Környezet
Mesterséges madárodúkat készítenek a nyíregyházi Sóstói-erdőben
(MTI) - Mesterséges madárodúkat készítenek önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben, hogy elősegítsék az ott élő madarak tavaszi-nyári fészekrakását.
Megérkezett az első fekete gólya a Gemencbe
Korábban érkeztek meg a telelésből a vízimadarak az Ipoly-völgybe
Az eredeti tervekhez igazodva állítják helyre a keszthelyi kastély parkját
Elkezdődhet a Velencei-tavi partfal komplex felújításának előkészítése
Enyhe tél - Soha ilyen korán nem virágzott a Volgamenti hérics a Körös-Maros Nemzeti Parkban
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erők visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási előrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllőn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bűnügy
Vádat emelt a Borsod megyei főügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Április 2021
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hónapban
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Környezet Környezet
Hortobágyi veszélyes hulladék - Ombudsman-helyettes: állami segítségre van szükség
MTI   2014 January 13, Monday  

(MTI) - A jövő nemzedékek ombudsman-helyettese szerint az állam anyagi segítségére van szükség annak érdekében, hogy a Balmazújváros-Lászlóháza környékén tapasztalt környezetkockázat ne alakuljon át környezeti kárrá.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A jövő nemzedékek ombudsman-helyettese szerint az állam anyagi segítségére van szükség annak érdekében, hogy a Balmazújváros-Lászlóháza környékén tapasztalt környezetkockázat ne alakuljon át környezeti kárrá.

    Szabó Marcel hétfőn megnézte a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő hulladéklerakó telepet, ahol tízezer hordó, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot, cianid- és klórszármazékot, valamint galvániszapot tárolnak nem megfelelő körülmények között.
    Az ombudsman helyettese felhívta a figyelmet, hogy az országban több mint 300 olyan helyszín van, ahol szennyeződött a környezet, és ebből 150 fontos ivóvízbázis közelében. A teljes kármentesítés ezermilliárd forintba kerülne, de európai uniós forrásból mindössze néhány milliárd forint áll jelenleg a kormány rendelkezésére ilyen célokra.
    Az alapvető jogok biztosának környezeti kérdésekben is illetékes helyettese a hortobágyi környezetszennyezéssel összefüggésben a jogszabályi módosítások fontosságára is felhívta a figyelmet, amire javaslatot tesz az ombudsmani hivatal.
    Megítélése szerint ugyanis a veszélyes anyagok tárolásának engedélyezési eljárása ma nem követel elegendő garanciát arra, hogy az érintett vállalkozás helyt tudjon állni az esetleg általa okozott környezeti károkért.
    Jelentős kockázati tényezőnek nevezte Szabó Marcel a több évig is elhúzódó felszámolási eljárásokat, amikor a cég által okozott környezetszennyezés megállapítása, visszafordítása a felelős pénzügyi csődje miatt lehetetlenné válik, és végső soron az államra hárul.
    Az ombudsman helyettese szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a megelőzésre, ezért a környezetvédelmi felügyelőségeket több eszközhöz kell juttatni, hogy "kikényszeríthessék és hatékonyan ellenőrizhessék az engedélyezés során megszabott környezetvédelmi feltételek betartását".  
    Szabó Marcel elismerően szólt a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek a hortobágyi szennyezéssel kapcsolatban az elmúlt napokban végzett munkájáról, és köszönetet mondott a szennyezést feltáró Terepszemle Stúdiónak. Megjegyezte: nagy szükség van a civil szervezetekre, és mint a mostani példa is mutatja "a civil aktivitás él Magyarországon".
    Marjasné Endrédi Zsuzsanna felszámolóbiztos a bejárás utáni sajtótájékoztatón elmondta: a Chase Coorporation Kft. - amelynek a tulajdonában van az ominózus hortobágyi veszélyeshulladék-tároló - felszámolása 2011 augusztusában kezdődött. A felszámolás első évében 90 millió forint összegben végeztek ártalmatlanítást a Balmazújváros-Lászlóházán található telepen, de egy friss felmérés szerint további 100-150 millió forint kellene a veszélyes hulladékok ártalmatlanításához, amire nincs fedezet - tette hozzá.
    A szakember szerint célszerű volna törvényi szabályozással az ügyvezetői felelősséget erősíteni, hogy az a cégvezető, aki nem gondoskodik az ártalmatlanításról, felelősségre vonható legyen.
    Kelemen Béla, a tiszántúli zöldhatóság vezetője elmondta, hogy azonnali intézkedéseket hoztak a telep elfogadható állapotba hozására: kötelezték a felszámolót a telep kerítésének helyreállítására, 24 órás őrzésére, valamint a szivárgó, veszélyes hulladék újracsomagolására.
    A hatóság vezetője utalt rá: miután a cég vagyona nem teszi lehetővé a teljes ártalmatlanítást, felügyelőségük - kivételes eljárásban - saját költségvetéséből biztosítja a legfontosabb munkálatok elvégzését.
    Kelemen Béla az MTI érdeklődésére megerősítette: a Balmazújváros-Lászlóházán lévő telep veszélyes hulladékok tárolására épült, megfelelően szigetelt, hat monitoring kút van körülötte, vagyis alkalmas a hulladékok tárolására.
    Veszélyt elsődlegesen a korábban a telepre behatolt, ismeretlen fémtolvajok által feldöntött hordók, kiborogatott hulladékok jelentenek, de a történtek miatt rendkívüli kárelhárítási beavatkozásra nincs szükség - jelezte a zöldhatóság vezetője.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player