Nemzetközi sport
Para-atl√©tikai Grand Prix - Ez√ľst- √©s bronz√©rmesek a Biacsi-testv√©rek
Ez√ľst- √©s bronz√©rmet szereztek a Biacsi-ikrek a Birminghamben rendezett para-atl√©tikai Grand Prix-versenyen az 1500 m√©teres s√≠kfut√°sban.
Teke-vb - Gy√Ķzelemmel kezdett a magyar f√©rfi v√°logatott is
Kajak-kenu Vk - Tizennyolc magyar érem Szegeden
F√©rfi v√≠zilabda BL - K√©tg√≥los szegedi veres√©g H√≥dmez√Ķv√°s√°rhelyen
Bajnokok Lig√°ja-gy√Ķztes a Szegedi TE tekecsapata
Bajnokok Lig√°ja-d√∂nt√Ķs a Szegedi TE tekecsapata
Sport
Helyi sport
Bronzéremmel tértek haza a szegedi Delfinlányok
Orsz√°gos sport
F√©rfi v√≠zilabda ob I - Alapszakaszgy√Ķztes a Szeged
Programajánló
MŠrcius 2023
H K S C P S V
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hůnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
14:36 
Ukr√°n v√°ls√°g - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyel√Ķit
13:44 
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Szeged
Szegedi hírek
B√Ķrgy√≥gy√°szati t√°vkonzult√°ci√≥s rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
Elindult az utast√°j√©koztat√≥-rendszer teszt√ľzeme a szegedi meg√°ll√≥kban
Magazin
Uccai dum√°k
Ki fog tanulni?
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Elk√©peszt√Ķ: Pagani replika Porsche alapokon
Nemzetközi sport Nemzetközi sport
A j√°rv√°ny gazdas√°gi hat√°sai a vil√°g sportj√°ra
Munkat√°rsunkt√≥l   2021 August 08, Sunday  

Nem k√∂nny√Ľ sz√°mszer√Ľs√≠teni a pand√©mi√°s helyzet hat√°s√°t a vil√°g sportj√°ra, de ha megpr√≥b√°ljuk, eg√©szen hihetetlen magas sz√°mok j√∂nnek ki a vesztes√©g kateg√≥ri√°ban.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
A pandémiás helyzet hatásai

A Covid-19 j√°rv√°ny olyan hihetetlen csap√°st m√©rt a vil√°ggazdas√°gra √©s a mindennapi √©let√ľnkre,¬†amilyenre kor√°bban nem igaz√°n volt p√©lda. √Čs ugye most ne csak arra gondoljunk, hogy h√°ny sz√°zezer¬†ember vesz√≠tette √©let√©t a koronav√≠rus-fert√Ķz√©sben vagy a t√ļlterhelt eg√©szs√©g√ľgyi rendszer √∂sszeoml√°sa¬†miatt. Sok sz√°zmilli√≥ ember √©let√©t v√°ltoztatta meg egyetlen csap√°sra az a rengeteg int√©zked√©s,¬†amelyekkel a fert√Ķz√©s tov√°bbi terjed√©s√©t k√≠v√°nt√°k meg√°ll√≠tani a korm√°nyok. A gyerekek otthonuk¬†fogs√°g√°ba k√©nyszer√ľltek √©s a munkahelyen k√≠v√ľl nagyj√°b√≥l a feln√Ķttek sem tudtak sehova menni. Nem¬†voltak koncertek, √©ttermek, de megsz√Ľntek a sportesem√©nyek √©s a sportol√°si lehet√Ķs√©gek is. Egy-k√©t¬†orsz√°got lesz√°m√≠tva tavaly tavasszal teljesen le√°llt a sport√©let, nem voltak meccsek, nem voltak n√©z√Ķk,¬†mondhatni nem volt semmi. Viszont a koronav√≠rus-j√°rv√°ny hat√°sak√©nt a digit√°lis t√©r, az online jelenl√©t¬†hihetetlen m√©rt√©kben t√∂rt el√Ķre, sokan kezdtek el otthonr√≥l dolgozni, tanulni, de p√©ld√°ul a sportfogad√°s¬†vil√°ga is √°talakult, ahogy az emberek m√°r nem j√°rhattak el lott√≥z√≥kba se.

