K√ľlf√∂ld
Koszov√≥i k√ľl√ľgyminiszter: fegyveres er√Ķket √°ll√≠t fel Koszov√≥
(MTI) - A koszov√≥i korm√°ny j√≥v√°hagyta az orsz√°g fegyveres er√Ķinek fel√°ll√≠t√°s√°ra vonatkoz√≥ javaslatot - √≠rta kedden Twitter-oldal√°n Enver Hoxhaj koszov√≥i k√ľl√ľgyminiszter.
N√©meth Zsolt: Koszov√≥ j√∂v√Ķje Eur√≥p√°ban van
Koszovó kapja a Bosznia-Hercegovinától megvont uniós összeg felét
Koszovói választások - A média szerint a változásokra szavaztak a koszovóiak
Koszovói választások - Ismét szavazásra buzdította a szerb miniszterelnök a koszovói szerbeket
Koszov√≥i v√°laszt√°sok - Szigor√ļ biztons√°gi int√©zked√©sek lesznek vas√°rnap
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Az oroszok haj√≥k els√ľllyeszt√©s√©vel foglyul ejtett√©k az ukr√°n flotta egy r√©sz√©t
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Moszkv√°nak nem alkalmas a F√ĀK-orsz√°gok k√ľl√ľgyminiszteri √©rtekezlet√©nek id√Ķpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
V√°dat emelt a Borsod megyei f√Ķ√ľgy√©szs√©g a fojtogat√≥ saj√≥szentp√©teri f√©rfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
B√Ķrgy√≥gy√°szati t√°vkonzult√°ci√≥s rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfi√≥k√°k sz√ľlettek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
K√ľlf√∂ld K√ľlf√∂ld
Koszov√≥i v√°laszt√°sok - Koszov√≥i eln√∂k: a szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©g√©nek megalak√≠t√°sa nem jelent ...
MTI   2013 December 03, Tuesday  

Koszov√≥i v√°laszt√°sok - Koszov√≥i eln√∂k: a szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©g√©nek megalak√≠t√°sa nem jelent egyben auton√≥mi√°t
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A koszov√≥i szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©ge a helyi t√∂rv√©nyek szerint tev√©kenykedik majd, √©s nem jelent auton√≥mi√°t az ott √©l√Ķ szerbek sz√°m√°ra, hanem a telep√ľl√©sek k√∂z√∂tti egy√ľttm√Ľk√∂d√©st szab√°lyozza - nyilatkozott Atifete Jahjaga koszov√≥i eln√∂k a pristinai k√∂ztelev√≠zi√≥ 2-es, szerb nyelv√Ľ csatorn√°j√°nak.

¬†¬†¬†¬†Az interj√ļban - amelynek sz√∂veg√©t a Politika c√≠m√Ľ szerb napilap k√∂z√∂lt kedden - a koszov√≥i eln√∂k kifejtette, hogy a Pristina √©s Belgr√°d k√∂z√∂tt √°prilisban sz√ľletett meg√°llapod√°s √©rtelm√©ben l√©tre kell hozni a koszov√≥i szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©g√©t, de ezt "a koszov√≥i alkotm√°nnyal √©s a hat√°lyos t√∂rv√©nyekkel √∂sszhangban v√©gzik majd". Hozz√°tette: "ez nem politikai-ter√ľleti auton√≥mia, √©s nem a hatalom valamilyen m√°sodik vagy harmadik szintje, hanem a telep√ľl√©sek k√∂z√∂tti egy√ľttm√Ľk√∂d√©s, amit az alkotm√°ny √©s a t√∂rv√©ny is el√Ķlrejelez". Szerinte a helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°sok a szerbek integr√°ci√≥ja szempontj√°b√≥l voltak jelent√Ķsek.
¬†¬†¬†¬†Kiemelte, hogy a br√ľsszeli meg√°llapod√°s a Koszov√≥ √©s Szerbia k√∂z√∂tti kapcsolat normaliz√°l√°s√°t, az alkotm√°nyoss√°g √©s a t√∂rv√©nyess√©g tiszteletben tart√°s√°t √©s a "t√∂rv√©nytelen int√©zm√©nyek felsz√°mol√°s√°t" c√©lozta meg. Szerinte a szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©ge a gazdas√°g, az oktat√°s, a kult√ļra, az eg√©szs√©g√ľgy, a k√∂rnyezetv√©delem √©s az infrastrukt√ļra ki√©p√≠t√©s√©nek ter√ľlet√©n tev√©kenykedik majd.
