Kult√ļra
Bernard Haitink nem vezényli többé a Concertgebouw zenekarát
A koncertterem vezet√Ķs√©g√©nek vele szemben tan√ļs√≠tott viselked√©se miatt Bernard Haitink vil√°gh√≠r√Ľ holland karmester a 85. sz√ľlet√©snapj√°n bejelentette, hogy nem vez√©nyli t√∂bb√© a Concertgebouw zenekar√°t.
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Kállay-Saunders András utazik Koppenhágába
A Deep Purple l√©p fel h√©tf√Ķn a Papp L√°szl√≥ Sportar√©n√°ban
Eurov√≠zi√≥s Dalfesztiv√°l - A Dal - A h√©tv√©g√©n rendezik a k√∂z√©pd√∂nt√Ķket
Eurov√≠zi√≥s Dalfesztiv√°l - A Dal - Kialakult a k√∂z√©pd√∂nt√Ķk mez√Ķnye
Guant√°namo: szerz√Ķi jogd√≠jat k√∂vetel a Pentagont√≥l egy kanadai rockegy√ľttes
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-cs√ļcs - Megkezd√Ķd√∂tt a t√°rgyal√°ssorozat az ukrajnai konfliktusr√≥l
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
V√°dat emelt a Borsod megyei f√Ķ√ľgy√©szs√©g a fojtogat√≥ saj√≥szentp√©teri f√©rfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett √©s fantasztikus v√≠gj√°t√©k a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°z m√°rciusi m√Ľsor√°n
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
Elindult az utast√°j√©koztat√≥-rendszer teszt√ľzeme a szegedi meg√°ll√≥kban
Kult√ļra Kult√ļra
Kocsis Zolt√°n: Ir√°ny szabtam n√©h√°ny m√Ľvel kapcsolatban
MTI   2013 December 14, Saturday  

Neh√©z √©s kock√°zatos sz√≠vm√Ľt√©te ut√°n 2012 december√©ben t√©rt vissza az akt√≠v munk√°hoz Kocsis Zolt√°n, a Nemzeti Filharmonikusok f√Ķzeneigazgat√≥ja az√≥ta k√ľlf√∂ld√∂n √©s vid√©ken is koncertk√∂r√ļton j√°rt...
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Neh√©z √©s kock√°zatos sz√≠vm√Ľt√©te ut√°n 2012 december√©ben t√©rt vissza az akt√≠v munk√°hoz Kocsis Zolt√°n, a Nemzeti Filharmonikusok f√Ķzeneigazgat√≥ja az√≥ta k√ľlf√∂ld√∂n √©s vid√©ken is koncertk√∂r√ļton j√°rt, az MTI-nek adott interj√ļj√°ban pedig t√∂bb szempontb√≥l is jelent√Ķsnek nevezte az elm√ļlt egy √©vet.

¬†¬†¬†¬†"Siker√ľlt valamelyest f√©keznem a temp√≥t, ebben persze az orvosi utas√≠t√°sra szedett nyugtat√≥knak is r√©sz√ľk van. Kiss√© csitult az √©letritmusom, de nem szeretn√©m ebbe az ir√°nyba terelni a zen√©hez val√≥ viszonyomat, temperamentum n√©lk√ľl nem √©rdemes csin√°lni. M√©g Brahmshoz sem lehet valamif√©le higgadt alap√°ll√°sb√≥l k√∂zel√≠teni. Nem is sz√≥lva azokr√≥l a m√Ľvekr√Ķl, amely a legbens√Ķbb √©rzelmeimet, a zsigereimet mozgatj√°k meg. Ez lehetetlen" - hangs√ļlyozta.
¬†¬†¬†¬†Elmondta, sokkal kevesebbet idegeskedik, a zenekarral √©s az √©nekkarral szinte sz√°z sz√°zal√©kig b√©k√©ss√© v√°lt a viszonya, amelyet m√°sf√©l-k√©t √©vvel ezel√Ķtt m√©g a "meglehet√Ķsen fesz√ľlt" kifejez√©ssel lehetett jellemezni - att√≥l f√ľgg√Ķen, hogy a zen√©szek mennyire voltak felk√©sz√ľltek, mennyire √©rezt√©k saj√°tjuknak az √©ppen el√Ķadand√≥ m√Ľvet. "Most ez kev√©sb√© izgat, ahogy a karrier is kev√©sb√© √©rdekel."
