Választás
Választás 2014 - Eddig 18 550-en szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben
(MTI) - A nemzetiségi névjegyzékben szerdán 18 550 választópolgár szerepelt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén hozott megállapító határozata szerint.
Választás 2014 - Már több mint százötvenezer külhoni magyar regisztrált a választásra
Választás 2014 – Nyomozás indult egy hódmezõvásárhelyi jelölt ajánlásai miatt
Választás 2014 - A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek fele állított országos listát
Választás 2014 - Mesterházy: az országnak békességre van szüksége
Választás 2014 - MSZP: nem értelmezhetõ a Fidesz felszólítása
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületébõl adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erõk visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Oktber 2023
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás Választás
Választás 2014 - Letette esküjét a Fidesz-KDNP NVB-delegáltja
MTI   2014 February 27, Thursday  

(MTI) - Lette esküjét Sárhegyi Zoltán, a Fidesz-KDNP Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tagja csütörtökön az Országházban, az NVB ezzel nyolctagúra bõvült. A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a ...
Olvasi rtkels:starstarstarstarstar / 0
rtkelje n is! starstarstarstarstar
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Lette esküjét Sárhegyi Zoltán, a Fidesz-KDNP Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tagja csütörtökön az Országházban, az NVB ezzel nyolctagúra bõvült. A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott hét tagnak.

    A választási eljárásról szóló törvény szerint az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyûlés választja meg, ez tavaly szeptemberben megtörtént. Az Országgyûlés alakuló ülésétõl a következõ országgyûlési választás idõpontjának kitûzéséig a parlamentben frakcióval rendelkezõ pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.
    Az országgyûlési képviselõk választásának kitûzése után az Országgyûlés által választott NVB-nek egészen mostanáig hét tagja volt, az NVB-be azonban minden jelölõszervezet, amely az országgyûlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot. A közösen listát állító szervezetek együttesen jogosultak a delegálásra.
    A Fidesz-KDNP közös országos listáját múlt héten pénteken vette nyilvántartásba az NVB, a nyilvántartásba vétel hétfõn emelkedett jogerõre. A Fidesz-KDNP által a testületbe delegált Sárhegyi Zoltán ügyvéd - aki a 2010-es önkormányzati választás idején volt már az Országos Választási Bizottság tagja - csütörtök délelõtt tette le esküjét és a testület délutáni ülésén már elfoglalhatja helyét a bizottságban.
    Az NVB-ben a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel, de õk csak a nemzetiségeket érintõ ügyekben szavazhatnak a bizottságban. Az NVB tagjainak száma tehát részben attól függ, hogy a választáson induló szervezetek közül mennyi tud országos listát állítani az országgyûlési választáson.
    Az országos lista állítása jogán az NVB-ben helyet foglaló delegáltak megbízatása az új Országgyûlés alakuló üléséig tart. Ezután már csak a parlamenti frakcióval rendelkezõ pártok delegálhatnak jelöltet a bizottságba.
    Az NVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsõdleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.  
    Általános feladata, hogy iránymutatást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét.
    Az NVB dönt a hatáskörébe tartozó kifogásokról - így például a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásokról is -, valamint az országgyûlési egyéni választókerületi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezésekrõl. Ha törvénysértés jut a tudomására, kezdeményezi a hatáskörrel rendelkezõ szerv döntését.
    Az NVB-nek az országgyûlési választáson további feladatai is vannak: dönt az országos listák és a rajtuk szereplõ jelöltek nyilvántartásba vételérõl, valamint kisorsolja az országos listák sorszámát.
    Az NVB felügyeli a levélben érkezett szavazatok számlálását, és megállapítja a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok levélben szavazásának eredményét.
    Az NVB megállapítja, mely jelölõszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; ezen listák jelöltjei juthatnak mandátumhoz. Legkésõbb a szavazást követõ 19. napon - április 25-én - megállapítja, hogy a listák jelöltjei közül kik szereztek mandátumot, és megállapítja a választás országos listás eredményét is. Feladata továbbá, hogy kiadja a mandátumot szerzõ képviselõknek a megbízólevelet.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player