Kultúra
Bernard Haitink nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát
A koncertterem vezetõségének vele szemben tanúsított viselkedése miatt Bernard Haitink világhírû holland karmester a 85. születésnapján bejelentette, hogy nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát.
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Kállay-Saunders András utazik Koppenhágába
A Deep Purple lép fel hétfõn a Papp László Sportarénában
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - A hétvégén rendezik a középdöntõket
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Kialakult a középdöntõk mezõnye
Guantánamo: szerzõi jogdíjat követel a Pentagontól egy kanadai rockegyüttes
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületébõl adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdõdött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Kultúra Kultúra
Káel Csaba: sikeres évet zár a Mûvészetek Palotája
MTI   2013 December 28, Saturday  

A Mûvészetek Palotája (Müpa) sikeres évet zár. A gazdag budapesti program mellett megvalósultak külföldi koprodukciós terveik is Bahreintõl Bécsen át Sanghajig és bekerültek a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezõi körébe.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Mûvészetek Palotája (Müpa) sikeres évet zár. A gazdag budapesti program mellett megvalósultak külföldi koprodukciós terveik is Bahreintõl Bécsen át Sanghajig és bekerültek a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezõi körébe - mondta az MTI-nek Káel Csaba vezérigazgató.

    "Több mûfajban is jelentõs hazai és nemzetközi mûvészeket köszönthettünk Joyce DiDonatótól a Finzi Pasca társulaton át Natalie Cole-ig, fontos bemutatóink voltak: Ligeti Le Grande Macabre, Richard Strauss két operája, Verdi Attilája, kortárs premierünk a Bakkhánsnõk. A gazdag budapesti programok mellett megvalósultak külföldi koprodukciós terveink is Bahreintõl Bécsen át Sanghajig" - mondta az MTI-nek Káel Csaba vezérigazgató.
    "Eredményként könyveljük el, hogy a Budapest kulturális rangját meghatározó tavaszi és õszi fesztivál szervezõi körébe kerültünk. A ház tagja a Fesztivál Tanácsnak és egyik oszlopa az Operatív Testületnek" - hangsúlyozta Káel Csaba, hozzátéve, hogy ennek voltak elõzményei.
    Felidézte, hogy két évvel ezelõtt szorosabbra vonták a kapcsolatot a nagy fõvárosi kulturális intézményekkel, amikor létrehozták a Culture Port klasztert pont azért, hogy minél több bel- és külföldi turista számára vonzó programcsomagot tudjanak ajánlani. Ennek pedig a legjobb formája a fesztivál.
    Korábban a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) csupán helyszínként használta a Müpát. "Az utolsó két tavaszi fesztiválon már több közös produkciót hoztunk létre a fesztiválközponttal.
E téren is szeretnénk nyitni: úgy vélem, fontos, hogy nemzetközi fesztiválok partnerei legyünk, hogy például a Wiener Festwochennel vagy akár az Aix-en-Provence Fesztivállal is együttmûködjünk. Annál is inkább, mert a nagy fesztiválok sok évtizedes tapasztalattal bírnak, rendszeresen mutatnak be több helyszínen megjelenõ közös produkciókat" - mutatott rá Káel Csaba.
    Úgy vélte ugyanakkor, hogy ez akkor valósulhat meg igazán, ha 2015-tõl a BTF idõpontján változtatnak, kicsit közelebb viszik a Prágai Tavaszhoz és a Wiener Festwochenhez. Ez közös elõnyökkel jár, hiszen a tengerentúlról és a távol-keletrõl érkezõ vendégeknek több lehetõségük lesz, nagyobb programcsomagot választhatnak. "Arról nem is szólva, hogy április második felében már bátran kiülhetünk a pesti teraszokra" - fûzte hozzá.