¬†¬†¬†¬†Kocsis Zolt√°n - b√°r a 2004-ben √°tvett MIDEM-√©letm√Ľd√≠jat akkor korainak √©rezte - ma m√°r √ļgy gondolja, h√°trahagy valamit, amit√Ķl kicsit m√°s lett a vil√°g. "Ha nem is b√ľszkes√©ggel, de jogos √∂ntudattal jelenthetem ezt ki" - mondta. Azokkal a zen√©kkel, amelyekkel behat√≥an foglalkozott, siker√ľlt olyan viszonyba ker√ľlnie, hogy - rem√©li legal√°bbis - valamif√©le ir√°nyt szabott azok sz√°m√°ra, akiket √©rdekel a m√Ľfaj.
¬†¬†¬†¬†Az elm√ļlt egy √©vet abb√≥l a szempontb√≥l is jelent√Ķsnek tartja, hogy j√≥val t√∂bb ideje maradt a zongor√°z√°sra. "Fontos elm√©lyedni azokban a m√Ľvekben, amelyekn√©l √ļgy √©rzem, r√°m van sz√ľks√©g a 'tiszt√°ba t√©telhez'. Gondolok p√©ld√°ul a Strauss-projektre. Az el√Ķad√°sokat k√≠s√©r√Ķ sikerek m√°sodlagos jelent√Ķs√©g√Ľek sz√°momra, sokkal fontosabb az, hogy v√©gre siker√ľlt el√Ķadni a szerz√Ķ utols√≥ oper√°j√°t, a Capricci√≥t √©s siker√ľlt egy olyan Hallgatag asszonyt produk√°lni, amely zeneileg vil√°gviszonylatban is jelent√Ķs el√Ķad√°snak bizonyult. Ehhez persze nagyon nagy seg√≠ts√©get kaptam az √©nekesekt√Ķl √©s a zenekart√≥l. √Črdemes volt ezt az egy √©vet √ļgy v√©gigvinni, hogy egy k√≠v√ľl√°ll√≥ sz√°m√°ra v√°ltozatlan intenzit√°s√ļnak l√°tssz√©k."
¬†¬†¬†¬†A Strauss-sorozatban meglep√Ķ m√≥don balett k√∂vetkezik, a J√≥zsef-legenda, amelyet a filharmonikusok el√Ķtt csak a Budapesti Fesztiv√°lzenekar j√°tszott, r√°ad√°sul koncertszer√Ľen. "Mi Juronics Tam√°s koreogr√°fi√°j√°val √©s a Szegedi Kort√°rs Balettel kar√∂ltve jelen√≠tj√ľk meg a kompoz√≠ci√≥t. Kiss√© neh√©zz√© teszi az el√Ķad√°st, hogy rengeteg a szerepl√Ķ, de h√°l'isten a M√ľpa p√≥diuma el√©g nagy. A J√≥zsef-legend√°t √©rdekes v√°llalkoz√°s k√∂veti: a Daphn√©t m√°r j√°tszottuk koncertszer√Ľen Miskolcon √©s Budapesten is, de most ezzel is lemegy√ľnk az √°rokba, √©s el√© tessz√ľk a Friedenstagot. √ćgy teljes√≠tj√ľk Strauss √°lm√°t, hogy a k√©t egyfelvon√°sos opera egy est√©n ker√ľlj√∂n sz√≠nre, ahogy az a drezdai √Ķsbemutat√≥n t√∂rt√©nt."
¬†¬†¬†¬†Kocsis Zolt√°n szerint a k√©t m√Ľ szorosan √∂sszetartozik, j√≥llehet, az egyik a harminc√©ves h√°bor√ļ idej√©n j√°tsz√≥dik, a m√°sik egy g√∂r√∂g mitol√≥giai t√©m√°t dolgoz fel, de mindkett√Ķ a legm√©lyebb hum√°num jegy√©ben fogant.
