Honvédelem
Iraki utasszållító gép miatt riasztottåk a Gripeneket
(MTI) - Egy iraki utasszĂĄllĂ­tĂł repĂŒlĂ”gĂ©p rĂĄdiĂłkapcsolat nĂ©lkĂŒl lĂ©pett be az orszĂĄg lĂ©gterĂ©be kedd kora este, emiatt riasztottĂĄk a kĂ©szenlĂ©tben lĂ©vĂ” Gripeneket - közölte a HonvĂ©delmi MinisztĂ©rium az MTI-vel.
Szenes ZoltĂĄn: MagyarorszĂĄg nyert a NATO tagsĂĄgbĂłl
Vargha Tamås: a honvédség teljesítette vållalt feladatait
Hende: a magyar hadiipar nem volt, hanem lesz
Bomba az Orczy-kertben - Megsemmisítették a detonåtort, feloldottåk a korlåtozåsokat
Bomba az Orczy-kertben - Lezårtåk a környéket
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Honvédelem Honvédelem
BenkĂ”: elismerĂ©sre mĂ©ltĂł teljesĂ­tmĂ©nyt nyĂșjtottak a katonĂĄk 2013-ban
MTI   2013 December 30, Monday  

A mindennapokban, katasztrĂłfahelyzet kezelĂ©sekor Ă©s missziĂłs tevĂ©kenysĂ©gĂŒk sorĂĄn is elismerĂ©sre mĂ©ltĂł teljesĂ­tmĂ©nyt nyĂșjtottak 2013-ban a Magyar HonvĂ©dsĂ©g katonĂĄi - mondta BenkĂ” Tibor vezĂ©rkari fĂ”nök az MTI-nek adott Ă©v vĂ©gi interjĂșjĂĄban.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A mindennapokban, katasztrĂłfahelyzet kezelĂ©sekor Ă©s missziĂłs tevĂ©kenysĂ©gĂŒk sorĂĄn is elismerĂ©sre mĂ©ltĂł teljesĂ­tmĂ©nyt nyĂșjtottak 2013-ban a Magyar HonvĂ©dsĂ©g katonĂĄi - mondta BenkĂ” Tibor vezĂ©rkari fĂ”nök az MTI-nek adott Ă©v vĂ©gi interjĂșjĂĄban. A vezĂ©rezredes szĂłlt arrĂłl is, hogy a missziĂłk közĂŒl a balkĂĄni tĂ©rsĂ©g prioritĂĄst jelent, de elkĂ©pzelhetĂ”, hogy Cipruson is meg kell erĂ”sĂ­teni a katonai jelenlĂ©tet.

A vezĂ©rezredes az Ă©vet Ă©rtĂ©kelve azt mondta: elismerĂ©s illeti a katonĂĄkat azĂ©rt, hogy helytĂĄlltak ebben a honvĂ©dsĂ©g költsĂ©gvetĂ©sĂ©t is jelentĂ”s mĂ©rtĂ©kben meghatĂĄrozĂł nehĂ©z gazdasĂĄgi, pĂ©nzĂŒgyi helyzetben. BenkĂ” Tibor a Magyar HonvĂ©dsĂ©g teljesĂ­tmĂ©nyĂ©vel is elĂ©gedett, hiszen ebben az Ă©vben 67 nemzetközi Ă©s szĂĄmos hazai gyakorlaton Ă©s felkĂ©szĂ­tĂ©sen vettek rĂ©szt a magyar katonĂĄk, Ă©s szakmai ismereteikrĂ”l, tudĂĄsukrĂłl, teljesĂ­tmĂ©nyĂŒkrĂ”l mindenhol a legnagyobb elismerĂ©ssel szĂłltak.
   
