Történelem
Hadijåték az 1848-49-es szabadsågharc szolnoki csatåjånak emlékére
(MTI) - Hadijåtékon idézik fel szombaton a magyarok åltal sikeresen megvívott szolnoki csatåt, amely 1849. mårcius 5-én a szabadsågharc dicsÔséges tavaszi hadjåratånak kezdetét jelentette - mondta Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgårmestere az ...
Törökkori emlĂ©kek kerĂŒltek elĂ” Egerben, a DobĂł tĂ©r alatt
EmlĂ©knap - KövĂ©r: a kommunizmus az ember Ă©s az emberisĂ©g elleni bĂ»n - BÕVÍTETT
Meghalt a legidĂ”sebb holokauszt-tĂșlĂ©lĂ”, egy 110 Ă©ves asszony
Kövér Låszló: nincs alku a kommunizmussal
Évente megemlĂ©keznek a KĂĄrpĂĄt-medence magyar ifjĂșsĂĄgi szervezetei a dĂ©lvidĂ©ki vĂ©rengzĂ©s ĂĄldozatairĂłl
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Történelem Történelem
"BecsĂŒlet napja" - MegemlĂ©kezĂ©s a budavĂĄri kitörĂ©srĂ”l, ellendemonstrĂĄciĂł
MTI   2014 February 08, Saturday  

Radikålis jobboldali szervezetek emlékeztek szombaton a budapesti Kapisztrån téren a 69 évvel ezelÔtti budavåri kitörésre, amelyet a Magyar Honvédség, a német Wermacht és a Waffen SS kísérelt meg Budapest szovjet ostroma sorån.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Radikålis jobboldali szervezetek emlékeztek szombaton a budapesti Kapisztrån téren a 69 évvel ezelÔtti budavåri kitörésre, amelyet a Magyar Honvédség, a német Wermacht és a Waffen SS kísérelt meg Budapest szovjet ostroma sorån. A megemlékezés miatt antifasiszta szervezetek ellendemonstråción tiltakoztak a közelben.

A megemlĂ©kezĂ©sen a rĂ©sztvevĂ”k megkoszorĂșztĂĄk a kitörĂ©s ĂĄldozatainak jelkĂ©pes emlĂ©kmĂ»vĂ©t. A molinĂłk, illetve a zĂĄszlĂłk tanĂșsĂĄga szerint többek között a HatvannĂ©gy VĂĄrmegye IfjĂșsĂĄgi Mozgalom, a BetyĂĄrsereg Ă©s a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezĂ©sĂ» szervezetek kĂ©pviselĂ”i voltak jelen. A mintegy 300 emlĂ©kezĂ” között ott voltak a Blood and Honour, vagyis a VĂ©r Ă©s BecsĂŒlet elnevezĂ©sĂ» nemzetközi szervezet bolgĂĄr, holland Ă©s magyar "divĂ­ziĂłjĂĄnak" tagjai is. A rĂ©sztvevĂ”k közĂŒl sokan kĂŒlönfĂ©le egyenruhĂĄkba öltöztek, többen is az egykori nyilaskeresztes pĂĄrttagokĂ©hoz hasonlĂ­tĂł fekete egyenruhĂĄt, rajta a nyilas karszalagra emlĂ©keztetĂ” karszalagot viseltek a rendezvĂ©nyen. MĂĄsok mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs magyar, illetve nĂ©met egyenruhĂĄra hasonlĂ­tĂł ruhĂĄzatban jelentek meg, sokan pedig nyilaskeresztes zĂĄszlĂłra emlĂ©keztetĂ” lobogĂłt, illetve ĂĄrpĂĄdsĂĄvos zĂĄszlĂłt lengettek.
   
A megemlĂ©kezĂ©s rĂ©sztvevĂ”i eredetileg a Clark ÁdĂĄm tĂ©ren gyĂŒlekeztek volna szombat dĂ©lben, hogy onnan vonuljanak fel a vĂĄrba, de tervĂŒket felborĂ­totta, hogy a rendĂ”rsĂ©g tĂ»zszerĂ©szei egy bejelentĂ©s nyomĂĄn lezĂĄrtĂĄk a teret, valamint a LĂĄnchidat Ă©s az Alagutat is. Emiatt a tĂŒntetĂ”k nagy rĂ©sze nem tudott ĂĄtmenni a hĂ­don PestrĂ”l BudĂĄra, majd feljutni a budai vĂĄrba, Ă­gy nagy kerĂŒlĂ”vel a DeĂĄk tĂ©rre vonultak, majd metrĂłra szĂĄllva közelĂ­tettĂ©k meg a KapisztrĂĄn teret. Itt a gyĂŒlekezĂ”k szĂĄmĂĄra mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșs nĂ©met Ă©s magyar katonaindulĂłk szĂłltak a hangszĂłrĂłkbĂłl. Mivel a rĂ©sztvevĂ”k nem akartak lemondani a tĂ»zszerĂ©szi akciĂł miatt meghiĂșsult, lĂĄtvĂĄnyosnak szĂĄnt vonulĂĄsukrĂłl, elmentek a DĂ­sz tĂ©rig, majd onnan egy "HĂ”sök voltak" feliratĂș molinĂł mögött felsorakozva menetben visszatĂ©rtek a KapisztrĂĄn tĂ©rre.
   
