Magyarorsz√°g
Heller √Āgnes √©s Alf√∂ldi R√≥bert az idei Radn√≥ti-d√≠jasok k√∂z√∂tt
(MTI) - Heller √Āgnes filoz√≥fusnak √©s Alf√∂ldi R√≥bert J√°szai Mari-d√≠jas sz√≠n√©sznek, rendez√Ķnek is oda√≠t√©lt√©k az idei Radn√≥ti Mikl√≥s antirasszista d√≠jat.
Oscar-d√≠j - 85 ezer doll√°ros aj√°nd√©kcsomagokkal vigasztal√≥dhatnak a d√≠j n√©lk√ľl maradt jel√∂ltek
A Ford √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥ja, valamint a Provident vez√©rigazgat√≥ja nyerte el az √Čv Menedzsere d√≠jat
A Magyar √Črdemrend k√∂z√©pkeresztj√©t kapta Horv√°th P√©ter professzor
A gyerekjogokról szóló legjobb rajzokat díjazták a parlamentben
Kihirdett√©k a legjobb eur√≥pai gyermekbar√°t tartalom d√≠j gy√Ķzteseit
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Kijevben az orvl√∂v√©szek a nemzeti bank √©p√ľlet√©b√Ķl adt√°k le l√∂v√©seiket
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-cs√ļcs - Megkezd√Ķd√∂tt a t√°rgyal√°ssorozat az ukrajnai konfliktusr√≥l
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Moszkv√°nak nem alkalmas a F√ĀK-orsz√°gok k√ľl√ľgyminiszteri √©rtekezlet√©nek id√Ķpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
Diszk√≥trag√©dia - Fenntartotta a kor√°bbi joger√Ķs √≠t√©letet a K√ļria a West Balk√°n-√ľgyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Oktůber 2023
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett √©s fantasztikus v√≠gj√°t√©k a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°z m√°rciusi m√Ľsor√°n
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
Választás 2014 РBotka: az Orbán-kormány leváltható
Magyarorsz√°g Magyarorsz√°g
Ion Ratiu-demokráciadíjat kapott Washingtonban Kóczé Angéla szociológus
MTI   2013 December 06, Friday  

(MTI) - Ion Ratiu-demokr√°ciad√≠jat vehetett √°t cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a washingtoni Woodrow Wilson K√∂zpontban K√≥cz√© Ang√©la szociol√≥gus a rom√°k helyzet√©vel kapcsolatos kutat√°sok saj√°tos megk√∂zel√≠t√©s√©√©rt.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Ion Ratiu-demokr√°ciad√≠jat vehetett √°t cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a washingtoni Woodrow Wilson K√∂zpontban K√≥cz√© Ang√©la szociol√≥gus a rom√°k helyzet√©vel kapcsolatos kutat√°sok saj√°tos megk√∂zel√≠t√©s√©√©rt.

¬†¬†¬†¬†A magyar szociol√≥gus a rom√°k eur√≥pai politikai kiszor√≠totts√°g√°r√≥l tartott tudom√°nyos f√≥rum alkalm√°b√≥l vehette √°t a d√≠jat, amelyen a tudom√°nyos √©let szerepl√Ķi mellett jelen voltak az amerikai korm√°nyzat t√∂bb int√©zm√©ny√©nek k√©pvisel√Ķi is.
¬†¬†¬†¬†A szociol√≥gus, aki a roma n√Ķk h√°tr√°nyos helyzet√©t elemezte a kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai orsz√°gokban az EU-csatlakoz√°s ut√°ni id√Ķszakban, sz√≥t ejtett a pozit√≠v diszkrimin√°ci√≥ k√©rd√©s√©r√Ķl is.
¬†¬†¬†¬†"R√©gebben √ļgy gondoltam, hogy nincs sz√ľks√©g pozit√≠v diszkrimin√°ci√≥ra, de azt l√°tom, hogy nagyon neh√©z b√°rmihez kezdeni akkor, ha az ember egy leszakadt, szegreg√°lt k√∂z√∂ss√©gben √©l √©s ha nincs t√°mogat√≥ er√Ķ k√∂r√ľl√∂tte. Ez nem azt jelenti, hogy a vil√°g v√©gezet√©ig kell pozit√≠v diszkrimin√°ci√≥t alkalmazni, de egy bizonyos ideig, am√≠g a tudom√°nyos √©letben vagy a parlamentben nincsenek jelen rom√°k ugyanolyan ar√°nyban, mint amilyenben a t√°rsadalomban k√©pviseltetj√ľk magunkat, addig nyilv√°nval√≥an sz√ľks√©g van valamilyen plusz mechanizmusra" - mondta a szociol√≥gus az MTI-nek nyilatkozva.
