SzĂ­nes
Víz alatti koncertsorozat kezdõdött Nagy-Britanniában
(MTI) - Víz alatti koncertsorozat kezdõdött Wet Sound (Nedves hangok) címmel a brit uszodákban, hogy vizsgálják, feltárják a hangzás közötti különbséget a víz alatt és a víz fölött.
Nõnapi csillagvirág-számlálás a nyíregyházi Sóstói-erdõben
Gauguin talán mégsem volt szifiliszes amerikai tudósok szerint
Százegy éves képviselõjelölt indul a kongresszusi választáson Floridában
Valentin-nap - Fontosabb a szlovákoknak a pénz, mint a szerelem
Valentin-nap - Bankjegyekbõl hajtogatott rózsák százával kérte meg kedvese kezét Valentin-napon ...
MTI hĂ­rek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdõdött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszĂş távra eldõl, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leválthatĂł
SzĂ­nes SzĂ­nes
Háromórás verseny a rejtvényfejtõk napján
MTI   2014 January 31, Friday  

(MTI) - Háromórás rejtvényfejtõ-versenyt szervez a Rejtvényfejtõk Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtõk napja alkalmából; ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtõ-versenye.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Háromórás rejtvényfejtõ-versenyt szervez a Rejtvényfejtõk Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtõk napja alkalmából; ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtõ-versenye.

    Szalay Dénes, a ROE elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére 2007 óta minden év február 3-án - a Füles címû rejtvénylap elsõ számának megjelenésének napján - ünneplik a magyar rejtvényfejtõk napját.
    Idén immár hetedik alkalommal nagyszabású rejtvényfejtõ-versenyt szervez a ROE az ünnepre. Az egyéni keresztrejtvényfejtõ-versenyen a kezdõtõl a mesterig (skandináv rejtvénytõl a kevert olasz típusúig) minden rejtvényfejtõ megtalálhatja a neki megfelelõ rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért.
    Ezen kívül logikai rejtvényekkel is próbára tehetik a tudásukat, köztük a világszerte népszerû sudoku rejtvénytípus variációival is találkozhatnak a versenyzõk. A verseny résztvevõi olyan különleges rejtvénytípusokban is tesztelhetik magukat, mint a titkosírásfejtés, a betûrejtvények, vagy a vizuális rejtvények kategóriája.
    Vasárnap 10 órakor kezdõdik a háromórás rejtvényfejtõ-verseny a Grand Hotel Hungaria szállodában, a versenyre elõzetesen már több, mint 200 rejtvényfejtõ jelezte részvételét az ország minden pontjáról, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtõ-versenye. Akik szeretnék kipróbálni rejtvényfejtõ-tudásukat, még vasárnap, a verseny elõtt is regisztrálhatják magukat.
    A rendezvényen részt vesz a magyar rejtvényfejtõ válogatott több tagja, köztük Madarassy Pál, aki 2007-ben rejtvényfejtõ-világbajnok lett.
    Szalay Dénes emlékeztetett rá: a világ elsõ keresztrejtvényének tartott fejtörõ megjelenésének centenáriumát tavaly december 21-én ünnepelték, ugyanis 1913. december 21-én jelent meg a The New York World címû amerikai újságban. Készítõje a lap egyik újságírója, Arthur Wynne, aki jelentõs változást hozott a rejtvénykészítés történetében. Wynne olyan "gyémántkristály" alakú ábrát szerkesztett, amelyben már függõlegesen és vízszintesen is más-más szót kellett a megadott definíciók alapján beírni.
    Magyarországon 1925. január 22-én jelent meg az elsõ "keresztszórejtvény"; a Ma Este címû hetilap hasábjain - a néhány éve elhunyt - Kristóf Károly tollából. Bár felépítése és nyelvezete nem teljesen felel meg a mai szokásoknak, mégis igen érdekes történeti kuriózum. A keresztszórejtvény mellett a nyeremény is nagyon újszerû volt: az akkoriban divatossá lett mahdzsong játékot sorsoltak ki a helyes megfejtõk között.
    A mostani versenyen ugyan mahdzsongot nem, de például rejtvényújság-elõfizetést is lehet majd nyerni.
    Szalay Dénes emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket, a kvízmûsorok nézettsége is átlagon felüli, és a magyar kultúra szerves és világszerte ismert része például a Rubik Ernõ által feltalált Bûvös kocka, mutatva, hogy hazánkban a rejtvénykultúra és a logikai készség átlag feletti.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player