S√Ķt, mivel egy id√Ķszakban nagyj√°b√≥l teljesen le√°llt a vil√°g sport√©lete, a fogad√≥k elkezdtek olyan¬†esem√©nyekre is fogadni, amelyekre kor√°bban elk√©pzelhetetlennek tartott√°k. Ez√©rt is t√∂rt el√Ķ p√©ld√°ul¬†robban√°sszer√Ľen az esportok fogad√°sa. Viszont a sport vil√°g√°ra s√ļlyos csap√°st jelentett a vil√°gj√°rv√°ny¬†gazdas√°gi √©s p√©nz√ľgyi szempontokb√≥l is. Hiszen a jelenlegi, n√©z√Ķk n√©lk√ľli, de telev√≠zi√≥ban legal√°bb¬†k√∂zvet√≠tett sportesem√©nyek m√©g mindig jelentenek egy jelent√Ķsebb bev√©telt, de azok a h√≥napok, amikor¬†semmi sem volt, rendk√≠v√ľl s√ļlyos gazdas√°gi csap√°st jelentett rengeteg sz√∂vets√©gnek √©s klubnak. A¬†k√∂vetkez√Ķkben nagyon r√∂viden √°ttekintj√ľk, hogy milyen p√©nz√ľgyi hat√°sai voltak a legnagyobb lig√°kra a¬†koronav√≠rus-j√°rv√°nynak.


Milli√°rdokban sz√°mszer√Ľs√≠thet√Ķ vesztes√©gek

A f√Ķleg amerikai sportokat √©s nagy nemzetk√∂zi esem√©nyeket, p√©ld√°ul az olimpiai j√°t√©kokat figyelembe¬†vev√Ķ Forbes elemz√©se tavaly m√©g √ļgy becs√ľlte, hogy a k√©t h√≥napos teljes le√°ll√°s nagyj√°b√≥l 5 milli√°rd oll√°ros vesztes√©get jelentett a sz√∂vets√©geknek, j√°t√©kosoknak, kluboknak, k√∂sz√∂nhet√Ķen a¬†jegyelad√°sokb√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©tel vagy √©ppen a TV-k√∂zvet√≠t√©sekb√Ķl sz√°rmaz√≥ jogd√≠j elt√Ľn√©s√©nek. Neh√©z¬†p√©ld√°ul egy magyar labdar√ļg√≥-liga √©s sz√∂vets√©g eset√©n meghat√°rozni, hogy mi volt a vesztes√©g, hiszen a¬†magyarorsz√°gi sportfinansz√≠roz√°s egyedis√©ge folyt√°n nem √°llnak rendelkez√©sre adatok. √ćgy arra kell¬†hagyatkoznunk, hogy a legnagyobb nemzetk√∂zi lig√°kban milyen sz√°mokat produk√°ltak 2020-ban. Az¬†NBA, ami a vil√°g legnagyobb kos√°rlabda-bajnoks√°g√°nak sz√°m√≠t, 2019-ben k√∂zel 9 milli√°rd doll√°ros¬†bev√©telt termelt, ez 2020-ban m√°r csak 7,5 milli√°rd lett. De hasonl√≥ sz√°mokat l√°thatunk a legnagyobb¬†amerikai foci-bajnoks√°g, az NFL kapcs√°n is. Tal√°n ez volt az a bajnoks√°g, ami a legnagyobb bev√©telt¬†vesz√≠tette el, hiszen a 2019-es 14,5 milli√°rd doll√°rhoz k√©pest 2020-ban m√°r csak 9,5 milli√°rd doll√°ros¬†bev√©telre tettek szert. √Čs a hat√°sok hossz√ļt√°v√ļak, hiszen volt olyan bajnoks√°g, ahol az adott csapatok¬†franchise-√©rt√©ke is sokat vesz√≠tett, de ahol n√Ķtt is az √©rt√©k, ott is t√∂rt√©nelmi m√©lypontra ker√ľlt a¬†n√∂veked√©s.

