Vatikán
A pápaválasztása első évfordulójának megünneplésére készül a Vatikán
(MTI) - Az egyház története új fejezetének és forradalomnak is nevezték a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa első évét azon a keddi vatikáni sajtótájékoztatón, amelyen a pápaválasztás évfordulójára készült meglepetést is bemutatták.
Folyamatos átalakulásban a Vatikán pénzügyi-gazdasági vezetése
XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatása a Szent Péter téren lesz
A Szentszék kiadáscsökkentő intézkedéseket hozott
A vatikáni teológusok elismerték a VI. Pál pápának tulajdonított csodát
XVI. Benedek megírta, miért mondott le
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Vatikán Vatikán
A pápa egy éve - Ferenc pápa: az egyházfő nem Superman, hanem normális ember
MTI   2014 March 05, Wednesday  

(MTI) - Személyesen számolt be az egyház élén eltöltött első évéről a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa az olasz Corriere della Sera és az argentin La Nación napilapban szerdán egyszerre megjelent interjúban.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Személyesen számolt be az egyház élén eltöltött első évéről a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa az olasz Corriere della Sera és az argentin La Nación napilapban szerdán egyszerre megjelent interjúban.

    Az Elmesélem pápaságom első évét című, nagy terjedelmű cikkben Ferenc pápa szokása szerint szabadon beszélt az utóbbi tizenkét hónap tapasztalatairól.
    "Nem szeretek mérleget vonni. Csak minden tizenöt napban a gyóntatómmal szoktam ezt tenni" - hangoztatta.
    A pápa elmondta, hogy tavaly márciusban még semmilyen terve nem volt az egyház átalakítására.
    "Nem gondoltam, hogy más egyházmegyébe helyeznek át" - utalt tréfásan egyházfővé választására hangsúlyozva, hogy pápaként is pap maradt. Ennek bizonyítéka, hogy gyakran telefonon is felhívja azokat, akik segítséget kérnek tőle. "Papként Buenos Airesben könnyebb volt. De szokásom maradt. Ez szolgálat. Belül érzem (...) Egy nyolcvan éves özvegy elveszítette a fiát, írt nekem, most havonta felhívom. Ő boldog. Én papként teszem a dolgom. Jó érzés".
    Ferenc pápa elmondta, szeret az emberek között lenni, azzal együtt lenni, aki szenved, és szeret eljárni a plébániákra. "Nem szeretem az ideológiai értelmezéseket, azt a mítoszt, amely Ferenc pápát övezi. Amikor például azt mondják, hogy a pápa éjszaka kimegy a Vatikánból, hogy enni adjon a hajléktalanoknak, (...) soha eszembe nem jutott (...) úgy lefesteni a pápát mint valami Superman, egyfajta sztár, sértőnek tűnik. A pápa olyan ember, aki nevet, sír, nyugodtan alszik és barátai vannak mint mindenki másnak. Normális ember".
    Az egyházfő elődjéről, XVI. Benedek nyugalmazott (emeritus) pápáról is beszélt. "A nyugalmazott pápa nem szobor egy múzeumban. Egy intézmény. Nem voltunk hozzászokva. Hatvan-hetven évvel ezelőtt a nyugalmazott püspök sem létezett, (...) ma intézmény. (...) XVI. Benedek az első nyugalmazott pápa és talán továbbiak is lesznek. Nem tudjuk. Ő diszkrét, alázatos, nem akar zavarni" - jegyezte meg Ferenc pápa.
    Ami az egyház vezetését illeti, Ferenc pápa nem tagadta, hogy mindenkit meghallgat, de a végén egyedül dönt: "van egy pillanat, amikor dönteni kell, oda kell tenni az aláírást, ilyenkor a pápa egyedül van saját felelősségérzetével".
     Az egyházfő kijelentette, soha nem osztotta a marxista ideológiát, mivel az "nem igaz, de sok rendes embert ismertem meg, akik a marxizmust vallották".
    A globalizáció Ferenc pápa szerint sok embert megmentett a szegénységtől, de ugyanennyit ítélt éhhalálra: "A jelenlegi gömbszerű gazdasági és főleg pénzügyi globalizáció egyetlen egységes és gyenge gondolatot gyárt. A középpontban többé nem az ember, a pénz áll."
     A férfi-nő kapcsolatára épülő házassággal, válással, élettársi kapcsolattal, abortusszal, eutanáziával szembeni egyházi állásfoglalásról Ferenc pápa úgy fogalmazott, "a kérdés nem a doktrína megváltoztatása, hanem az, hogy eljussunk a problémák gyökeréhez, (...) a pasztoráció vegye figyelembe a helyzeteket, és azt, mit lehet az emberekért tenni". Hozzátette: "soha nem értettem, mit jelent az, hogy bizonyos értékeken nem lehet alkudozni. Az értékek értékek és kész...."
    Az egyházban történt szexuális visszaéléseket Ferenc pápa "borzasztónak" nevezte hangsúlyozva, hogy a katolikus egyház talán az egyetlen közintézmény, amely "átláthatóan és felelősséggel lépett fel, (...) mégis az egyház az egyetlen amelyet ezért támadnak".
     Ferenc pápa elmondta, most a nők egyházi szerepéről olvas egy olasz könyvet, és utoljára Roberto Benigni Az élet szép filmét látta, előtte Federico Fellini Országúton filmjét, de a lengyel rendező Andrzej Wajdát is szereti.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player