A Magyar HonvĂ©dsĂ©g legfontosabb kikĂ©pzĂ©si rendezvĂ©nyei közĂŒl a vezĂ©rkari fĂ”nök nagy jelentĂ”sĂ©gĂ»nek nevezte a LendĂŒlĂ” Kard 2013 elnevezĂ©sĂ» csaknem kĂ©thetes, mintegy 160 katona ĂĄltal vĂ©grehajtott lengyelorszĂĄgi lĂ©gvĂ©delmi Ă©leslövĂ©szeti gyakorlatot, amelynek sorĂĄn valamennyi indĂ­tott kis hatĂłtĂĄvolsĂĄgĂș Kub, illetve közeli hatĂłtĂĄvolsĂĄgĂș Mistral lĂ©gvĂ©delmi rakĂ©ta sikeresen megsemmisĂ­tette a kijelölt cĂ©lokat, s eredmĂ©nyesen vizsgĂĄzott az ellensĂ©g-barĂĄt felismerĂ”rendszer is. Az Ă©v legnagyobb hazai gyakorlatĂĄn, az Õszi ÖssztĂ»z 2013 elnevezĂ©sĂ» vĂĄrpalotai Ă©leslövĂ©szeten mintegy 1400 katona vett rĂ©szt 200 technikai eszközzel. BenkĂ” Tibor kiemelte a tĂ»zszerĂ©sz katonĂĄk tevĂ©kenysĂ©gĂ©t, akikhez az Ă©v sorĂĄn mintegy 2600 bejelentĂ©s Ă©rkezett, illetve a honvĂ©dsĂ©g azon egysĂ©geit is - pĂ©ldĂĄul az orszĂĄg lĂ©gterĂ©nek vĂ©delmĂ©t Ă”rzĂ” katonĂĄkat -, akikrĂ”l kevesebbet hallani, pedig az Ă©v minden napjĂĄn folyamatos kĂ©szĂŒltsĂ©gben lĂĄtjĂĄk el feladataikat. A fegyveres lĂ©gvĂ©delmi kĂ©szenlĂ©ti szolgĂĄlatot biztosĂ­tĂł Gripen vadĂĄszgĂ©peknek az elmĂșlt kĂ©t Ă©vben hĂ©tszer volt Ă©les bevetĂ©sĂŒk. Emellett az orszĂĄg keleti Ă©s nyugati felĂ©ben is ĂĄllandĂł kĂ©szĂŒltsĂ©gben ĂĄllnak a honvĂ©dsĂ©g kutatĂł-mentĂ” helikopterei. A vezĂ©rkari fĂ”nök elismerĂ©ssel szĂłlt azokrĂłl a katonĂĄkrĂłl is, akik egĂ©sz Ă©vben, s most az ĂŒnnepek alatt is mintegy kĂ©tszĂĄz telepĂŒlĂ©sen biztosĂ­tjĂĄk az egĂ©szsĂ©ges, arzĂ©nmentes ivĂłvizet.
   
A Magyar HonvĂ©dsĂ©g katonadiplomĂĄcia terĂ©n is sikeres Ă©vet zĂĄrt - jegyezte meg BenkĂ” Tibor, kifejtve: MagyarorszĂĄgra lĂĄtogatott a NATO fĂ”titkĂĄr, Ă©s Budapesten tartotta kihelyezett ĂŒlĂ©sĂ©t a NATO legfĂ”bb katonai döntĂ©shozĂł szerve, a Katonai BizottsĂĄg. Az is igazolĂłdott, hogy bĂĄr a katasztrĂłfahelyzetek megoldĂĄsa elsĂ”dlegesen nem a katonai szervezetek feladata, de amikor szĂŒksĂ©ges - mint a mĂĄrcius rendkĂ­vĂŒli havazĂĄs vagy a jĂșniusi dunai ĂĄrvĂ­z idejĂ©n -, a katonĂĄkra lehet szĂĄmĂ­tani - hangsĂșlyozta BenkĂ” Tibor, aki szerint mindezek nagyban hozzĂĄjĂĄrultak ahhoz, hogy ebben az Ă©vben összessĂ©gĂ©ben javult a katonĂĄk tĂĄrsadalmi megbecsĂŒltsĂ©ge. A Magyar HonvĂ©dsĂ©g mintegy 650 katonĂĄja jelenleg hĂĄrom földrĂ©szen, 12 orszĂĄgban teljesĂ­t szolgĂĄlatot kĂŒlföldi missziĂłkban. BenkĂ” Tibor elmondta, azt szorgalmazza: minĂ©l több katona vĂĄllaljon kĂŒlönfĂ©le missziĂłs terĂŒleteken szolgĂĄlatot, hogy Ă”k Ă©s ezĂĄltal a Magyar HonvĂ©dsĂ©g is Ășj tapasztalattal, tudĂĄssal gazdagodjanak.
   
