HalĂĄlozĂĄs
Eltemették Gyarmati Fannit
(MTI) - EltemettĂ©k RadnĂłti MiklĂłs özvegyĂ©t, Gyarmati Fannit szerdĂĄn a Fiumei Ăști sĂ­rkertben - tĂĄjĂ©koztatta a XIII. kerĂŒleti önkormĂĄnyzat Ă©s a FĂ”vĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat az MTI-t.
Meghalt Csala Zsuzsa - Våcon emlékeztek a mûvészre kollégåi
RÖVIDHÍR - VĂ©gsĂ” bĂșcsĂșt vettek JancsĂł MiklĂłstĂłl
Meghalt Csala Zsuzsa színésznÔ
Elhunyt Valerij Kubaszov orosz ûrhajós, Farkas Bertalan partnere az ûrben
Elhunyt Radnóti Miklós özvegye - Emmi: a kormåny és a tårca osztozik a gyåszban
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
HalĂĄlozĂĄs HalĂĄlozĂĄs
Meghalt Paco de LucĂ­a spanyol flamencogitĂĄros
MTI   2014 February 26, Wednesday  

(MTI) - ÉletĂ©nek 67. Ă©vĂ©ben a mexikĂłi CancĂșnban elhunyt Paco del LucĂ­a Grammy-dĂ­jas spanyol flamencogitĂĄros, zeneszerzĂ”, a modern flamenco atyja. Az MTVA SajtĂł- Ă©s FotĂłarchĂ­vumĂĄnak portrĂ©ja:
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - ÉletĂ©nek 67. Ă©vĂ©ben a mexikĂłi CancĂșnban elhunyt Paco del LucĂ­a Grammy-dĂ­jas spanyol flamencogitĂĄros, zeneszerzĂ”, a modern flamenco atyja. Az MTVA SajtĂł- Ă©s FotĂłarchĂ­vumĂĄnak portrĂ©ja:

    A flamencogitĂĄr legnagyobb modern mestere Francisco SĂĄnchez GĂłmez nĂ©ven 1947. december 21-Ă©n szĂŒletett az andalĂșziai AlgecĂ­rasban. A csalĂĄdban öt fiĂșgyermek közĂŒl Ă” volt a legfiatalabb. MĂ»vĂ©sznevĂ©t kĂ©sĂ”bb LucĂ­a keresztnevĂ» Ă©desanyja tiszteletĂ©re vette fel. ElsĂ” gitĂĄrleckĂ©it apjĂĄtĂłl Ă©s bĂĄtyjĂĄtĂłl kapta ötĂ©ves korĂĄban, de mĂĄr akkor kijavĂ­totta apja jĂĄtĂ©kĂĄt, s ezzel el is dĂ”lt, hogy egy Ă©letre a gitĂĄr mellett kötelezte el magĂĄt. TĂ­zĂ©vesen lĂ©pett fel elĂ”ször a Radio AlgecĂ­rasban. Egy Ă©v mĂșlva a hĂșrok kedvĂ©Ă©rt az iskolĂĄt is otthagyta, Ă©s csatlakozott a JosĂ© GrĂ©co vezette flamencocsoporthoz. ElsĂ”, 1967-ben megjelent szĂłlĂłalbumĂĄn (La fabulosa guitarra de Paco de LucĂ­a) mĂĄr fellelhetĂ”k a sajĂĄt stĂ­lus kialakĂ­tĂĄsĂĄra irĂĄnyulĂł törekvĂ©sei, kĂ©t Ă©vvel kĂ©sĂ”bbi, Flamenco fantĂĄzia cĂ­mĂ» lemezĂ©n pedig mĂĄr rĂĄtalĂĄlt sajĂĄt hangjĂĄra, a flamenco hagyomĂĄnyokon alapulĂł, szerkezetileg jĂłl felĂ©pĂ­tett dalokban. A cajon dob bevezetĂ©sĂ©vel, a basszus Ă©s ĂŒtĂ”hangszerek szerepeltetĂ©sĂ©vel egyszerĂ»en ĂĄthelyezte a hangsĂșlyt az addig szokĂĄsos flamenco hangzĂĄsrĂłl. ElĂ”adĂĄsĂĄban az improvizĂĄciĂłra Ă©pĂŒlĂ”, gyönyörĂ», szenvedĂ©lyes, szinte fĂĄjdalmas, tizenkĂ©t ĂŒtemĂ» ritmus Ă©rzelemgazdagon, rendkĂ­vĂŒl virtuĂłz technikĂĄval szĂłlal meg.