√Čs a j√°t√©kosokra is komoly hat√°ssal volt a pand√©mi√°s helyzet, b√°rhol √©s b√°rmilyen list√°t is n√©z√ľnk, 2020-ban a legt√∂bb sportol√≥ √©rt√©ke jelent√Ķsen cs√∂kkent. 2020 volt hossz√ļ id√Ķ ut√°n az els√Ķ olyan √©v, amikor a¬†vil√°g 100 legjobban fizetett sportol√≥j√°nak √∂sszbev√©tele cs√∂kkent. √Črtelemszer√Ľen a legnagyobb szt√°rok¬†√©lt√©k meg legk√∂nnyebben a vesztes√©get, hiszen ugyan a 2019-es 92 milli√≥ doll√°rhoz k√©pest a bokszol√≥

Canelo Alvarez "csak" 35 milli√≥ doll√°rt keresett, de ezzel sem voltak meg√©lhet√©si gondjai. Gondoljunk¬†bele, Eur√≥pa 20 legnagyobb labdar√ļg√≥-csapata arr√≥l sz√°molhatott be 2020-ban, hogy bev√©teleik 1¬†milli√°rd eur√≥val cs√∂kkentek √©s j√°t√©kosaik √∂ssz√©rt√©ke 10%-kal cs√∂kkent √©s 2021-ben sem l√°tszik m√©g a¬†f√©ny az alag√ļt v√©g√©n. Egy, a KPMG √°ltal k√©sz√≠tett tanulm√°ny szerint a legnagyobb p√©nz√ľgyi vesztes√©get¬†2020-ban a

  • Juventus,
  • a PSG √©s a
  • Porto volt k√©nytelen elszenvedni,

az √Ķ vesztes√©g√ľk k√©tsz√°mjegy√Ľ volt. Ami √©rdekess√©g, hogy a Real Madrid √©s a Bayern M√ľnchen m√©g a¬†neh√©z id√Ķkben is k√©pes volt profitot termelni. Az√©rt azt hozz√° kell tenni, hogy a Real ezt √ļgy √©rte el, hogy¬†nagyj√°b√≥l mindenre √©s √≠gy a j√°t√©kosok fizet√©s√©re is bevezetett egy 10%-os k√∂lts√©gcs√∂kkent√©st. A¬†legnagyobb vesztes√©get az eur√≥pai labdar√ļg√°s porondj√°n a portug√°l Porto szenvedte el, √Ķk 50%-n√°l is¬†t√∂bbet buktak el bev√©teleikb√Ķl 2020-ban.


A j√∂v√Ķk√©p √©s aktu√°lis helyzet

√Črdekess√©g egy√©bk√©nt a nagy amerikai sport√°gak √©s az eur√≥pai labdar√ļg√≥-klubok eset√©n is, hogy a¬†k√∂lts√©gvet√©sek jelent√Ķs r√©sz√©t a sportol√≥k fizet√©sei teszik ki, Eur√≥p√°ban a labdar√ļg√°s vil√°g√°ban ez az¬†ar√°ny √°tlagosan 70%. K√∂zgazd√°szok szerint ez az ar√°ny tarthatatlan. √Čs nem csak a k√∂lts√©gek √©s¬†bev√©telek egyens√ļly√°t √©rintette a j√°rv√°ny, de p√©ld√°ul az √°tigazol√°sokat is. Ahogy az Egyes√ľlt¬†√Āllamokban, √ļgy Eur√≥p√°ban is jelent√Ķsen sz√Ľk√ľlt 2020-ban az √°tigazol√°si piac, a KPMG elemz√©se szerint

az 500 leg√©rt√©kesebb eur√≥pai labdar√ļg√≥ √©rt√©ke f√©l milli√°rd eur√≥val cs√∂kkent a tavalyi √©vben.¬†√Ėsszess√©g√©ben minden megk√©rdezett 2022-t√Ķl v√°rja a nagy fellend√ľl√©st, a becsl√©sek szerint id√©n el fogja¬†√©rni azt az ar√°nyt az olt√°sok sz√°ma, hogy minden j√≥soltn√°l kor√°bban lehet ism√©t telth√°zas m√©rk√Ķz√©seket¬†rendezni, legyen sz√≥ ak√°r az NBA-r√Ķl, ak√°r az eur√≥pai labdar√ļg√≥ toplig√°kr√≥l. Az m√©g nagy k√©rd√©s, hogy¬†mi lesz a toki√≥i olimpiai j√°t√©kokkal, ugyanis jelenleg √ļgy t√Ľnik, hogy n√©z√Ķk n√©lk√ľl fogj√°k majd¬†megrendezni a jap√°n lakoss√°g ellen√°ll√°sa ellen√©re is.

Ha k√≠v√°ncsiak vagyunk m√©g hasonl√≥ √≠r√°sokra √©s √©rdekess√©gekre, akkor keress√ľk fel Aladar Kollar¬†honlapj√°t ezen a linken, ahol m√©g rengeteg hasonl√≥ tartalom v√°r r√°nk!

HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow SportContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player