    A Mûvészetek Palotája integrálja a jelentõs budapesti minisztériumi fenntartású intézmények - többek között a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Nemzeti Tánc Színház és a Magyar Állami Operaház - fesztiválmûsorait. "Ezzel megszaporodott a munkánk, de ezt is az eddigiek szerves folytatásának tekintem. A Fesztivál Tanács hangsúlyozta: azt várják, hogy újdonság és ne repertoár produkció kerüljön a mûsorba. A Müpa egyik sajátossága épp az, hogy nincs hosszú szériajátszás. Bemutattunk egy Webber-estet és a Madách Színház vitte tovább, a Katona József Színház a Muzzik premierjét itt tartotta és a színház repertoárdarabja lett. Ez a koncepció tehát egyáltalán nem idegen tõlünk" - emelte ki a vezérigazgató.
    Több koprodukció is megjelenik a BTF jövõ évi programjában a Szegedi Kortárs Balett és a Pannon Filharmonikusok Bartók-Strauss-estje, a Közép-Európa Táncszínház Peregrinusok címû táncjátékának premierje. A világhírû Versailles-i Barokk Zenei Központ Rameau operája, a Les Fetes de Polymnie bemutatójában partnere a Müpának, az Orfeo Zenekarnak és a Purcell Kórusnak. Az elõadásban az elismert barokk specialista énekesnõ, Véronique Gens mellett Baráth Emõke lép fel, akiért 2013 nyarán az Aix-en-Provence Fesztivál után lelkesedett a szaksajtó.
    A Müpa programját az utóbbi években egy-egy hívószó - idén az identitás - jellemzi, korábban a fesztiválok is kaptak mottót. "Ez a BTF az európai identitást hozza elõtérbe. Ennek az azonosságtudatnak a hatása is megmutatkozik a fesztiválon, hiszen egy francia író, Jean Cocteau 1946-ban keletkezett írását az amerikai Philip Glass dolgozta fel. A szépség és a szörnyeteg címû film képeihez nem kísérõzenét írt az eredeti párbeszédek helyére, hanem négy énekesre komponált szólamot" - tette hozzá Káel Csaba.
    "Zenekari koncertekben az egész év gazdag lesz, a tavaszi fesztiválra érkeznek a Bécsi Filharmonikusok Zubin Mehta vezényletével, a Londoni, az Izraeli Szimfonikusok játszanak a Müpában, a sorozatot a Berlini Filharmonikusok zárják. Itt voltak 10 évvel ezelõtt, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett, most arról emlékeznek meg nálunk, hogy a berlini fal 25 éve omlott le" - mondta Káel Csaba.
    A Müpa az évad második felére is erõs koncertprogramot ígér. A január a már hagyományos újévi koncerttel indul, Haydn Az évszakok címû oratóriumát a barokk zene tudósa, René Jacobs vezényli. Az évad végén a Budapesti Wagner-napok mûsorán ezúttal a Ring-tetralógia és a Tannhäuser szerepel természetesen a nemzetközi Wagner-énekes mezõny kiválóságaival.
    Budapest kortárs zenei életének föllendítése a Café Budapest néven ismert õszi fesztivál feladata - mutatott rá Káel Csaba. "Ha a betûket behelyettesítem, a Contemporary Arts FEstival jön ki, ezzel jól lehet kampányolni külföldön. Például azt tervezzük, hogy mindig hívunk valakit a kortárs zene nagy egyéniségei közül, darabot rendelünk meg. Az operatív testületi forma azért is jó, mert minden érintett fél érvényesítheti benne szándékait, a budapesti fesztiválok egyértelmûen a városról kell, hogy szóljanak. Budapest privát kortárs +feelingje+ már nagyon jó, ezt a szférát szeretnénk rendszerbe foglalni a galériáktól a romkocsmákon át a piacokig, összekapcsolni az elõadó-, képzõ-, iparmûvészetet bemutató nívós intézményeinkkel. Lesznek nagy installációk, lokális és mini fesztivál-centrumok, az egész város sugározza majd, hogy itt fesztivál van" - hangsúlyozta a Müpa vezérigazgatója.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player