KultĂșra
Oscar-dĂ­j - OlaszorszĂĄg Paolo Sorrentino rendezĂ”t Ă©s filmjĂ©t ĂŒnnepli
(MTI) - Az olasz filmvilĂĄg nagy örömmel fogadta A nagy szĂ©psĂ©gnek Ă­tĂ©lt Oscar-dĂ­jat a legjobb idegen nyelvĂ» filmek kategĂłriĂĄjĂĄban. Paolo Sorrentino rendezĂ” az olasz sajtĂłnak adott elsĂ” nyilatkozataiban hangsĂșlyozta, hogy filmje ...
Oscar-díj - Matthew McConaughey lett a legjobb férfi fÔszereplÔ
Oscar-dĂ­j - Alfonso CuarĂłn kapta a legjobb rendezĂ” dĂ­jĂĄt
Oscar-díj - A nÔ és a 12 év rabszolgasåg vitte el a forgatókönyves díjakat
Oscar-díj - Lupita Nyong'o kenyai színésznÔ a legjobb nÔi mellékszereplÔ
Oscar-díj - A nagy szépségé a legjobb idegen nyelvû film díja
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
KultĂșra KultĂșra
Oscar-díj - Réz Andrås: izgalmas filmek versenye volt, kevés meglepetéssel
MTI   2014 March 03, Monday  

(MTI) - Nem okozott meglepetést az idei Oscar-díjåtadó, bår izgalmas, sok kérdést felvetÔ filmek versenyeztek egymåssal - mondta el az MTI-nek Réz Andrås filmesztéta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Nem okozott meglepetést az idei Oscar-díjåtadó, bår izgalmas, sok kérdést felvetÔ filmek versenyeztek egymåssal - mondta el az MTI-nek Réz Andrås filmesztéta.

    "Egyfajta technikai-lĂĄtvĂĄnybĂ©li teljesĂ­tmĂ©nyt dĂ­jaztak" - vĂ©lekedett RĂ©z AndrĂĄs a GravitĂĄciĂł cĂ­mĂ» film hĂ©t Oscar-dĂ­jĂĄrĂłl, amelyeket az amerikai filmakadĂ©mia helyi idĂ” szerint vasĂĄrnap rendezett gĂĄlĂĄjĂĄn adtak ĂĄt. A Sandra Bullock fĂ”szereplĂ©sĂ©vel kĂ©szĂŒlt, Alfonso CuarĂłn rendezte drĂĄma megkapta a legjobb rendezĂ”nek Ă©s a legjobb operatĂ”rnek jĂĄrĂł aranyszobrot, valamint szĂĄmos technikai kategĂłriĂĄban is gyĂ”zött.
    Az esztéta szerint figyelemreméltó, hogy az alkotås rendezÔje és operatÔre is mexikói, tehåt nem amerikai alkotóknak ítélte rendezÔi-operatÔri díjåt az amerikai filmakadémia. "Ez egy picit szokatlan az Oscar gyakorlatåban, persze az sem fordult elÔ sûrûn, hogy egy brit rendezÔ filmje vigye el a legjobb filmnek jåró Oscart" - utalt Réz Andrås a brit Steve McQueen történelmi dråmåjåra, a 12 év rabszolgasåg címû filmre.
    Az esztĂ©ta szerint Ășj szemlĂ©letet, Ă©rdeklĂ”dĂ©st mutat, hogy az idĂ©n sok olyan film volt a kĂ­nĂĄlatban, amely a nem tĂșl tĂĄvoli amerikai mĂșltat dolgozza fel. "Olyan histĂłriĂĄkat vittek szĂ­nre, amelyek az amerikai botrĂĄnykrĂłnikĂĄkban egykor elĂ”kelĂ” helyen ĂĄlltak, mint pĂ©ldĂĄul az Amerikai botrĂĄny, A Wall Street farkasa vagy a Phillips kapitĂĄny" - mutatott rĂĄ, hozzĂĄtĂ©ve, hogy termĂ©szetesen ezek a törtĂ©netek EurĂłpĂĄban egĂ©sz mĂĄs jelentĂ©st hordoznak, mint a tengerentĂșlon.
    Ilyen szerinte a MielĂ”tt meghaltam cĂ­mĂ» film is, amelynek fĂ”szerepĂ©Ă©rt Matthew McConaughey, mellĂ©kszerepĂ©Ă©rt pedig Jared Leto is dĂ­jat kapott. Az esztĂ©ta szerint a filmakadĂ©mia tagsĂĄga valĂłszĂ­nĂ»leg Ă©rtĂ©kelte, hogy forrĂł tĂ©mĂĄt, az amerikai egĂ©szsĂ©gĂŒgy helyzetĂ©t is Ă©rintettĂ©k az alkotĂłk, hiszen az HIV-fertĂ”zött fĂ”szereplĂ”nek ĂĄt kell lĂ©pni a hatĂĄrt ahhoz, hogy megszerezze a gyĂłgyszerĂ©t.
