Gazdaság
Újabb 383 képzés indul a Tudásod a jövőd! programban
(MTI) - Újabb 383 képzés indul állami támogatással a Tudásod a jövőd! programban március 20. és április 20. között 427 millió forintból, így 5700-an kapcsolódhatnak be a képzésekbe 187 településen
Indul a Mol nemzetközi olaj- és gázipari versenye, a Freshhh
Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC-kocsijának prototípusát
Varga: a versenyképes gazdasághoz korszerű szakképzés kell
Megállapodtak a béremelésről a MÁV-csoportnál
Világszerte drágulhat a kávé
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének időpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Gazdaság Gazdaság
Elemzők: folytatódhat a reálbér-emelkedés az idén
MTI   2014 February 21, Friday  

(MTI) - A rekordalacsony inflációnak köszönhetően az idén folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon az Erste és a Takarékbank elemzői szerint, így a háztartások fogyasztása is mintegy 1,5-2 százalékkal bővül majd 2014-ben.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A rekordalacsony inflációnak köszönhetően az idén folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon az Erste és a Takarékbank elemzői szerint, így a háztartások fogyasztása is mintegy 1,5-2 százalékkal bővül majd 2014-ben.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot.
    Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta: a rekordalacsony inflációnak köszönhető reálbér-emelkedés tavaly is segítette a lakossági fogyasztás emelkedését, ami folytatódhat az idén. A szakértő szerint, mivel januárban szinte nem volt infláció, az idén év elején tovább folytatódhat a reálbérek növekedése.
    Gabler Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatottak nélkül még magasabb a tavalyi béremelkedés: a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkereset pedig 5,7 százalékkal emelkedett tavaly. Elmondta: az alkalmazásban állók létszáma 107 ezerrel emelkedett 2013-ban, a növekménynek ugyanakkor jelentős részét, 70 százalékát adják a közfoglalkoztatottak.
    A szakértő szerint a reálbérek gyorsuló emelkedésének köszönhető lakossági fogyasztásbővülés lehet a fő komponense a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének 2014-ben.
    Az Erste 305 forintos átlagos euróárfolyammal számol idén, ugyanakkor ha a magyar fizetőeszköz tartósan a jelenlegi szinten marad, az inflációt gerjeszt és devizahitelesekre is kedvezőtlenül hat, így - bár az exportra kedvezően hat a magasabb árfolyam - összességében visszavetheti a gazdasági növekedést a fogyasztás mérséklődése miatt.
    Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: tavaly a nettó bérnövekedés meghaladta a bruttó bérekét a "szuperbruttó" kivezetése miatt, míg a minimálbér növekedése jóval meghaladta az inflációt. Az év második felében a pedagógus- és egészségügyi béremelések gyorsították a bérkiáramlást, miközben az infláció az év végére négy évtizedes mélypontra esett.
    Az elemző rámutatott, hogy a reálbérek az 1,7 százalékos infláció mellett mintegy 3 százalékkal nőttek, a közfoglalkoztatás felfutása miatti torzító hatásokat kiszűrve azonban a valós bérkiáramlás, így a reálbér-növekedés is ennél mintegy 0,5 százalékponttal nagyobb volt.
    Suppan Gergely az idén 4 százalékos bruttó és ugyanekkora nettó bérnövekedésre számít, ami a várakozásuk szerinti 1 százalékos infláció mellett csaknem 3 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. A reálbérek növekedése, valamint a munkaerő-piacon várható lassú javulás miatt az idén a háztartások fogyasztásának mérsékelt, 1,5-2 százalékos növekedésére számít a szakértő.
    Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy decemberben 1,1 százalékkal csökkentek a bruttó bérek, míg 0,4 százalékkal, azaz az infláció mértékével megegyezően nőttek a nettó bérek, így a nettó reálbérek stagnáltak az előző évihez képest. A meglepetést elsősorban a közmunkaprogramok felfutása okozta, mivel enélkül számolva 1,6 százalékkal nőttek a bruttó és 3,1 százalékkal a nettó bérek, az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak súlyának növekedése ugyanis lefelé torzítja a statisztikai adatokat - közölte.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player