KultĂșra
Új bĂ©lyegeket bocsĂĄtott ki a Magyar Posta
(MTI) - A Magyar Posta alkalmi bĂ©lyeg kibocsĂĄtĂĄsĂĄval köszönti Fischer Annie hĂĄromszoros Kossuth-dĂ­jas zongorista Ă©s Tolnay KlĂĄri kĂ©tszeres Kossuth-dĂ­jas szĂ­nĂ©sznĂ” szĂŒletĂ©sĂ©nek 100. Ă©vfordulĂłjĂĄt.
Szombaton kezdÔdnek a Fölszållott a påva elÔdöntÔi
Ma kezdĂ”dik a MindenĂŒtt nĂ” rendhagyĂł nĂ”napi programsorozat
Döntött a kormåny a Magyar Nyelvstratégiai Intézet létrehozåsåról
Etruszk hangszerek hangja kelt életre Firenzében
Tolnay 100 - Megnyitjåk a Tolnay Klåri Emlékhåzat Mohorån
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
KultĂșra KultĂșra
A Jånos vitézt mutatja be a Nemzeti Színhåz
MTI   2014 March 06, Thursday  

(MTI) - CsalĂĄdi szĂ­nhĂĄzzal vĂĄrja közönsĂ©gĂ©t a Nemzeti SzĂ­nhĂĄz: a PetĂ”fi SĂĄndor JĂĄnos vitĂ©z cĂ­mĂ» mĂ»vĂ©bĂ”l kĂ©szĂŒlt elĂ”adĂĄst pĂ©nteken mutatjĂĄk be VidnyĂĄnszky Attila rendezĂ©sĂ©ben.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - CsalĂĄdi szĂ­nhĂĄzzal vĂĄrja közönsĂ©gĂ©t a Nemzeti SzĂ­nhĂĄz: a PetĂ”fi SĂĄndor JĂĄnos vitĂ©z cĂ­mĂ» mĂ»vĂ©bĂ”l kĂ©szĂŒlt elĂ”adĂĄst pĂ©nteken mutatjĂĄk be VidnyĂĄnszky Attila rendezĂ©sĂ©ben.

    VidnyĂĄnszky Attila az MTI-nek szerdĂĄn elmondta: PetĂ”fi költemĂ©nye rĂ©gi nagy szerelme, a legnagyobb vilĂĄgirodalmi alkotĂĄsokkal azonos szinten megĂ­rt mĂ». MĂĄr Debrecen is meg akarta rendezni, de idĂ” szĂ»ke miatt vĂ©gĂŒl az elbeszĂ©lĂ” költemĂ©ny alapjĂĄn Ă­rt KacsĂłh PongrĂĄc-daljĂĄtĂ©kot mutattĂĄk be az operatagozattal.
    Mint mondta, PetĂ”fi mĂ»ve összetettebb, mĂ©lyebb rĂ©tegeket Ă©rint meg, mĂĄs dimenziĂłkat nyit meg, mint KacsĂłh PongrĂĄcĂ©. "Ez egy fantasztikus beavatĂĄsi szertartĂĄs, megmerĂŒlĂ©s" - fogalmazott, hozzĂĄtĂ©ve, hogy a darab nyelvezete - a metaforĂĄk, rĂ­mek, szimbĂłlumok - gyönyörĂ»ek, "minden sorĂĄba szerelmes az ember".
    Arról beszélt, hogy a Jånos vitéz fantasztikus lehetÔség a csalådi színhåz megteremtésére és arra, hogy hozzå közel ålló nyelven, gesztusrendszerben, zeneiségben meg lehessen fogalmazni mindazt, amit fontosnak érez a vilågban.
    Mint mondta, abban remĂ©nykedik, hogy az elĂ”adĂĄs csalĂĄdi szĂ­nhĂĄzzĂĄ vĂĄlik Ă©s egyĂŒtt lesz Ă©rdekes gyerekek Ă©s felnĂ”ttek szĂĄmĂĄra is.
