LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
(MTI) - A RomĂĄn LabdarĂșgĂł SzövetsĂ©g (FRF) Ă©lĂ©n törtĂ©nt vĂĄltozĂĄs ellenĂ©re Victor Piturca vezetĂ©sĂ©vel vĂĄg neki a vĂĄlogatott az EurĂłpa-bajnoki selejtezĂ”sorozatnak.
LabdarĂșgĂł NB I - Szombaton örökrangadĂł - ELÕZETES
Vidic a Manchester United utån az Internél folytatja
Ligakupa - A negyeddöntÔ pårosítåsa
Magyar labdarĂșgĂł-vĂĄlogatott - PintĂ©r a mĂ©rkĂ”zĂ©s elĂ”tt hirdet kezdĂ”csapatot
MLSZ - SĂșlyos fegyelmi bĂŒntetĂ©sek, 500 ezer forintos bĂ­rsĂĄg az Újpestnek
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
LabdarĂșgĂĄs LabdarĂșgĂĄs
FIFA-gĂĄla - Cristiano Ronaldo 2008 utĂĄn Ășjra diadalmaskodott
MTI   2014 January 13, Monday  

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugål vålogatott futballiståja 2008 utån måsodik alkalommal érdemelte ki a futballvilåg legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdåt.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugål vålogatott futballiståja 2008 utån måsodik alkalommal érdemelte ki a futballvilåg legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdåt.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 1985. februĂĄr 5-Ă©n szĂŒletett a portugĂĄliai Madeira szigetĂ©n, Funchal vĂĄrosĂĄban. Kezdetben a madeirai Andorinha nevĂ» kölyökcsapatban futballozott, majd 12 Ă©ves korĂĄban leigazolta az orszĂĄg egyik legnagyobb klubja, a Sporting Lisboa. Az elsĂ” nĂ©hĂĄny Ă©v nehezen telt a fiatal jĂĄtĂ©kos szĂĄmĂĄra, mivel tĂĄrsai gyakran kinevettĂ©k madeirai tĂĄjszĂłlĂĄsa miatt. Az ĂĄttörĂ©st Bölöni LĂĄszlĂł kinevezĂ©se hozta meg szĂĄmĂĄra, az erdĂ©lyi szakember 2002-ben mĂĄr a Bajnokok LigĂĄja selejtezĂ”jĂ©be is benevezte RonaldĂłt, majd a bajnoksĂĄgban is lehetĂ”sĂ©get adott neki. Az Ă©v oktĂłberĂ©ben a Moreirense elleni bajnokin volt elĂ”ször kezdĂ”, s rögtön kĂ©t gĂłllal hĂĄlĂĄlta meg a bizalmat.
   
ElsĂ” profi szezonjĂĄt követĂ”en szĂĄmos eurĂłpai Ă©lcsapat szerette volna szerzĂ”dtetni. 2003 nyarĂĄn a Manchester United a Sportinggal jĂĄtszott barĂĄtsĂĄgos mĂ©rkĂ”zĂ©st, Ronaldo pedig annyira jĂł teljesĂ­tmĂ©nyt nyĂșjtott, hogy az angol futballistĂĄk hazafelĂ© a repĂŒlĂ”gĂ©pen arra kĂ©rtĂ©k Sir Alex Ferguson vezetĂ”edzĂ”t, igazolja le a fantasztikus tehetsĂ©ggel megĂĄldott tĂĄmadĂłt. A szakember - Ă©s a klub - ezt meg is tette, 12,24 milliĂł fontĂ©rt.
   
Manchesterben robbanĂ©konysĂĄga Ă©s ördöngös cselei miatt pillanatok alatt kedvenc lett, ugyanakkor az Old Traffordon kĂ­vĂŒl - többek között "szĂ­nĂ©szi kĂ©pessĂ©gei" miatt - korĂĄntsem kedveltĂ©k. RĂĄadĂĄsul a szigetorszĂĄgban sokak ellensĂ©ge lett a 2006-os vilĂĄgbajnoksĂĄgot követĂ”en, mivel a portugĂĄl-angol negyeddöntĂ”ben az Ă” "közremĂ»ködĂ©sĂ©nek" köszönhetĂ”en ĂĄllĂ­tottĂĄk ki klubtĂĄrsĂĄt, Wayne Rooneyt. Sir Alex Ferguson irĂĄnyĂ­tĂĄsa alatt jĂĄtĂ©ka letisztult, sokszor öncĂ©lĂș megoldĂĄsait fokozatosan elhagyta Ă©s a 2007/08-as idĂ©nyre pĂĄlyafutĂĄsa csĂșcsformĂĄjĂĄt Ă©rte el. Abban a szezonban 42 gĂłlt szerzett - mindössze nĂ©ggyel maradt el Dennis Law 1964-es klubcsĂșcsĂĄtĂłl -, a United visszavette a bajnoki cĂ­met a Chelsea-tĂ”l, a Bajnokok LigĂĄja döntĂ”jĂ©ben pedig az MU bĂŒntetĂ”kkel nyert szintĂ©n a londoniak ellen. A finĂĄlĂ©ban Ronaldo gĂłlt fejelt, igaz, a 11-es pĂĄrbajban hibĂĄzott. TeljesĂ­tmĂ©nye kĂ©sĂ”bb AranylabdĂĄt Ă©rt. MĂĄr annak az idĂ©nynek a vĂ©gĂ©n is felröppent a hĂ­r, hogy a portugĂĄl csillag a Real Madridba igazol, ĂĄm Ă” mĂ©g egy Ă©vig a manchesterieket erĂ”sĂ­tette, aminek Ășjabb bajnoki cĂ­m lett az eredmĂ©nye.
    
