Környezet
Mesterséges madárodúkat készítenek a nyíregyházi Sóstói-erdőben
(MTI) - Mesterséges madárodúkat készítenek önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben, hogy elősegítsék az ott élő madarak tavaszi-nyári fészekrakását.
Megérkezett az első fekete gólya a Gemencbe
Korábban érkeztek meg a telelésből a vízimadarak az Ipoly-völgybe
Elkezdődhet a Velencei-tavi partfal komplex felújításának előkészítése
Enyhe tél - Soha ilyen korán nem virágzott a Volgamenti hérics a Körös-Maros Nemzeti Parkban
Szálló por - Megszüntették a füstködriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületéből adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdődött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Környezet Környezet
Az eredeti tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi kastély parkját
MTI   2014 February 14, Friday  

(MTI) - A 19. században készült tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély közel nyolchektáros parkját - jelentette be a Helikon Kastélymúzeum igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján, Keszthelyen.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A 19. században készült tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély közel nyolchektáros parkját - jelentette be a Helikon Kastélymúzeum igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján, Keszthelyen.

    Pálinkás Róbert kifejtette: a 243,5 millió forintos, százszázalékos finanszírozású munkálatokat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretéből végzik el jövő januárig.
    A kastély szintén most induló, mintegy kétmilliárd forintos rekonstrukciós programjával párhuzamosan zajló parkfelújítást az 1885-ben Henry Ernest Milner által készített, a viktoriánus kertépítészeti hagyományokra épülő tervhez igazítják.
    Felidézte, hogy az 1945 után meglehetősen elhanyagolt kastélyparkot 1986-ban közúttal szelték ketté, és bár a megmaradt nyolchektáros területen kis mértékű rekonstrukciós munkálatokat végeztek, azok azonban nem illeszkedtek bele a környezetbe. Aszfaltozták a járdák egy részét és tujákat ültettek, amelyek korábban nem voltak a parkban.
    Az 1885-ben a brit tervező által megálmodott parkot most az akkori - jó ideig elveszettnek gondolt, de a kastély könyvtárában megtalált - tervekhez hűen igyekeznek helyreállítani. A munkák előtt kerttörténeti tanulmányt készítettek és felmérték a jelenlegi növényállományt is.
    Az egykori felületéhez képest csupán harmadakkora tavat az eredeti méretére növelik, az előkertben visszaállítják a legyező alakú virágágyásokat, a kastély U-alakú udvarán rendezvények megtartására is alkalmas teret alakítanak ki. A déli bejárat közelében újból megépítik az egykori hercegnői kamarakertet, s a teljes területen tömörített dolomit váltja fel az aszfaltjárdákat.
    Pálinkás Róbert felsorolása szerint a nyolchektáros parkban 231 idős fát és 250 cserjét ápolnak, illetve 150 előnevelt fát telepítenek. Az útburkolat 13 ezer négyzetméter felületen újul meg, 3300 talajtakaró cserjét ültetnek és több mint négy hektárt borít majd gyep.
    Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parkfelújítás a régebben megfogalmazott ötletekkel szemben nem terjeszkedik túl a most meglévő területen, vagyis a közel 30 éve az út miatt felhúzott kerítésen túlra. Fontosnak nevezte, hogy a felújításoknak köszönhetően ismét európai színvonalú turisztika attrakcióvá válik a Helikon Kastélymúzeum, amelyet a pálmaház és a volt Amazon Szálló rekonstrukciója is kiegészít.
    Még idén kiépül Keszthely és Hévíz között a kerékpárút, amelynek terveit úgy alakították, hogy az út érintse a kastélyt is, ezáltal még jobban bekapcsolva azt a város és a turizmus életébe - tette még hozzá Manninger Jenő.
    Az MTI kérdésére Pálinkás Róbert elmondta még: a múlt évben 3-4 százalékkal, több mint 190 ezerre nőtt a Helikon Kastélymúzeum látogatóinak száma. Magyarország leglátogatottabb kastélyában a rekonstrukciós munkákat úgy végzik majd, hogy a legkevésbé zavarja a nyári szabadtéri színházi előadásokat, valamint a múzeumi látogatókat, ezért a már elkészült épületrészeket szakaszosan adják át.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player