Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
(MTI) - A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint óriási előrelépés, hogy négy év alatt várhatóan közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítás lehetőségével.
Bemutatták Felvidéken a "2014 a külhoni magyar felsősök éve" programot
Ukrán válság - Németh Zsolt: álhír miatt indultak el kárpátaljai fiatalok Magyarországra
Rákóczi Szövetség: Kárpát-medencei utazási lehetőség magyarországi középiskolásoknak március 15-én
A magyar parlamenti választásokon való részvételre buzdít a KMKSZ
Székely Nemzeti Tanács: idén is folytatjuk a küzdelmet
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületéből adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magyarság Magyarság
A nagyváradi Léda-házra cseréli a Mecénás Alapítvány az Ady-központot
MTI   2014 February 28, Friday  

(MTI) - A nagyváradi önkormányzat csütörtöki ülésén megszavazta a város tulajdonában levő Léda-ház és a Mecénás Alapítvány által magyar állami támogatással felépített Ady-központ cseréjét - közölte pénteki számában a Krónika című erdélyi napilap.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A nagyváradi önkormányzat csütörtöki ülésén megszavazta a város tulajdonában levő Léda-ház és a Mecénás Alapítvány által magyar állami támogatással felépített Ady-központ cseréjét - közölte pénteki számában a Krónika című erdélyi napilap.

    Az ingatlancsere folytán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei vezetői által ellenőrzött Mecénás Alapítvány Ady Endre múzsájának, Brüll Adélnak a 320 négyzetméteres központi lakóházát kapja meg a hozzá tartozó 500 négyzetméteres telekkel. Cserében a nagyváradi strand közelében lévő, az önkormányzattól koncesszionált egyhektáros területen felépített 594 négyzetméteres hasznos területű Ady-konferenciaközpontot és a melléje tervezett szálloda megépített vázszerkezetét adja át a városnak.
    Az ingatlancsere előtt a Léda-ház értékét 283 ezer euróra (88 millió forint), az Ady konferenciaközpont és a félkész szálloda értékét közel 310 ezer euróra (96 millió forint) becsülték. A különbözetből a Mecénás Alapítvány az általa felhalmozott adóhátralék nagyobb részét törleszti.
    Pásztor Sándor, a nagyváradi önkormányzati testület RMDSZ-frakciójának vezetője szerint az ingatlancserét a polgármesteri hivatal szorgalmazta, mert egy pályázat benyújtásához szüksége volt arra a telekre, amelyet korábban az Ady-központnak adott koncesszióba. A frakcióvezető szerint félő volt, hogy - ha az alapítvány nem egyezik bele a cserébe - a város kisajátítja az ingatlanokat.
    Az ingatlancsere önkormányzati határozatában szereplő összegeket az a körülmény teszi fontossá, hogy a 96 millió forintos értéken beszámított ingatlanokat a Mecénás Alapítvány a magyar államtól 2003-ban és 2004-ben kapott 320 millió forintos támogatásból építette.
    A Mecénás Alapítvány ingatlanprojektje a kezdetektől viták kereszttüzében állt. 2002-ben ugyanis az akkor még Tőkés László által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület nyert a magyarországi Széchenyi Terv keretében 320 millió forintos támogatást ahhoz, hogy Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten Ady-zarándokhelyet, termálszállót és konferenciaközpontot hozzon létre. A magyarországi kormányváltás után azonban a Medgyessy-kormány a pénzt immár nem az egyházkerületnek, hanem a 2002 augusztusában bejegyzett Mecénás Alapítványnak folyósította, amely nem Érmindszenten, hanem Nagyváradon látott neki az építkezésnek.
    Korábban Tőkés László és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei vezetői többször is felszólították a Mecénás Alapítványt, hogy fizesse vissza a magyar államnak a 320 millió forintos támogatást. Szabó Ödön parlamenti képviselő - aki az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az ügyvezető elnöke és a Mecénás Alapítványnak is az ügyvezetője - a Krónikának elmondta: az alapítvány hiánytalanul elszámolt a magyar kormánynak a támogatással.
    Szabó Ödön kijelentette, a támogatási szerződés alapja Ady Endre kultuszának ápolása volt, az építményekkel kapcsolatban pedig nem volt semmilyen korlátozó kitétel. „Azt gondoltuk, dicséretet fogunk kapni azért, hogy a magyar kulturális örökséget kimentettük" - jelentette ki Szabó Ödön arra utalván, hogy Ady Endre múzsájának a házát szerezték meg az alapítványnak.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player