Manchester United vezetĂ”sĂ©ge 2009 nyarĂĄn mĂĄr nem tudott ellenĂĄllni a Real Madrid ajĂĄnlatĂĄnak Ă©s akkor vilĂĄgcsĂșcsot jelentĂ” 94 milliĂł euróért eladta a vilĂĄgklasszis jĂĄtĂ©kost, akit közel 85 ezer szurkolĂł köszöntött a Santiago BernabĂ©u Stadionban. Ronaldo "szerencsĂ©tlensĂ©ge", hogy abban az idĂ”szakban kerĂŒlt a Real Madridhoz, amikor az Ă”si rivĂĄlis FC Barcelona törtĂ©nete egyik aranykorĂĄba lĂ©pett. Így egĂ©szen a 2011/12-es szezonban elĂ©rt bajnoki cĂ­mig be kellett Ă©rnie a mĂĄsodik hellyel, rĂĄadĂĄsul hozzĂĄ kellett szoknia ahhoz is, hogy rendre a Barca ĂĄsza, az argentin Lionel Messi mögött vĂ©gzett egy-egy egyĂ©ni dĂ­j, Ă­gy az Aranylabda szavazĂĄsakor is.
   
A Real "sikertelensĂ©ge" ellenĂ©re Ronaldo azĂłta is elkĂ©pesztĂ” ĂŒtemben termeli a gĂłlokat Ă©s dönti a rekordokat. Így 2012 mĂĄrciusĂĄban a Real Sociedad ellen megszerezte pĂĄlyafutĂĄsa 100. madridi bajnoki gĂłljĂĄt is, amivel PuskĂĄs Ferenc csĂșcsĂĄt adta ĂĄt a mĂșltnak, az Aranycsapat kapitĂĄnyĂĄnak ugyanis 105 mĂ©rkĂ”zĂ©sre volt ehhez szĂŒksĂ©ge, mĂ­g a portugĂĄlnak 92-re. Tavaly oktĂłberben mĂĄr PuskĂĄs összes bajnoki gĂłljĂĄnĂĄl (156) is többet jegyzett, jelenleg pedig 166-nĂĄl jĂĄr, Ă­gy a fĂ”vĂĄrosiak örökrangsorĂĄban csupĂĄn Carlos Santillana (186), Alfredo Di StĂ©fano (216) Ă©s RaĂșl (228) elĂ”zi meg.  
   
A portugĂĄl vĂĄlogatottban ugyanakkor mĂ©g nem Ă©rt el kiugrĂł sikert, bĂĄr tagja volt a 2004-es EurĂłpa-bajnoksĂĄgon ezĂŒstĂ©rmes Ă©s a 2006-os vilĂĄgbajnoksĂĄgon negyedik helyezett csapatnak. Az elĂ”zĂ” Ă©vben mutatott fantasztikus teljesĂ­tmĂ©nyĂ©nek csĂșcspontja a nemzeti csapathoz fĂ»zĂ”dik: a Zlatan Ibrahimovic vezette svĂ©dek elleni vilĂĄgbajnoki pĂłtselejtezĂ”s pĂĄrharcban kĂ©t mĂ©rkĂ”zĂ©sen nĂ©gy gĂłlt szerzett, amivel kijuttatta egyĂŒttesĂ©t a nyĂĄri, brazĂ­liai tornĂĄra. Ronaldo szeptemberben öt Ă©vvel, 2018-ig meghosszabbĂ­totta szerzĂ”dĂ©sĂ©t Madridban, az Ă©ves fizetĂ©se 17 milliĂł eurĂł (5,1 milliĂĄrd forint).


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player