    LucĂ­a mĂĄr elsĂ” kĂŒlföldi fellĂ©pĂ©sĂ©n, 1970-ben ĂłriĂĄsi sikert aratott a New York-i Carnegie Hall szĂ­npadĂĄn, nĂ©pszerĂ»sĂ©ge azĂłta is töretlen. A forrĂł hangulatĂș koncertek mellett szĂĄmos lemezfelvĂ©telt is kĂ©szĂ­tett. Albumainak elkĂ©szĂ­tĂ©sekor szĂ­vesen egyĂŒttmĂ»ködött mĂĄs mĂ»vĂ©szekkel is, mint Chick Corea, Al di Meola, John McLaughlin. UtĂłbbi kettĂ” közremĂ»ködĂ©sĂ©vel rögzĂ­tettĂ©k 1981-ben a Friday Night in San Francisco-t, amely Ă©vekig vezette a kĂŒlönbözĂ” slĂĄgerlistĂĄkat, Ă©s sorra döntötte a lemezeladĂĄsi rekordokat. A Paco de LucĂ­a Sextet-et ugyanebben az Ă©vben alapĂ­totta, vilĂĄgszerte szĂĄmos sikeres koncertet adtak, majd 1990-ben megalapĂ­totta triĂłjĂĄt J. M. BanderĂĄval Ă©s J. M. Canizaressel, ez a csapat 1990-ig maradt egyĂŒtt.
    A mĂĄs zenei stĂ­lusok irĂĄnti nyitottsĂĄga ötvözĂ”dött kreativitĂĄsĂĄval Ă©s azzal az igyekezettel, amellyel a flamencĂłt a mai vilĂĄg rĂ©szĂ©vĂ© kĂ­vĂĄnta tenni. LucĂ­a stĂ­lusĂĄval a spanyol zenĂ©szek egy egĂ©sz generĂĄciĂłjĂĄra hatott. Az Ășgynevezett fĂșziĂłs flamenco mĂ»velĂ”je volt, azĂ© a flamenco stĂ­lusĂ©, amelyben a kĂŒlönbözĂ” dĂ©l-amerikai dallamok keverednek a jazz-rockkal. ElsĂ”sorban az Ă” gitĂĄrjĂĄtĂ©kĂĄnak köszönhetĂ” a flamenco-mĂ»faj irĂĄnti, a huszadik szĂĄzad közepĂ©n kezdĂ”dött Ă©s azĂłta sem gyengĂŒlĂ”, vilĂĄgszerte tapasztalhatĂł csodĂĄlat. A szakma egyszerĂ»en csak Ă­gy hĂ­vta: El Maestro (A mester).
    PĂĄlyafutĂĄsa alatt közel harminc lemezt kĂ©szĂ­tett. A 2004-ben megjelent Cositas Buenas cĂ­mûért Los Angelesben megkapta az Ă©v legjobb flamenco albuma kategĂłriĂĄban a Latin Grammy-dĂ­jat. SzintĂ©n 2004-ben nyerte el a rangos AsztĂșria Hercege MĂ»vĂ©szeti-dĂ­jat is.
    Paco de LucĂ­a filmzenĂ©ket is komponĂĄlt, sĂ”t Antonio Gades tĂĄrsulatĂĄval szerepet vĂĄllalt Carlos Saura hĂ­res tĂĄncfilmjĂ©ben, az 1982-ben kĂ©szĂŒlt Carmenben.
    A flamenco csĂĄszĂĄra többször jĂĄrt MagyarorszĂĄgon, legutĂłbb a 2013-ban a VeszprĂ©mFesten lĂ©pett fel, ahol szĂłlĂłban Ă©s zenekarĂĄval az elmĂșlt harminc Ă©v legsikeresebb szerzemĂ©nyeibĂ”l adott elĂ”.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player