A tĂ©ren "katonai alakzatban" vĂ©grehajtott megemlĂ©kezĂ©sen a szĂłnokok többsĂ©ge azt hangsĂșlyozta, hogy a kitörĂ©s vĂ©grehajtĂłinak többsĂ©ge Ă©letĂ©t adta a "bolsevizmus elleni harcban", a "keresztĂ©ny EurĂłpĂĄĂ©rt". BeszĂ©dĂŒkben a felszĂłlalĂłk a nemzeti szervezetek összefogĂĄsĂĄra szĂłlĂ­tottak fel. A kitörĂ©s ĂĄldozataira többek között ĂĄldĂĄst kĂ©rt Ă©s imĂĄt mondott Ă©rtĂŒk egy lelkipĂĄsztor. A megemlĂ©kezĂ©sen jelen volt Zagyva György Gyula, a Jobbik orszĂĄggyĂ»lĂ©si kĂ©pviselĂ”je is. A rendezvĂ©nyt megelĂ”zĂ”en "Álljon meg a menet!" cĂ­mmel  ellendemonstrĂĄciĂłt tartott az Antifasiszta HĂĄlĂłzat Ă©s több hozzĂĄ csatlakozĂł szervezet több mint szĂĄz ember rĂ©szvĂ©telĂ©vel. A Magyar SzolidaritĂĄs Mozgalom mĂ©g az ellendemonstrĂĄciĂł kezdete elĂ”tt közlemĂ©nyben tudatta az MTI-vel, hogy rĂ©szt vesznek az akciĂłban. A demonstrĂĄlĂłk dĂ©lben indultak rendĂ”ri felvezetĂ©ssel a DĂłzsa György tĂ©rrĂ”l a budai vĂĄrba. A menet elejĂ©n kifeszĂ­tett molinĂłn azt volt olvashatĂł: "A fasizmus hĂĄborĂșt Ă©s nyomort jelent". A tömegben többen a holokausztot idĂ©zĂ” fĂ©nykĂ©peket, tĂĄblĂĄkat tartottak a kezĂŒkben.
   
Az antifasiszta akciĂł rĂ©sztvevĂ”it a rendĂ”rsĂ©g biztonsĂĄgi okokbĂłl nem engedte közel a KapisztrĂĄn tĂ©rhez, onnan mintegy 100 mĂ©terre kettĂ”s rendĂ”ri sorfal mögött az Úri utcĂĄban a nĂ©met nagykövetsĂ©g elĂ”tt vĂĄrakozhattak. A tömeg a demonstrĂĄciĂł ideje alatt többször azt skandĂĄlta: "nĂĄci takarodj!".  A demonstrĂĄlĂłk többsĂ©ge a nĂ©met nagykövetsĂ©g Ă©pĂŒlete elĂ”l mĂ©g a megemlĂ©kezĂ©s kezdete elĂ”tt elvonult. A "becsĂŒlet napi" megemlĂ©kezĂ©sre Ă©rkezĂ”k Ă©s az antifasiszta ellentĂŒntetĂ©s rĂ©sztvevĂ”inek mintegy 20 fĂ”s csoportja mĂ©gis összetalĂĄlkozott a KapisztrĂĄn tĂ©ren. A verekedĂ©st az akadĂĄlyozta meg, hogy a rendĂ”rök sorfalat alkottak Ă©s hĂĄtranyomtĂĄk az egymĂĄst hergelĂ” kĂ©t csoportot. A Budapesti rendĂ”r-fĂ”kapitĂĄnysĂĄg tĂĄjĂ©koztatĂĄsa szerint senkit nem ĂĄllĂ­tottak elĂ” a rendezvĂ©nyrĂ”l.
  


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player