TĂĄrsadalom
Szerdåtól az interneten is elérhetÔk a történeti népszåmlålåsok adatai
(MTI) - Szerdån szabadon hozzåférhetÔvé teszik a magyarorszågi történeti népszåmlålåsok adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtår honlapjån - közölte a KSH hétfÔn az MTI-vel.
JelentÔsen nÔtt az illegålis bevåndorlók és a menedékkérÔk szåma a Dél-Alföldön
Januårban ezren igényelték a gyed melletti munkavégzés lehetÔségét
Az MNB milliårdos tudomåny- és oktatåsfejlesztési programot indít
MegkezdÔdik a nagykanizsai javítóintézet építése
Soltész Miklós: a gyed mellett is jår a bölcsÔdei ellåtås!
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
TĂĄrsadalom TĂĄrsadalom
Magyar-dån programok indulhatnak a fogyatékossåggal élÔkért
MTI   2013 December 09, Monday  

(MTI) - Magyar-dån közös programok indulhatnak azért, hogy tovåbb csökkenjen a fogyatékossåggal élÔ emberek tårsadalmi elszigeteltsége. A témåban kétnapos konferencia és mûhelymunka kezdÔdött hétfÔn Budapesten, amelyen a dånoktól åtvett, ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Magyar-dån közös programok indulhatnak azért, hogy tovåbb csökkenjen a fogyatékossåggal élÔ emberek tårsadalmi elszigeteltsége. A témåban kétnapos konferencia és mûhelymunka kezdÔdött hétfÔn Budapesten, amelyen a dånoktól åtvett, Magyarorszågon mår bevezetett programokról is beszåmolnak.

    SoltĂ©sz MiklĂłs, az Emberi ErĂ”forrĂĄsok MinisztĂ©riumĂĄnak szociĂĄlis Ă©s csalĂĄdĂŒgyĂ©rt felelĂ”s ĂĄllamtitkĂĄra elmondta, mĂĄr elindĂ­tottĂĄk a dĂĄn mintĂĄra kiĂ©pĂ­tett, Ășgynevezett GurulĂł projektet. A mozgĂĄskorlĂĄtozott emberek segĂ©deszközeinek javĂ­tĂĄsĂĄra olyan orszĂĄgos szervĂ­zhĂĄlĂłzatot Ă©pĂ­tenek ki, ahol lehetĂ”sĂ©g van arra is, hogy a szakemberek az adott emberek igĂ©nyeinek, testalkatĂĄnak megfelelĂ”en alakĂ­tsĂĄk ĂĄt pĂ©ldĂĄul a kerekes szĂ©keket.
    Egy mĂĄsik, dĂĄn gyakorlat alapjĂĄn indĂ­tott projekt a segĂ©deszköz-kölcsönzĂ©st teszi majd lehetĂ”vĂ©. Az ĂĄllamtitkĂĄr szerint erre azĂ©rt van szĂŒksĂ©g, mert vannak, akiknek csak rövidebb idĂ”re van szĂŒksĂ©gĂŒk a mozgĂĄsukat segĂ­tĂ” eszközökre, ezĂ©rt nem akarjĂĄk azokat megvenni. PĂ©ldakĂ©nt emlĂ­tette: vannak, akiknek egy kĂłrhĂĄzi kezelĂ©s utĂĄn csak nĂ©hĂĄny hĂ©tre vagy hĂłnapra lenne szĂŒksĂ©ge egy speciĂĄlis ĂĄgyra vagy kerekes szĂ©kre, ĂĄm nem engedhetik meg maguknak, hogy egy drĂĄga eszközt megvegyenek, Ă­gy nekik jĂł megoldĂĄst jelentene a vĂĄrhatĂłan jövĂ” Ă©v mĂĄsodik felĂ©tĂ”l mĂĄr több helyen mĂ»ködĂ” bĂ©rlĂ©si, illetve kölcsönzĂ©si rendszer.
    Közölte, hozzĂĄvetĂ”leg 2 milliĂĄrd forintot fordĂ­tanak majd egyebek mellett a kölcsönözhetĂ” eszközökre az Új SzĂ©chenyi Terv keretĂ©ben indĂ­tott program forrĂĄsaibĂłl.
    Az ĂĄllamtitkĂĄr emlĂ©keztetett arra, hogy a közĂ©p-dĂĄniai rĂ©giĂł kĂ©pviselĂ”ivel 2011-ben kötöttek egyĂŒttmĂ»ködĂ©si megĂĄllapodĂĄst, Ă©s a mostani konferenciĂĄn közös projektek lehetĂ”sĂ©gĂ©rĂ”l is szĂł esett. Elmondta, dĂĄn partnereik azt tervezik, hogy MagyarorszĂĄgon segĂ©deszköz-összeszerelĂ©st vagy -gyĂĄrtĂĄst vĂ©geznĂ©nek. HozzĂĄtette: ha az elkĂ©pzelĂ©s valĂłra vĂĄlna, a programban megvĂĄltozott munkakĂ©pessĂ©gĂ», fogyatĂ©kos embereknek tudnĂĄnak munkĂĄt adni.
     Soltész Miklós azt mondta: a koråbbi, kommunista-szocialista rendszerben évtizedekig próbåltåk a fogyatékossåggal élÔket elrejteni a tårsadalom elÔl, és vidéki otthonokban tartottåk Ôket, ahol 60-200-an is voltak egy-egy intézményben.
    ArrĂłl beszĂ©lt, az elmĂșlt kĂ©t Ă©vtized talĂĄn egyik legkomolyabb civil Ă©s kormĂĄnyzati munkĂĄjĂĄnak cĂ©lja az volt, hogy megvĂĄltoztassĂĄk a gyakorlat mögött hĂșzĂłdĂł szemlĂ©letet. Ezzel akartĂĄk segĂ­teni a fogyatĂ©kossĂĄggal Ă©lĂ”k visszatĂ©rĂ©sĂ©t a tĂĄrsadalomba, a munkavĂĄllalĂĄsukat, azt, hogy teljes Ă©letet Ă©lhessenek. Szavai szerint ez az Ășj szemlĂ©let lassan "kezd beĂ©rni".
    Tom Norring, DĂĄnia magyarorszĂĄgi nagykövete is azt hangsĂșlyozta, hogy EurĂłpa több orszĂĄgĂĄban is Ășj mentalitĂĄsra Ă©s arra van szĂŒksĂ©g, hogy a politikusok ne legyenek sĂŒketek a fogyatĂ©kos emberek ĂŒgyeire.
    Arra hĂ­vta fel a figyelmet, hogy a fogyatĂ©kos emberek alapvetĂ” jogait sĂ©rĂŒlnek, ha nem tudnak rĂ©szt venni a tĂĄrsadalmi Ă©letben, ezĂ©rt szerinte fontos cĂ©l a tĂĄrsadalmi rĂ©szvĂ©telt nehezĂ­tĂ” akadĂĄlyok lebontĂĄsa. Ezzel összefĂŒggĂ©sben utalt arra, hogy a vilĂĄg nĂ©pessĂ©gĂ©nek 15 szĂĄzalĂ©kĂĄt Ă©rinti a fogyatĂ©kossĂĄg valamilyen formĂĄja.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player