"Olyan vilĂĄgközössĂ©gben, szövetsĂ©gi rendszerben Ă©lĂŒnk, amelyben felelĂ”ssĂ©get vĂĄllalunk egymĂĄsĂ©rt" - mondta a vezĂ©rkari fĂ”nök, kiemelve: ez nem csak politika, hanem az emberi oldalĂĄt is lĂĄtni kell. "MiĂ©rt ne segĂ­tenĂ©nk bajba jutott embereken, miĂ©rt nĂ©znĂ©nk tĂ©tlenĂŒl, hogy mĂĄshol Ă©heznek, irtjĂĄk egymĂĄst az emberek?" SzĂłlt arrĂłl is, hogy AfganisztĂĄn több ezer kilomĂ©terre fekszik ugyan MagyarorszĂĄgtĂłl, az ott gyökerezĂ” problĂ©mĂĄk - mint pĂ©ldĂĄul a kĂĄbĂ­tĂłszer-kereskedelem vagy a rossz körĂŒlmĂ©nyek miatt menekĂŒlni kĂ©nyszerĂŒlĂ” emberek ĂĄradata - mĂĄr minket is Ă©rint. Nem szabad megengedni, hogy ezek a veszĂ©lyjelensĂ©gek elĂ©rjĂ©k MagyarorszĂĄgot - tette hozzĂĄ.
   
MagyarorszĂĄg kĂŒlföldi katonai szerepvĂĄllalĂĄsĂĄt tekintve ezer fĂ” az irĂĄnyelv. "Volt, amikor ennĂ©l többen, mĂĄskor kevesebben voltunk" - mondta a vezĂ©rkari fĂ”nök, hozzĂĄtĂ©ve: a Magyar HonvĂ©dsĂ©g mindig ott Ă©s annyi katonĂĄval van jelen, amennyi szĂŒksĂ©ges. AfganisztĂĄnban a mĂ»veleti feladatvĂĄllalĂĄs tekintetĂ©ben megkezdtĂ©k a csökkentĂ©seket. Ebben az Ă©vben hĂĄrom jelentĂ”s feladatot fejezett be a Magyar HonvĂ©dsĂ©g. BenkĂ” Tibor azt mondta: MagyarorszĂĄg Ă©s a nemzetközi közössĂ©g is Ășgy Ă­tĂ©li meg: most mĂĄr lĂ©tszĂĄmĂĄban Ă©s felszerelĂ©sĂ©ben is olyan szinten ĂĄll az afgĂĄn haderĂ”, hogy ezeket a feladatokat önĂĄllĂłan is vĂ©gre kell tudniuk hajtani. A helyi erĂ”k mentorĂĄlĂĄsĂĄt, kikĂ©pzĂ©sĂ©t folytatni kell, s az, hogy milyen mĂ©rtĂ©kben, milyen tĂĄvon, milyen lĂ©tszĂĄmban lesz szĂŒksĂ©g a nemzetközi erĂ”k, s azon belĂŒl is a magyar katonĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©re, attĂłl fĂŒgg, hogy az afgĂĄnok tovĂĄbb tudnak-e menni a megkezdett Ășton.
   
MagyarorszĂĄg Ă©rdekeltsĂ©gi terĂŒlete elsĂ”sorban a BalkĂĄn. EgyrĂ©szt sok magyar Ă©l a balkĂĄni terĂŒleten, s nem mindegy, milyen ott a biztonsĂĄgi helyzet. Emellett nem olyan rĂ©gen volt a dĂ©lszlĂĄv vĂĄlsĂĄg, sokan emlĂ©keznek "a szerb gĂ©p ĂĄltal BarcsnĂĄl elhagyott bombĂĄra". Amikor azt mondjĂĄk, hogy a BalkĂĄnon rendezĂ”dött a helyzet, az nagyrĂ©szt az ott ĂĄllomĂĄsozĂł több ezer katonĂĄnak köszönhetĂ”. "Semmi garancia nincs arra, hogyha onnan kivonjuk a bĂ©kefenntartĂł erĂ”ket, akkor barĂĄtsĂĄgban Ă©lnek tovĂĄbb" - mondta a vezĂ©rkari fĂ”nök.
   
Emellett Cipruson is vĂĄltozĂĄsok vĂĄrhatĂłk az 50 Ă©vnyi bĂ©kefenntartĂłi jelenlĂ©t utĂĄn. BenkĂ” Tibor elmondta: a török Ă©s görög oldal közötti ĂŒtközĂ”zĂłnĂĄk megvĂĄltoztatĂĄsĂĄt, esetleg megszĂŒntetĂ©sĂ©t tervezi az ENSZ. Amennyiben ez megvalĂłsul, a kĂ©t nemzet közötti feszĂŒltsĂ©g kontrollĂĄlĂĄsĂĄhoz több katonĂĄra lesz szĂŒksĂ©g. Így elkĂ©pzelhetĂ”, hogy a Magyar HonvĂ©dsĂ©g Cipruson is növeli majd a magyar katonĂĄk lĂ©tszĂĄmĂĄt.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player