    RĂ©z AndrĂĄs szerint mindez arra is rĂĄvilĂĄgĂ­t, hogy az amerikai filmesek elsĂ”sorban a tengerentĂșli közönsĂ©gnek kĂ©szĂ­tik a filmeket.
    Az esztĂ©ta szerint a Scorsese rendezte A Wall Street farkasa ellentmondĂĄsossĂĄga miatt maradt vĂ©gĂŒl dĂ­j nĂ©lkĂŒl, mivel a Leonardo DiCaprio fĂ”szereplĂ©sĂ©vel kĂ©szĂŒlt drĂĄma nem ad egyĂ©rtelmĂ» vĂĄlaszt a bĂ»nre Ă©s a bĂ»nhĂ”dĂ©sre. "SĂșlyos kĂ©rdĂ©seket vet fel: most akkor Jordan Belfort megbĂ»nhĂ”dött, vagy megdicsĂ”ĂŒlt? Lehet, hogy ez a bizonytalansĂĄg ott volt az akadĂ©mia tagjaiban is" - tette hozzĂĄ. Megjegyezte, a fĂ”szereplĂ”, Leonardo DiCaprio elmaradt Oscar-dĂ­ja sem okozott "drĂĄmĂĄt", hiszen a szĂ­nĂ©sz "ĂĄrfolyama" Ă­gy is nagyot ugrott, emellett pedig lĂĄthatĂł, hogy DiCaprio Ă©vrĂ”l Ă©vre egyre jobb, Ă©s amĂșgy is el van halmozva munkĂĄval.
    RĂ©z AndrĂĄs szerint viszont kifejezetten jĂłt tehet a MielĂ”tt meghaltam cĂ­mĂ» AIDS-drĂĄma fĂ”szereplĂ”jĂ©nek, Matthew McConaughey karrierjĂ©nek az Oscar. "Neki nagyobb szĂŒksĂ©ge volt a dĂ­jra, mert rĂĄ kevĂ©sbĂ© figyeltĂŒnk" - vĂ©lekedett, hozzĂĄtĂ©ve, hogy a szĂ­nĂ©sz Ă­gy vĂ©gleg kikerĂŒlhet a "szĂ©pfiĂș skatulyĂĄjĂĄbĂłl". "Az Oscar ĂĄtlökheti egy sĂșlyosabb, drĂĄmaibb, fontosabb jĂĄtszĂłtĂ©rre, mint ahol eddig volt"- magyarĂĄzta a szakĂ©rtĂ”.
    A legjobb idegen nyelvĂ» film Oscar-dĂ­jĂĄt elnyert A nagy szĂ©psĂ©g cĂ­mĂ» alkotĂĄsrĂłl RĂ©z AndrĂĄs Ășgy gondolja, hogy ez esetben borĂ­tĂ©kolhatĂł volt a gyĂ”zelem. "Paulo Sorrentino megdicsĂ”ĂŒlt, bĂĄr engem azĂ©rt annyira nem vesz le lĂĄbamrĂłl A nagy szĂ©psĂ©g" - magyarĂĄzta az esztĂ©ta, hozzĂĄtĂ©ve, hogy a nosztalgikus, szĂĄmos filmes elĂ”döt ironikusan megidĂ©zĂ” alkotĂĄs több fontos kĂ©rdĂ©srĂ”l nem mond semmit. "Ügyesen kikerĂŒli azokat a konfliktusokat, problĂ©mĂĄkat, amelyek Ă©rdekesek lehetnĂ©nek, pĂ©ldĂĄul hogy mit jelent ma EurĂłpĂĄban, OlaszorszĂĄgban Ă©lni, milyen a viszonyunk a törtĂ©nelemhez, eszmĂ©nyeinkhez" - vĂ©lekedett az esztĂ©ta, aki szerint a mezĂ”nyben voltak fontosabb, torokszorĂ­tĂłbb tĂ©mĂĄkat feldolgozĂł alkotĂĄsok is.
    Az esztĂ©ta szerint az Oscar-dĂ­j fontos tanulsĂĄga, hogy a sok dĂ­jat elnyert GravitĂĄciĂł mellett A nagy Gatsby is kapott  kĂ©t elismerĂ©st (legjobb lĂĄtvĂĄny, legjobb kosztĂŒm), vagyis kĂ©t olyan alkotĂĄs, amely 3D-ben kerĂŒlt a nĂ©zĂ”k elĂ©. "Baz Luhrmann Ă©s Alfonso CuarĂłn is kreatĂ­van hasznĂĄlja a 3D-t, nem parasztvakĂ­tĂĄs folyik a filmjeikben, hanem Ășj fogĂĄsokat alkalmaznak" - mutatott rĂĄ RĂ©z AndrĂĄs, aki szerint e kĂ©t alkotĂĄs rĂĄvilĂĄgĂ­t, hogy a 3D-s technika nem csupĂĄn ĂŒzleti fogĂĄs, hanem kĂ©pes valĂłdi mĂ»vĂ©szi Ă©rtĂ©ket is kĂ©pviselni.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player