Két héten belül másodszor is kocsonyaünnepet tartanak Miskolcon
MTI
2014 February 26, Wednesday
(MTI) - Két héten belül másodszor is kocsonyaünnepet tartanak Miskolcon: március 7-én kezdõdik a hagyományos, immár 14. alkalommal megrendezett kocsonyafesztivál, amelynek díszvendége idén Ukrajna és Szikszó lesz.
|
(MTI) - Két héten belül másodszor is kocsonyaünnepet tartanak Miskolcon: március 7-én kezdõdik a hagyományos, immár 14. alkalommal megrendezett kocsonyafesztivál, amelynek díszvendége idén Ukrajna és Szikszó lesz.
Alig ért véget a városi önkormányzat turisztikai cégei által elsõ alkalommal megrendezett kocsonyafarsang, ismét kocsonyaünnepre várják Miskolcon az érdeklõdõket. Rózsa Edit, a kocsonyafesztivál ötletgazdája keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: bár új idõpontban és egy új, miskolctapolcai helyszínen, de megtartják a hagyományos gasztronómiai-kulturális rendezvényt. Mint rámutatott, a Miskolci Kocsonyafesztivál civil, nonprofit, nagy hagyományokkal rendelkezõ, politikamentes rendezvény, amely most is arra törekszik, hogy megõrizze tizenhárom év alatt felépített erényeit. Emlékeztetett arra, hogy a fesztivál ma már a legnagyobb turisztikai vonzerõt jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt évben 200 ezer bel- és külföldi látogatót fogadott. Korábban Finnország, Románia, Szlovákia volt a külföldi díszvendég, az idén Ukrajnát várják. A hazai díszvendég pedig a Miskolchoz közeli Szikszó városa lesz. Rózsa Edit a háromnapos fesztivál programjáról szólva elmondta: számos kulturális, könnyû- és népzenei esemény várja a látogatókat. Koncertet ad mások mellett Bródy János és a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsõi Banda, valamint a Carmina Buranára készült koreográfiával fellép Kocsis Andrea és Lukács Ádám balettmûvész. A miskolci kocsonyát elõször a 18. században említették egy miskolci periratban, eleinte fõleg halból és szárnyasból készült, késõbb sertéshús lett az alapja. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik, sõt, létezik vegetáriánus kocsonya is.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!