Külföldi hírek
Megismételt polgármester-választást tartanak Kosovska Mitrovicában
Megismételt polgármester-választást tartanak Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén vasárnap, a helyiek rövid időn belül már negyedszer vonulnak az urnák elé.
További áradásoktól tartanak Írországban
Macedónia április 13-án választ új elnököt
Haiyan-tájfun - Egy hét alatt 6 millió forint gyűlt össze a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél
RÖVIDHÍR - Haiyan tájfun - Kimenekítették a Fülöp-szigeteken eltűnt magyart
Trágár módon tagadta kamerák előtt a torontói polgármester a szexuális zaklatás vádját
Hírek
Szegedi hírek
EDF Démász: a menedzsment folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel
Kék hírek
Együtt-PM-tiltakozás - Négy embert állítottak elő
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Bemutatta a BMW az első elektromos meghajtású modelljét
Külföldi hírek Külföldi hírek
Nyomozás Sydneyben méltatlan körülmények között dolgozó magyarok ügyében
MTI   2013 November 16, Saturday  

Nyomozást indítottak az ausztrál hatóságok magyar szakmunkások ügyében, akiket feltehetőleg egy német cég vitt be az országba munkavállalási vízummal, és méltatlan, nem biztonságos körülmények között, mélyen alulfizetve agyondolgoztatja őket.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Nyomozást indítottak az ausztrál hatóságok magyar szakmunkások ügyében, akiket feltehetőleg egy német cég vitt be az országba munkavállalási vízummal, és méltatlan, nem biztonságos körülmények között, mélyen alulfizetve agyondolgoztatja őket - jelentette pénteken az ABC News hírportál.

A húsz magyart a Schaefer német fővállalkozó cég vitte be az országba négy és fél hónappal ezelőtt, és a helyi törvények szerint nekik járó bérnek csak a felét fizeti ki nekik - állítja az ausztrál építőipari szakszervezet. A munkások fémállványokat szerelnek össze egy hatalmas, teljesen automatizált raktárban, amely az IGA szupermarketlánc számára épül. A szakszervezet szerint az angolul nem beszélő munkások csak úgy tudnák betartani a biztonsági rendszabályokat, ha rendelkezésükre állna egy tolmács, de az nincs, és a munka nagyon veszélyes körülmények között folyik.
   
Egy magyar származású helybeli ausztrál, Tony Day elmondta az ABC Newsnak, hogy az egyik férfinak, akinek munka közben fémforgács került a szemébe, azt mondta a munkaadó: nincs szükség orvosi beavatkozásra, de ha ő akar, akkor az egészségügyi szolgáltatásért fizessen az utasbiztosításából. Tony Day volt az, aki észrevette, hogy a magyar munkások milyen sanyarú körülmények között élnek. Egy háromszobás házban laknak mindannyian. Ráadásul a ott-tartózkodásuk első éjszakáján a padlón aludtak, mert nem volt még ágy sem.
   
Az egyik munkás tolmács segítségével elmondta az ABC Newsnak, hogy messze kevesebb bért kapnak, mint amennyit Magyarországon ígért nekik a Schaefer. A szakszervezet képviselője arról számolt be, hogy a magyarok nem kapnak bérjegyzéket és olyan dokumentumot sem, amelyben le volna írva, hogy mire jogosultak. Egyértelmű, hogy kizsákmányolják őket - jelentette ki Rebel Hanlon, a CFMEU szakszervezet új-dél-walesi részlegétől.
   
A szakszervezetnek gyanús lett az is, hogy a magyar munkásoknak papír szerint van mindenféle olyan ausztrál szakképzettsége, amely a raktárban folyó munkához szükséges, noha valamilyen szintű angol nyelvtudás nélkül nem kaphatnának ilyeneket. Az ABC News megkérdezte a munkaadó Assmont cég és a fővállalkozó Schaefer képviselőit is a magyarokról. A Schaefer egyik tisztségviselője azt mondta: egyáltalán nem tudtak a magyarok panaszairól mindaddig, amíg ügyük médianyilvánosságot nem kapott, és hogy a céget "legalább annyira aggasztja az eset, mint bárki mást".
   
Az Assmont a húsz magyar közül már hármat visszaküldött Magyarországra. Közölte, hogy teljesen eleget akar tenni az ausztrál előírásoknak és törvényeknek, továbbá mindent megtesz azért, hogy a magyarok panaszait "a lehető leggyorsabban és kielégítően orvosolják".
    
http://www.abc.net.au/news/2013-11-14/investigation-into-claims-hungarian-workers-grossly-underpaid/5093100


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Nyomozás Sydneyben méltatlan körülmények között dolgozó magyarok ügyébenContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player