Színes
Látogatók előtt született tevecsikó Veszprémben
(MTI) - Látogatók és állatkertészek jelenlétében egy egészséges tevecsikó látta meg a napvilágot szerdán a Kittenberger Kálmán Növény- és vadasparkban - tájékoztatta a vadaspark projektmenedzsere az MTI-t.
Gondozója táplálja a veszprémi kis zsiráfot
Zsiráfborjú született vasárnap hajnalban a veszprémi állatkertben
Évente 3000-5000 állatot pusztítanak el az európai állatkertekben
Elaltatták a világ egyetlen fogságban élő leopárdfókáját
Elpusztult egy panda egy közép-kínai állatkertben - felháborodás a közösségi médiában
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2019
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Színes Színes
Az embereket is védik a Róka-hegyen költő hollópár miatt bevezetett korlátozással
MTI   2014 February 27, Thursday  

(MTI) - Nemcsak a ritka madarakat, hanem az embereket is védi az a részleges sziklamászási és látogatási korlátozás, amelyet az óbudai Róka-hegyen költő hollópár miatt vezettek be
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Nemcsak a ritka madarakat, hanem az embereket is védi az a részleges sziklamászási és látogatási korlátozás, amelyet az óbudai Róka-hegyen költő hollópár miatt vezettek be - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa szerdán az MTI-nek.

    Mint hangsúlyozta, ha egy amatőr sziklamászó vagy tapasztalatlan túrázó kimegy a sziklapárkányra, és nem tudja, hogy ott a fészek, majd felugrik a lába előtt egy egerészölyv-méretű fekete madár, úgy megijedhet, hogy akár le is zuhanhat a magasból. Ráadásul a madárpár tojásai vagy fiókái védelmében az emberre is rátámadhat - tette hozzá az MME képviselője.
    Orbán Zoltán kiemelte: nem arról van szó, hogy egy fővárosi védett területet teljesen lezártak, csak a túraösvényről való letérést, illetve a hangoskodást tiltja a Róka-hegy egy részén a június 1-jéig - vagy visszavonásig - érvényes fővárosi rendelet.
    Kunos Gábor, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) hegymászó és magashegyi szakbizottságának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a hollópár tavaly telepedett le a Róka-hegyi bánya nyugati sziklafalának egyik sziklaperemén. A fészekrakást követően fedezte fel őket az önkormányzat rendszeresen járőröző természetvédelmi őrszolgálata, és akkor is - mint idén februárban - azonnal korlátozást vezettek be.
     A holló védett madár, természetvédelmi értéke az MME adatbázisa szerint 50 ezer forint. Tojásaikat február közepe és késő május között rakják le, rendszerint magas fákra, sziklaperemekre épített fészkükbe. A három-hét fióka öt-hét hetes korában hagyja el a fészket.
    Orbán Zoltán felidézte, hogy az 1980-as években a hazai hollóállomány alig száz párra csökkent, miután vadgazdálkodási és mezőgazdasági érdekekre hivatkozva a varjúféléket - ahová a holló is tartozik - közellenségnek kiáltották ki, és folyamatosan és intenzíven irtották.
    Hozzátette: ezek a madarak mindenevők, a talajon keresgélik alapvetően apró gerinctelenekből álló táplálékukat, de az elhullott vadállatok tetemeinek eltakarításában is fontos szerepük volt és van. Így összeszedik az elkaszált vagy sérült apróvadat, a nyulat és a fácánt is, illetve búvóhelyhiány esetén ezek tojásait és fiataljait is, magukra vonva ezzel a vadászok haragját. Pedig az apróvadat alapvetően nem a ragadozó madarak pusztítják, hanem a nagyüzemi mezőgazdaság, amely tönkreteszi természetes élőhelyeiket.
    Mint Orbán Zoltán hangsúlyozta, az 1974-ben alakult MME tevékenysége is alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy abbamaradt a varjúfélék mérgezéses állományszabályozása, így ma már mintegy háromezer hollópár költ az országban. Bár közülük sokan elhagyták a hegyvidéki fészkelőhelyeket, jelentős részük még mindig a sziklafalakon költ, így települt vissza a faj a fővárosi Róka-hegyre is.
    Kunos Gábor elmondta, hogy az óbudai Róka-hegy elhagyott kőfejtőjét régóta használják a sziklamászók. A korlátozásról szóló határozatot a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya minden, az erre a sziklamászó helyre engedéllyel rendelkező hegymászószervezetnek elküldte - tette hozzá.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player