EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
(MTI) - Arszenyij Jacenyuk ukrĂĄn miniszterelnökkel kezdtek egyeztetĂ©seket az ukrajnai konfliktusrĂłl Ă©s az orszĂĄg helyzetĂ©rĂ”l az eurĂłpai uniĂłs ĂĄllam- Ă©s kormĂĄnyfĂ”k csĂŒtörtöki brĂŒsszeli rendkĂ­vĂŒli csĂșcstalĂĄlkozĂłjuk elĂ”tt.
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Janukovics szĂĄmlĂĄit is befagyasztotta az EU
OrbĂĄn Viktor rĂ©szt vesz a brĂŒsszeli EU-s Ă©s a dublini nĂ©ppĂĄrti csĂșcstalĂĄlkozĂłn
A bolgår alelnök szerint orszåga teljesítette a schengeni csatlakozås feltételeit
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
LabdarĂșgĂł NB I - Szombaton örökrangadĂł - ELÕZETES
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
KerĂ©kpĂĄrost gĂĄzolt egy teherautĂł SĂĄrvĂĄr közelĂ©ben - teljes ĂștzĂĄr
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
EU EU
EU-prognĂłzis - BrĂŒsszel 2 szĂĄzalĂ©knĂĄl magasabb magyar növekedĂ©st vĂĄr idĂ©n Ă©s jövĂ”re
MTI   2014 February 26, Wednesday  

(MTI) - Magyarorszågon idén és jövÔre is 2,1 szåzalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottsåg kedden közzétett gazdasågi elÔrejelzésében.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Magyarorszågon idén és jövÔre is 2,1 szåzalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottsåg kedden közzétett gazdasågi elÔrejelzésében.

    A BrĂŒsszelben elkĂ©szĂ­tett - Olli Rehn bizottsĂĄgi alelnök ĂĄltal a strasbourgi sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłn is ismertetett - prognĂłzis kiemeli, hogy a gazdasĂĄgi recessziĂłbĂłl 2013-ban kiemelkedĂ” MagyarorszĂĄgon a gyorsulĂł növekedĂ©st elsĂ”sorban a belföldi kereslet Ă©lĂ©nkĂŒlĂ©se ösztönzi.
    Az uniĂł javaslattevĂ”-vĂ©grehajtĂł intĂ©zmĂ©nyĂ©nek becslĂ©sei szerint tavaly a GDP 2,5 szĂĄzalĂ©ka körĂŒl alakult a magyar ĂĄllamhĂĄztartĂĄsi deficit, amely az idĂ©n Ă©s jövĂ”re ennĂ©l valamivel magasabb lesz, de nem haladja meg a 3 szĂĄzalĂ©kot.
    A legutĂłbbi, tavaly novemberi brĂŒsszeli becslĂ©s MagyarorszĂĄgnak 2014-re 1,8 szĂĄzalĂ©kos, 2015-re pedig 2,1 szĂĄzalĂ©kos növekedĂ©st jelzett elĂ”re. Ez most annyiban mĂłdosult, hogy az idei növekedĂ©si becslĂ©s is 2,1 szĂĄzalĂ©k. A magyar költsĂ©gvetĂ©s hiĂĄnyĂĄt 2014-re a GDP-hez mĂ©rten 3, 2015-re pedig 2,7 szĂĄzalĂ©kra prognosztizĂĄlta BrĂŒsszel tavaly novemberben. Az idei deficitjĂłslat nem vĂĄltozott, a jövĂ” Ă©vre vonatkozĂłt 2,9 szĂĄzalĂ©kra mĂłdosĂ­tottĂĄk.  
    Az EurĂłpai BizottsĂĄg Ășgynevezett tĂ©li gazdasĂĄgi prognĂłzisĂĄnak MagyarorszĂĄgrĂłl szĂłlĂł rĂ©sze megĂĄllapĂ­totta, hogy a beruhĂĄzĂĄsok volumenĂ©nek a vĂĄltozĂĄsa 2013-ban pozitĂ­v fordulatot vett - fĂ”kĂ©nt a közszfĂ©ra beruhĂĄzĂĄsainak köszönhetĂ”en, de a vĂĄllalati beruhĂĄzĂĄsok volumene is növekedni kezdett.