    Az elĂ”adĂĄs elsĂ” gesztusakĂ©nt a fiatalok Ă©s a gyerekek leporolnak egy tulipĂĄnos lĂĄdĂĄt, a szereplĂ”k ebbĂ”l bĂșjnak elĂ” Ă©s elindul a közös törtĂ©netmesĂ©lĂ©s, megelevenedik PetĂ”fi 1844-ben Ă­rt elbeszĂ©lĂ” költemĂ©nye.
    A produkciĂłban szĂ­nmĂ»vĂ©szeti egyetemi hallgatĂłk - a budapesti szĂ­nmĂ»vĂ©szeti negyedĂ©ves Ă©s a kaposvĂĄri egyetem mĂĄsodĂ©ves hallgatĂłi, VidnyĂĄnszky Attila osztĂĄlya - vesznek rĂ©szt, akik szĂĄmĂĄra ez lesz az elsĂ” jelentĂ”s bemutatkozĂĄs. A rendezĂ” szavai szerint az elĂ”adĂĄs arrĂłl is szĂłl, hogy Ă”k is beavattatnak most a szĂ­nhĂĄzba. Az egyetemistĂĄk Ă©s az elĂ”adĂĄsban jĂĄtszĂł gyerekek is az Ă©let kapujĂĄban, az elejĂ©n "toporzĂ©kolnak" Ă©s nekik se mindegy, hogy milyen Ășton indulnak el. A törtĂ©net rajtuk keresztĂŒl mesĂ©lve mĂ©g sokrĂ©tĂ»bbĂ© vĂĄlik - jegyezte meg a rendezĂ”.
    "GyĂŒmölcsözĂ” munka, izgalmas egyĂŒttlĂ©t volt" - mondta, hozzĂĄtĂ©ve, hogy a fiatal szĂ­nĂ©szek elkĂ©pesztĂ” utat jĂĄrtak be Ă©s ebben "irgalmatlan" munka van.
    Vidnyånszky Attila kitért arra, hogy a zene mindig meghatårozó része elÔadåsainak, hasonlóan fontos, mint a szó és a képi vilåg. Mint mondta, a zene összetett munka eredménye: az alapötlet az volt, hogy a folklórból indulnak ki és ez alakul åt dzsesszes feldolgozåsså, klasszikus zenei variåcióvå. Mint fogalmazott, az elÔadås "nekirugaszkodås": a folklórt vagy a néptånc gesztusrendszerét alapul véve eljutnak valahova.
    A rendezĂ” szerint PetĂ”fi arrĂłl beszĂ©l, hogy Ă©rdemes hĂ»nek lenni, tisztĂĄnak maradni, szĂ­vĂŒnk szerelmĂ©t megĂ”rizni Ă©s nem csalni, nem feladni elvĂŒnket, szerelmet. Magunkon tĂșl lĂ©pve legyĂ”zni a sötĂ©tsĂ©g birodalmĂĄt is akĂĄr, eljutni valahova, ahol megjutalmaztatunk.
    "Ezt a gondolatot prĂłbĂĄltam meg erĂ”teljesen kĂ©pviselni a darabon belĂŒl Ă©s ezentĂșl azt mondom - többek között a diĂĄkokon keresztĂŒl - hogy mindnyĂĄjunkban itt van PetĂ”fi, Iluska Ă©s JĂĄnos vitĂ©z, mindnyĂĄjunkban ott lakik a lehetĂ”sĂ©ge, ott van a lelkĂŒnk mĂ©lyĂ©n ez a tiszta mag" - mondta VidnyĂĄnszky Attila.
    Az elÔadåsban Jånos vitézt vendégként Måtray Låszló, a sepsiszentgyörgyi Tamåsi Áron Színhåz mûvésze jåtssza. Szûcs Nelli és Varga József színmûvész mellett 26 budapesti és kaposvåri színészhallgató jåtszik a darabban. A produkció koreogråfusa Berecz Istvån, a darab díszlet- és jelmeztervezÔje Olekszandr Bilozub.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player