¬†¬†¬†¬†√ögy v√©lte, ehhez kulcsfontoss√°g√ļ a roma munk√°soszt√°ly √©s k√∂z√©poszt√°ly megteremt√©se, amihez viszont munkahelyek kellenek, √©s ugyancsak olyan struktur√°lis gond, amelynek megold√°s√°ban fontos szerep h√°rul a korm√°nyokra √©s az √ľzleti szf√©r√°ra.
¬†¬†¬†¬†A szociol√≥gus a Ratiu-d√≠jnak k√∂sz√∂nhet√Ķen visszat√©r majd Washingtonba, ahol a Wilson K√∂zpont t√°mogat√°s√°val az amerikai korm√°nyzat illet√©keseivel folytathat majd eszmecser√©t.
¬†¬†¬†¬†"Ez nagy megtiszteltet√©s, amely nyilv√°nval√≥an nemcsak nekem sz√≥l, hanem a roma√ľgy fontoss√°g√°nak is, amelyet Amerik√°ban is k√©pviselni kell. Sz√°momra ez az√©rt fontos, mert nagyon nagy dolog, hogy itt valahogy komolyabban vesznek mint otthon" - mondta.
¬†¬†¬†¬†K√≥cz√© Ang√©la 1996-ban alap√≠t√≥ igazgat√≥ja volt a fels√Ķoktat√°sban tanul√≥ roma di√°kokat √∂szt√∂nd√≠jjal √©s mentori seg√≠ts√©ggel t√°mogat√≥ Romaversitas programnak. 1998-2003 k√∂z√∂tt a Eur√≥pai Roma Jogok K√∂zpontja emberi jogi oktat√°si programj√°nak igazgat√≥ja, majd 2003-2004-ben a br√ľsszeli Eur√≥pai Roma Inform√°ci√≥s Hivatal alap√≠t√≥ igazgat√≥ja volt.
    Kóczé jelenleg az észak-karolinai Wake Forest Egyetem szociológiai tanszékének vendégadjunktusa.
¬†¬†¬†¬†A 2005-ban megalap√≠tott Ion Ratiu-demokr√°ciad√≠j c√©lja, hogy ismerts√©get √©s nemzetk√∂zi elismer√©st biztos√≠tson olyan emberek gondolatainak √©s eredm√©nyeinek, akik vil√°gszerte a demokr√°cia el√Ķmozd√≠t√°s√°√©rt dolgoznak. A kor√°bbi d√≠jazottak a Nobel-b√©ked√≠jas Aung Szan Sz√ļ Kji mianmari ellenz√©ki politikus (2012), Nabil Radzsab bahreini emberjogi aktivista (2011), Oleg Kozlovszkij orosz emberjogi aktivista (2010), Adam Michnik, a lengyel demokratikus ellenz√©k egyik vezet√Ķje, √ļjs√°g√≠r√≥ (2009), Eleonora Cercavschi moldoviai tan√°r, aki a gyermeki jogok √©rv√©nyes√ľl√©s√©√©rt k√ľzd (2008), a feh√©rorosz Anatolij Mihajlov (2007), Szaad Ibrahim egyiptomi szociol√≥gus (2006) √©s Sergio Aguayo mexik√≥i akad√©mikus, emberjogi aktivista (2005).
¬†¬†¬†¬†A d√≠jat Ion Ratiu rom√°n diplomat√°r√≥l nevezt√©k el, aki a kommunista hatalom√°tv√©tel ut√°n emigr√°ci√≥ban √ļjs√°g√≠r√≥k√©nt √©s politikusk√©nt is harcolt a totalitarizmus ellen. 1984-ben a Szabad Rom√°nok Vil√°gsz√∂vets√©g√©nek eln√∂k√©v√© v√°lasztott√°k. A Ceacusescu-diktat√ļra buk√°sa ut√°n hazat√©rt, ahol 1990-ben a harmadik helyen v√©gzett az eln√∂kv√°laszt√°son, a Nemzeti Parasztp√°rt sz√≠neiben t√∂bbsz√∂r k√©pvisel√Ķv√© v√°lasztott√°k. Fontos szerepe volt Rom√°nia NATO-csatlakoz√°s√°ban. A d√≠jat a londoni Ratiu Csal√°di Alap√≠tv√°ny √©s a tordai Ratiu Demokr√°ciak√∂zpont alap√≠totta.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player