¬†¬†¬†¬†Hangs√ļlyozta, hogy Koszov√≥ f√ľggetlens√©ge m√°r lez√°rt k√©rd√©s, √©s nem v√°ltoztatnak a hat√°rokon. Nyomat√©kos√≠totta azt is, hogy "Koszov√≥ √©s Szerbia kapcsolat√°ban nincs sz√≥ a ter√ľletek feloszt√°s√°r√≥l vagy elszak√≠t√°s√°r√≥l, nincs ter√ľletcsere, √©s nem k√∂lt√∂ztetik el a lakoss√°got". √öjra felh√≠vta a szerb vezet√Ķk figyelm√©t arra, hogy ismerj√©k el Koszov√≥ √∂n√°ll√≥s√°g√°t, mert ez "a j√≥ region√°lis kapcsolatok alapja".
¬†¬†¬†¬†Ugyanakkor a szerbiai k√∂ztelev√≠zi√≥ reggeli h√≠rad√≥j√°ban Aleksandar Vulin, a Koszov√≥√©rt felel√Ķs t√°rca n√©lk√ľli szerb miniszter azt mondta, hogy a koszov√≥i szerb telep√ľl√©sek megalakul√°s√°val l√©trej√∂n egy olyan szerb √©rdekk√©pviselet Koszov√≥ban, amelyet Br√ľsszel, Pristina √©s Belgr√°d is elismer. Hozz√°tette: azzal, hogy a t√≠z, t√∂bbs√©g√©ben szerbek lakta telep√ľl√©s k√∂z√ľl kilencben a v√©gleges v√°laszt√°si eredm√©nyek szerint a Szerb Polg√°ri Kezdem√©nyez√©s gy√Ķz√∂tt, biztos√≠tott√° v√°lt, hogy az ott √©l√Ķ szerbek v√©lem√©nye is hangot kapjon ezent√ļl az ottani d√∂nt√©sekben.
¬†¬†¬†¬†Krstimir Pantic, Kosovska Mitrovica √©szaki r√©sz√©nek √ļj szerb polg√°rmestere h√©tf√Ķi gy√Ķzelmi besz√©d√©ben azt mondta: "Kilenc olyan polg√°rmestert kaptunk, akik a szerb korm√°nyt t√°mogatj√°k, √©s akik munk√°juk sor√°n folyamatosan bizony√≠tani fogj√°k: nem ismerik el Koszov√≥ f√ľggetlens√©g√©t. Mostant√≥l nem csak √Čszak-Koszov√≥ lesz kavics Hashim Thaci cip√Ķj√©ben, hanem az orsz√°g egy√©b ter√ľletein fekv√Ķ szerb telep√ľl√©sek is. √ćgy m√°r nehezebben t√ľntetheti fel Koszov√≥t √∂n√°ll√≥ √°llamk√©nt."
¬†¬†¬†¬†A koszov√≥i helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°sok m√°sodik fordul√≥j√°t vas√°rnap tartott√°k, a helyi m√©di√°ban k√∂z√∂lt eredm√©nyek szerint az alb√°n p√°rtok voltak a voksol√°s legnagyobb vesztesei, a lakoss√°g ugyanis szinte mindenhol lev√°ltotta az eddigi hatalmat. A t√∂bbs√©g√©ben szerbek lakta telep√ľl√©seken viszont a szerb korm√°ny √©rt√©kel√©se szerint "t√∂rt√©nelmi gy√Ķzelem" sz√ľletett.
¬†¬†¬†¬†Koszov√≥ 2008-ban egyoldal√ļan ki√°ltotta ki f√ľggetlens√©g√©t Szerbi√°t√≥l. Belgr√°d az√≥ta sem hajland√≥ elismerni egykori d√©li tartom√°nya √∂n√°ll√≥s√°g√°t. A vil√°gon azonban t√∂bb mint 100 orsz√°g, k√∂zt√ľk az Egyes√ľlt √Āllamok √©s 23 eur√≥pai uni√≥s tag√°llam m√°r elismerte f√ľggetlen orsz√°gk√©nt. M√°s orsz√°gok, √≠gy az EU-tagok k√∂z√ľl Szlov√°kia, G√∂r√∂gorsz√°g, Rom√°nia, Spanyolorsz√°g, Ciprus, az uni√≥n k√≠v√ľliek k√∂z√ľl pedig p√©ld√°ul K√≠na √©s Oroszorsz√°g szerint viszont Koszov√≥ nem √∂n√°ll√≥ √°llam.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player