Külföld
Ukrán válság - Amerikai nyomásra Izrael is megszólalt Ukrajna ügyében
(MTI) - Az amerikai kormány nyomására szerdán az izraeli kormány kiadta első, a békés megoldást szorgalmazó hivatalos közleményét az Ukrajnai válság ügyében - írta a Háárec című izraeli lap csütörtökön.
RÖVIDHÍR - Százezrek tüntetnek Jeruzsálemben az ultraortodoxok besorozása ellen
Izraeli lap: megszakította tárgyalását Abbász az amerikai külügyminiszterrel
Jordánia parlamentje megszavazta az izraeli nagykövet kiutasítását és saját nagykövetük visszahívás
Jeruzsálemben rendőrök oszlattak szét egy tüntetést a Mecsetek terén
Börtöndráma zajlott Izraelben
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Június 2020
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Külföld Külföld
Izraeli lap: Obama válaszút elé állítja a palesztinokat és Izraelt
MTI   2014 February 28, Friday  

(MTI) - Barack Obama amerikai elnök a jövő hónapban választás elé állítja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt a kétoldalú béketárgyalásokkal kapcsolatban: vagy együttműködnek és tovább haladnak a ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Barack Obama amerikai elnök a jövő hónapban választás elé állítja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt a kétoldalú béketárgyalásokkal kapcsolatban: vagy együttműködnek és tovább haladnak a nemrégiben kidolgozott amerikai kezdeményezéssel, vagy a tárgyalások kudarca után magukra maradnak, ami nem lesz kellemes egyikük számára sem - állította a Háárec című izraeli lap pénteki számában.

    Netanjahut a Fehér Házban esedékes jövő heti találkozójukon Obama a tárgyalások esetleges összeomlása utáni terveiről faggatja majd, és várhatóan ugyanezt a kérdést teszi fel Abbásznak március tizenhetedikére tervezett megbeszélésükön - írta a lap.
    Az izraeli kormányfő figyelmét Washington arra készül felhívni, hogy a keretmegállapodás kudarcának esetén is szembe kell néznie a palesztinok államisági igényével, azzal, hogy az ENSZ segítségével próbálnak érvényt szerezni jogaiknak, és ebben az esetben egyre erősödik majd a nemzetközi bojkott veszélye is.
    Abbásznak azt kell megválaszolnia, hogy "szerinte az egyoldalú ENSZ-lépésektől elmennek-e az izraeli katonák Ciszjordániából", lesz-e ettől független államuk, és hogy miből fizeti majd a Palesztin Hatóság a fizetéseket és a számlákat, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok válaszol leállítja az átutalásokat.
    A lap szerint Netanjahu inkább Iránról szeretne beszélni Washingtonban, de a Fehér Ház előzetes tájékoztatása szerint Obama a palesztin-izraeli viszályra kíván összpontosítani tárgyalásukon. Az amerikai elnök egy évig John Kerry külügyminiszterre bízta a megbeszéléseket, de a döntéshozatal előtt személyesen próbálja befolyásolni az események alakulását.
    A Kerry és Martin Indyk elnöki különmegbízott által két hónap alatt kidolgozott, elfogadásra váró keretmegállapodás irányt mutat a béketárgyalások folytatásához, és 2014 végéig végleges egyezményt ígér - emlékeztetett a Háárec cikkírója. Megválaszolja az összes alapkérdést, részletesen szól a határok megrajzolásáról, a Jordán folyó völgyének biztonsági intézkedéseiről, egymás kölcsönös elismeréséről, de Jeruzsálem palesztin fővárosként való megjelölését és a menekültkérdést csak nagy vonalakban érinti.
    A megállapodás jóváhagyásáról március 29-ig dönteni kell, ugyanis Izraelnek akkor kellene szabadon bocsájtania az országban régóta raboskodó palesztinok újabb csoportját, és az egyezmény nélkül kétséges, hogy ez megtörténik-e. Ha pedig nem engedik el őket, akkor összeomlanak a palesztin-izraeli tárgyalások - írta a lap.
    Az Obama-Abbász találkozó a Háárec szerint nehezebb lesz a Netanjahuval tervezettnél, miután múlt héten kudarcba fulladt a két párizsi Kerry-Abbász megbeszélés.
    Mahmúd Abbász elsősorban a 109, még az 1993-as oslói egyezmény megkötése előtt elítélt rab elengedésének ígérete miatt vállalta a kilenc hónapos tárgyalássorozatot, de most mégis megmásíthatatlan és számára nehezen elfogadható döntésekre kényszerül, például Izrael zsidó nemzetállamként való elismerésére - fejtette ki a lap. A cikk szerint az elnök előtt álló válaszút nehéz, mert Kerry javaslatainak elutasítása "a teljes palesztin nemzeti mozgalom végét is jelentheti", "a Fatah párt és a palesztin ügy eltűnhet a politikai térképről, kiszoríthatják a fontosabb globális bajok". Márpedig ez Netanjahu és az izraeli jobboldal sikerét jelentené, ezek után az izraeli kormányfő kijelenthetné, hogy nincs partnere a békéhez - vélte a Háárec.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player