    Ez a jelensĂ©g rĂ©szben az EU-forrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak, rĂ©szben pedig az MNB ĂĄltal a kis- Ă©s közĂ©pvĂĄllalatok szĂĄmĂĄra kĂ­nĂĄlt kedvezmĂ©nyes kamatozĂĄsĂș növekedĂ©sösztönzĂ” finanszĂ­rozĂĄsi konstrukciĂłnak volt betudhatĂł. Az inflĂĄciĂł meredek csökkenĂ©se hozzĂĄjĂĄrult ahhoz, hogy növekedett a hĂĄztartĂĄsok elkölthetĂ” jövedelme, ugyanakkor a mĂ©g mindig magas munkanĂ©lkĂŒlisĂ©g tovĂĄbbra is visszafogja a fogyasztĂĄst - olvashatĂł a brĂŒsszeli bizottsĂĄgi Ă©rtĂ©kelĂ©sben.
    A prognĂłzis szerint idĂ©n a hĂĄztartĂĄsok fogyasztĂĄsa pozitĂ­vba fordul - idĂ©n 1,5, jövĂ”re 1,6 szĂĄzalĂ©kkal nĂ” - miutĂĄn tovĂĄbb növekszik az elkölthetĂ” jövedelem. Ez rĂ©szben a szabĂĄlyozott ĂĄrak csökkentĂ©sĂ©re Ă©s a közszfĂ©rĂĄban a bĂ©rek növekedĂ©sĂ©re, rĂ©szben a hitelezĂ©si feltĂ©telek lazulĂĄsĂĄra vezethetĂ” vissza.  A piaci tĂșlkĂ­nĂĄlat miatt azonban a lakhatĂĄs terĂ©n a beruhĂĄzĂĄsok vĂĄrhatĂłan csak szerĂ©ny mĂ©rtĂ©kben fognak növekedni - ĂĄllĂ­tottĂĄk meg BrĂŒsszelben.
    A munkanĂ©lkĂŒlisĂ©g 2013 negyedik negyedĂ©vĂ©ben 10 szĂĄzalĂ©k alĂĄ csökkent, Ă©vi ĂĄtlagban 10,2 szĂĄzalĂ©k lett. IdĂ©n 9,6, jövĂ”re 9,3 szĂĄzalĂ©kos munkanĂ©lkĂŒlisĂ©gi rĂĄtĂĄt jĂłsol, vagyis a helyzet lassĂș javulĂĄsĂĄra szĂĄmĂ­t az EurĂłpai BizottsĂĄg. A javulĂĄst megalapozĂł tĂ©nyezĂ”krĂ”l szĂłlva a prognĂłzis - a korĂĄbbi elĂ”rejelzĂ©sekkel ellentĂ©tben - mĂĄr nem csupĂĄn a közmunkaprogramok szerepĂ©t hangsĂșlyozta, hanem egyebek közt a gazdasĂĄg "kifehĂ©rĂ­tĂ©sĂ©nek" a pozitĂ­v hozadĂ©kĂĄt is.
    Az inflĂĄciĂł a 2013-as esztendĂ” utolsĂł negyedĂ©ben a törtĂ©nelmi mĂ©lypontot jelentĂ” 0,7 szĂĄzalĂ©kra csökkent (Ă©ves ĂĄtlagban pedig 1,7 szĂĄzalĂ©k lett), ami az energia- Ă©s mĂĄs rezsiköltsĂ©gek hĂĄrom hullĂĄmban megvalĂłsĂ­tott csökkentĂ©sĂ©nek tudhatĂł be - Ă­rtĂĄk az EurĂłpai BizottsĂĄg elemzĂ”i, de hozzĂĄtettĂ©k, hogy az inflĂĄciĂł egyĂ©bkĂ©nt is csökkenĂ” tendenciĂĄt mutatott. BrĂŒsszelben Ășgy vĂ©lik, hogy amint a rezsiköltsĂ©gek csökkentĂ©sĂ©nek a hatĂĄsa elmĂșlik, az ĂĄrak idĂ”vel ismĂ©t emelkedhetnek. Ennek megfelelĂ”en idĂ©n mĂ©g csak 1,2, jövĂ”re mĂĄr 2,8 szĂĄzalĂ©kos fogyasztĂłi ĂĄremelkedĂ©st prognosztizĂĄlnak. A forint legutĂłbbi Ă©rtĂ©kvesztĂ©se valamelyest növeli a magasabb inflĂĄciĂł kockĂĄzatĂĄt - jegyeztĂ©k meg az elemzĂ”k.
    A költsĂ©gvetĂ©s alakulĂĄsĂĄt illetĂ”en a prognĂłzis összeĂĄllĂ­tĂłi Ășgy vĂ©lekedtek, hogy az adĂłbevĂ©telek idĂ©n vĂĄrhatĂłan a GDP- 0,3 szĂĄzalĂ©kĂĄval  elmaradnak a tervezettĂ”l.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player