¬†¬†¬†¬†"Nemcsak Debussyvel, Bart√≥kkal, Rahmanyinovval, de Brahmsszal √©s Beethovennel is gyerekkorom √≥ta pajt√°si viszonyban vagyok, Mozarttal pedig kiv√°ltk√©pp. Egy ilyen zenei mindenev√Ķ sz√°m√°ra, mint √©n, csak roppant kev√©s zene l√©tezik, ami idegen lenne. Felserd√ľlve t√∂k√©letesen magamba sz√≠vtam a n√©met zenekult√ļr√°t, kamasz koromban rajongtam p√©ld√°ul Brahms√©rt, √©s ez a rajong√°s az√≥ta sem cs√∂kkent. Most egy Brahms-ciklus k√∂zep√©n vagyunk, minden fontosabb zenekari m√Ľv√©t elj√°tsszuk. Azt mondhatom: Brahms m√©lyen megrend√≠t√Ķ tartalmat k√∂zvet√≠t a legszigor√ļbb szimfonikus form√°kon bel√ľl. Nincs sz√ľks√©ge operasz√≠npadra, h√°rom-n√©gy perces t√©m√°kra ahhoz, hogy a l√©nyegr√Ķl besz√©ljen."
¬†¬†¬†¬†Kocsis Zolt√°n megjegyezte, Wagner n√©h√°nyszor durv√°n lesz√≥lta Brahmsot. "√ē nagyon kev√©s kort√°rs√°t szerette. A kort√°rsi k√∂zels√©g √°ltal√°ban igen kev√©ss√© alkalmas arra, hogy felm√©rj√ľk, hogy kik k√©pesek jelent√Ķs √©rt√©keket l√©trehozni" - mutatott r√° a f√Ķzeneigazgat√≥. "Wagnernek m√°r kor√°n hat√°rozott v√©lem√©nye alakult ki a m√Ľv√©szetekr√Ķl. Liszt mint jelens√©g el√©g tasz√≠t√≥ lehetett sz√°m√°ra, ugyanakkor csod√°lta is, sok mindent ellopott t√Ķle. Liszt l√°ny√°ban, Cosim√°ban igyekezett megtal√°lni ennek a furcsa ambivalens √©rz√©snek a gy√≥gyszer√©t. Ha elgondolom, hogy Muszorgszkij p√©ld√°ul milyen sokat jelentett Lisztnek √©s milyen keveset Wagnernek, akkor nincs mit csod√°lkozni azon, hogy Wagner sz√°m√°ra Brams csup√°n egy p√ľffedt v√∂r√∂s ember volt, akinek nagyon sz√°razak, ugyanakkor keresettek a m√Ľvei."
¬†¬†¬†¬†Kocsis Zolt√°n √©let√©ben a Bart√≥k √öj Sorozat is rendk√≠v√ľl fontos v√°llalkoz√°s. "Amikor a kilencvenes √©vek fel√© befejeztem a zongoram√Ľvek felv√©tel√©t, tudtam, hogy nem z√°rul le a Bart√≥k-zen√©hez f√Ľz√Ķd√Ķ intenz√≠v kapcsolatom, hanem folytat√≥dik a zenekari √©s sz√≠npadi m√Ľvekkel. √ögy √©rzem, siker√ľlt azt az a logikai rendszert, ugr√°sk√©szs√©get meg-megjelen√≠teni √©s korongba '√©getni', amely Bart√≥k saj√°t el√Ķad√°s√ļ felv√©teliben t√ľkr√∂z√Ķdik. Azt hiszem, ezek is kicsit megv√°ltoztatt√°k a vil√°got. Hely√ľkre ker√ľltek m√©ltatlanul elhanyagolt zenekari darabok, p√©ld√°ul az els√Ķ √©s a m√°sodik szvit. Messze nem vagyunk k√©szen, a nagy k√≥rusm√Ľvek, k√©t sz√≠npadi m√Ľ, a dalok, n√©h√°ny kamaram√Ľ, az √°tdolgoz√°sok m√©g h√°travannak, nem kis munk√°t jelentve."


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player