Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
(MTI) - A Balaton magas vízállása miatt 15 településen rendeltek el másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget, de az előre jelzettnél egyelőre gyengébb szél fúj, ezért különösebb beavatkozásra nem volt szükség - tájékoztatta Siklós Gabriella,...
Ukrán válság - A Külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet
Az új szlovák-magyar határátkelők megvalósításáról egyeztettek
Ukrán válság - Orbán: békét akarunk
Ukrán válság - Orbán: a magyarok biztonságban vannak itthon és Kárpátalján is
Ukrán válság - Martonyi: elkötelezettek vagyunk Ukrajna területi egysége mellett
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Kerékpárost gázolt egy teherautó Sárvár közelében - teljes útzár
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magyarország Magyarország
A bolgár alelnök szerint országa teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit
MTI   2014 March 05, Wednesday  

(MTI) - Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, ezért mielőbb fel kellene venni az övezetbe - mondta a bolgár alelnök az MTI-nek adott interjújában. Margarita Popova szerdán fejezi be háromnapos budapesti látogatását.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, ezért mielőbb fel kellene venni az övezetbe - mondta a bolgár alelnök az MTI-nek adott interjújában. Margarita Popova szerdán fejezi be háromnapos budapesti látogatását.

    Margarita Popova kiemelte: országa nagyra értékeli, hogy Magyarország támogatja Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Úgy látja, országa teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket az unió meghatározott, és schengeni tagállamként részt kellene vennie azokon a tárgyalásokon, amelyeket a rendszer modernizációjáról folytatnak. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a részt vevő tagállamok új kritériumokat írnak elő, és ebbe Bulgária nem szólhat bele, pedig már így is védi az EU külső határait - mutatott rá.
    A schengeni övezethez tartozó országok között nincs határellenőrzés.
    A bolgár alelnök hangsúlyozta: gyors megoldást kell találni a helyzetre, mivel Bulgária "megbízható keleti kapuja" az uniónak, így az EU-nak is érdekében áll, hogy felvegye a schengeni övezetbe. Gyakran érvelnek úgy a tagállamok, hogy ehhez bizalom kell, és Bulgária keményen dolgozik e bizalom elnyeréséért - mondta.
    Margarita Popova beszélt arról is, hogy mivel jelentős magyar és bolgár kisebbség él Ukrajnában, budapesti megbeszélésein téma volt a jelenlegi ukrán válság is. Ukrajnában nagy a megosztottság, és kérdéses, hogy ki képes egyesíteni az ukrán népet, a helyzetet nagyon óvatosan kell kezelni - mondta.
    Kiemelte: a világban ma nincs olyan kérdés, amelyet háborúval kellene rendezni, Ukrajna esetében is mindenképpen politikai, diplomáciai megoldásra van szükség. Ennek a válságnak diplomáciai erőfeszítésekkel kell véget vetni, hogy utána Ukrajna továbbhaladhasson a demokrácia útján.
    Kitért arra is, hogy Bulgária és Magyarország egyaránt kiáll ukrajnai kisebbségeinek jogaiért. Szükség esetén Bulgária humanitárius segítséget nyújt majd az ottani bolgároknak.
    Mint mondta, a magyar és a bolgár nép közötti jó kapcsolat hosszú múltra tekint vissza. A 19. század második felében bolgárkertészek érkeztek idénymunkára Magyarországra, majd letelepedtek itt. Leszármazottaik adományaiból és a magyar állam hozzájárulásából állíthatták fel hétfőn az emlékművet Zuglóban, a Bosnyák téren.
    Az alelnök hangsúlyozta: a magyar állam törődik a kisebbségekkel, így az itt élő bolgár közösséggel is. Kis közösségről van szó, amely a mai napig őrzi bolgár identitását, hagyományait, és jól beilleszkedett a magyar társadalomba - tette hozzá.
    Margarita Popova beszámolt arról is, hogy hétfőn találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, kedden pedig Győri Enikővel, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával. Tárgyalásain téma volt az ukrán válság, az EU helyzete, a délkelet-európai régió problémái, továbbá a két ország hatékony együttműködése az unióban. A házelnökkel folytatott megbeszélésein szó volt arról is, hogy az új tagállamoknak, köztük Magyarországnak és Bulgáriának érdemes lenne összegezniük, mit vártak az uniós tagságtól, és mennyire váltak be számításaik.
    Margarita Popova kedd délután a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadást országa európai uniós tagságáról.
    A bolgár alelnök kedden bulgarisztikával foglalkozó magyar szakembereket tüntetett ki. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetőivel arról beszélgetett, miként lehetne erősíteni a két ország oktatási együttműködését. Fontos, hogy az egyetemek szlavisztika szakjain a bolgár nyelvre is hangsúlyt helyezzenek, mert a nyelv erős kapocs két nép között - hangsúlyozta Margarita Popova az MTI-nek adott interjúban.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player