Kultúra
Bernard Haitink nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát
A koncertterem vezetõségének vele szemben tanúsított viselkedése miatt Bernard Haitink világhírû holland karmester a 85. születésnapján bejelentette, hogy nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát.
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Kállay-Saunders András utazik Koppenhágába
A Deep Purple lép fel hétfõn a Papp László Sportarénában
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - A hétvégén rendezik a középdöntõket
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Kialakult a középdöntõk mezõnye
Guantánamo: szerzõi jogdíjat követel a Pentagontól egy kanadai rockegyüttes
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének idõpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Oktber 2023
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Kultúra Kultúra
Gárdonyi-emlékév - Karácsonyi koncerttel zárult az emlékév - FRISSÍTETT
MTI   2013 December 23, Monday  

A Gárdonyi Zeneszerzõi Pályázat három döntõs munkáját is megszólaltató karácsonyi koncerttel hétfõ este a Zeneakadémián a Gárdonyi-emlékév, melynek végén Sebõk Pétert hirdették ki a pályázat nyertesének.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Gárdonyi Zeneszerzõi Pályázat három döntõs munkáját is megszólaltató karácsonyi koncerttel hétfõ este a Zeneakadémián a Gárdonyi-emlékév, melynek végén Sebõk Pétert hirdették ki a pályázat nyertesének.

"Gárdonyi Géza méltán a legnépszerûbb magyar író, nem véletlen, hogy fontosnak érezzük születésének 150. évfordulóját" - hangsúlyozta a hangverseny elõtt elmondott köszöntõjében L. Simon László kormánybiztos, az emlékév fõvédnöke. Mint hozzátette, számos szervezet összefogásával, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 100 millió forintos támogatásával a fiatalokat is megszólítani akaró, egész éves programsorozatot állítottak össze, melynek során többek között kiállításokat, konferenciákat rendeztek, pályázatokat hirdettek, valamint felavatták az egri Szent Anna kápolnát.
   
Lassan egy éve dolgozik az Ybl-emlékbizottság, amely a 2014-es Ybl Miklós Emlékévre készül, szintén 100 millió forintos NKA támogatással. Az emlékév keretében adják át tavasszal a megújult Várkertbazárt, és április 6-án a szintén Ybl által tervezett Operaházban gálaestre várják a közönséget - jelentette be L. Simon László. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere impozánsnak nevezte az emlékév eredményét, hiszen elmondása szerint az óvodásoktól az idõsebbekig minden korosztály megtalálhatta az utat az Egri csillagok, A láthatatlan ember, az Ida regénye szerzõjéhez, akinek valóban megjelent "emberi és alkotói arca". A programsorozat 200 ezer embert ért el közvetlenül - csak a Gárdonyi fesztiválon 9000 látogató járt -, nem szólva a híradások nézõirõl, olvasóiról - hívta fel a figyelmet a miniszter. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy az Egri csillagokat a Nagy könyv pályázaton 2005-ben a legkedveltebb magyar könyvvé választották, nemrég pedig elkészült a regény török fordítása is. A Gárdonyi Emlékbizottság, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) által kiírt Gárdonyi Zeneszerzõi Pályázatra tizenhét pályamû érkezett. Ezek közül választotta ki a zsûri azt a hármat - Andorka Péter Karácsonyi kantáta, Sebõk Péter Karácsonyi álom és Kecskés D. Balázs Kantáta címû mûvét -, amelyet Vajda Gergely vezényletével az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar hétfõ este megszólaltatott a Zeneakadémián.
   
Az egymillió forint összdíjazású pályázat nyertesének Sebõk Pétert választott a koncert végén a zsûri. A zsûri elnöke Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzõ, tagjai Gyöngyösi Levente Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzõ, Zombola Péter zeneszerzõ, az MR Zenei Együttesek mûvészeti koordinátora, Pad Zoltán, a Kodály Kórus Debrecen vezetõ karnagya, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem adjunktusa, valamint Molnár Szabolcs zenetörténész voltak.
   
A karácsonyi koncerten a zeneszerzõi pályázat mûvei mellett elhangzott Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! címû karácsonyi éneke az Egri Érseki Fiúkórus elõadásában, illetve további részletek a 150 éve született író munkáiból.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player