EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
(MTI) - Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel kezdtek egyeztetéseket az ukrajnai konfliktusról és az ország helyzetéről az európai uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójuk előtt.
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Ukrán válság - Janukovics számláit is befagyasztotta az EU
Orbán Viktor részt vesz a brüsszeli EU-s és a dublini néppárti csúcstalálkozón
A bolgár alelnök szerint országa teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületéből adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Labdarúgó NB I - Szombaton örökrangadó - ELŐZETES
Bűnügy
Fegyvereket és lőszert találtak egy busz utasánál Röszkén
Baleset
Kerékpárost gázolt egy teherautó Sárvár közelében - teljes útzár
Programajánló
November 2020
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
EU EU
Ukrán válság - Ashton: a feszültség csökkentésére van szükség
MTI   2014 March 03, Monday  

(MTI) - A feszültség csökkentésére van szükség az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban - mindössze ennyit mondott az újságíróknak Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője Brüsszelben a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A feszültség csökkentésére van szükség az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban - mindössze ennyit mondott az újságíróknak Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője Brüsszelben a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt hétfőn.

    Ashton emellett még annyit közölt, hogy a "nagyon-nagyon mély" aggodalmak miatt hívta össze a diplomáciai vezetők tanácskozását.
    Laurent Fabius francia külügyminiszter a tanácskozásra érkezve arról beszélt, hogy az orosz műveletek elítélése mellett párbeszédre is szükség van, Franciaország pedig a válság megoldására irányuló tervet ismertet majd a tanácsban.
    Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy Európa minden kétséget kizáróan a legsúlyosabb válságát éli át a berlini fal leomlása óta, és - mint mondta - 25 évvel a hidegháború után újra fennáll a kontinens kettéosztottságának valós veszélye.
    A belga külügyek irányítója, Didier Reynders szerint csak egyetlen lehetőség van: nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy nyugodtabb helyzet alakulhasson ki, és beindulhasson a párbeszéd Ukrajnán belül és Oroszországgal egyaránt.
    Carl Bildt svéd külügyminiszter a tanácskozásra érkezve arra az álláspontra helyezkedett, hogy nagyon keményen el kell ítélni Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, a Krím megszállását. Úgy fogalmazott: politikai megoldást kell találni a válságra, ám annak azon kell alapulnia, hogy az orosz csapatoknak vissza kell vonulniuk támaszpontjaikra, valamint meg kell szüntetni az Ukrajna többi része ellen irányuló invázió fenyegetését.
    "Aligha képzelhető el politikai megoldás, ha az orosz csapatok nem hagynak fel jogellenes tevékenységükkel egy független európai állam területén" - húzta alá Bildt.
    Bildt rámutatott, hogy nem derűlátó a várható fejleményeket illetően. Kijelentette, az oroszokat lenyűgözi saját katonai erejük, de idővel felismerik majd annak korlátait.
    "Katonai erővel nem lehet barátokat szerezni Európában vagy a világban" - húzta alá a svéd diplomácia vezetője, aki szerint egyetlen országnak sincs joga ahhoz, hogy pusztán arra hivatkozva inváziót indítson egy másik ország ellen, hogy állampolgárai védelmében lép fel.
    Az éppen Berlinben tartózkodó José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a külügyi tanács ülése előtt a Twitteren azt az üzenetet tette közzé, hogy a legkevesebb, amit az EU az ukránokért tehet az az, hogy támogatja az ország szuverenitását, és felkínálja számukra a gazdasági integráció és a politikai társulás lehetőségét, megmutatva nekik, hogy a jövő "európai kilátásokat" tartogat számukra.
    A tanácskozás előtt az Európai Külügyi Szolgálat azt is tudatta, hogy Ashton magas szintű egyeztetést folytatott Barroso és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, az EU katonai bizottságának vezetője stábjának tagjaival.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player