Vatikán
A pápa egy éve - Ferenc pápa: az egyházfő nem Superman, hanem normális ember
(MTI) - Személyesen számolt be az egyház élén eltöltött első évéről a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa az olasz Corriere della Sera és az argentin La Nación napilapban szerdán egyszerre megjelent interjúban.
A pápaválasztása első évfordulójának megünneplésére készül a Vatikán
Folyamatos átalakulásban a Vatikán pénzügyi-gazdasági vezetése
XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatása a Szent Péter téren lesz
A Szentszék kiadáscsökkentő intézkedéseket hozott
A vatikáni teológusok elismerték a VI. Pál pápának tulajdonított csodát
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Vatikán Vatikán
XVI. Benedek lemondásáról és az egyház reformjáról írt az olasz sajtó
MTI   2014 February 10, Monday  

(MTI) - XVI. Benedek pápa lemondásáról, az új katolikus egyházfőről és a reformoknak ellenálló püspökökről nyilatkozott Hans Küng német katolikus teológus a La Repubblica olasz napilap hétfői számában. ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - XVI. Benedek pápa lemondásáról, az új katolikus egyházfőről és a reformoknak ellenálló püspökökről nyilatkozott Hans Küng német katolikus teológus a La Repubblica olasz napilap hétfői számában. A Libero című lap az előző pápa távozásának okait kereste.

    Nem érzi győzelemnek XVI. Benedek tavaly februárban bekövetkezett lemondását a német pápa teológiai ellenfeleként ismert Hans Küng.  A tübingeni egyetem volt teológia professzora ugyanakkor örömmel nyilatkozott arról, hogy az alig egy éve megválasztott Ferenc pápa visszavezette az egyházhoz a hívőket.
    Az, hogy a katolikusok 87 százaléka támogatja Ferenc pápa lépéseit "hatalmas bizalmat jelent és kisebb csodának számít a hívőknek az egyházat érő botrányok miatti eltávolodása után" - kommentálta Hans Küng a balközép La Repubblicának az egyházról készített nemzetközi felmérés eredményeit. Küng hozzátette: az egyház eddig túl messze állt a hívőktől és most az új egyházfőnek lehetősége nyílt a változtatásra. "Ferenc pápának bátran kell előre haladnia" - hangoztatta Küng, aki szerint az újdonságoknak ellenálló püspököknek is engedniük kell.
    Küng azt is elárulta, hogy a teológiatudós XVI. Benedek január 24-én levelet küldött neki, amelyben a nyugalmazott pápa a Ferenc pápa iránti barátságáról és támogatásáról írt.
    Ki és miért kényszerítette lemondásra XVI. Benedeket? - címmel közölt cikket hétfőn a Libero. A jobboldali olasz napilap szerint az "az egyházra traumaként ható" lemondás hátterében nem a Vatileaks-botrány, hanem a XVI. Benedekkel szembehelyezkedő egyházi ellenzék áll.
     A Libero vélekedése szerint a bizalmas vatikáni dokumentumokat a sajtónak átadó Paolo Gabriele volt pápai komornyik volt az egyetlen, aki segíteni akart XVI. Benedeknek, leleplezve a pápát övező ármányokat. A bíborosok egy része viszont Joseph Ratzingert pápává választásától kezdve próbálta delegitimizálni. Ebben segítséget nyújtott a korábbi pápát pedofilbotránnyal bombázó média is - vélte a Libero. Az újság hozzátette: a legnagyobb kárt azonban a kúria és a volt pápa közeli munkatársai okozták. A Libero név szerint említi a szentszéki államtitkárságra szerinte "alkalmatlan" Tarcisio Bertonét és XVI. Benedek volt személyi titkárát, Georg Gänsweint, aki miatt - legalábbis a lap feltételezése szerint - Ratzinger nem mindenről jutott megfelelő információhoz.
    A Tgcom24 olasz hírügynökségnek nyilatkozó Tarcisio Bertone szerint a kicsempészett vatikáni dokumentumok közül néhány még meg sem jelent.  "A Vatileaks nagy szenvedést okozott" - hangoztatta Bertone. Hozzátette: sajnálja, hogy nem tudta megfékezni a XVI. Benedeket ért "kegyetlen kritikákat". Az októberben leváltott volt szentszéki államtitkár szerint a reformokat nem szabad elsietni és ezeket a helyi egyházakkal való egyeztetésnek kell megelőznie.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player