K√ľlf√∂ld
Koszov√≥i k√ľl√ľgyminiszter: fegyveres er√Ķket √°ll√≠t fel Koszov√≥
(MTI) - A koszov√≥i korm√°ny j√≥v√°hagyta az orsz√°g fegyveres er√Ķinek fel√°ll√≠t√°s√°ra vonatkoz√≥ javaslatot - √≠rta kedden Twitter-oldal√°n Enver Hoxhaj koszov√≥i k√ľl√ľgyminiszter.
N√©meth Zsolt: Koszov√≥ j√∂v√Ķje Eur√≥p√°ban van
Koszovó kapja a Bosznia-Hercegovinától megvont uniós összeg felét
Koszov√≥i v√°laszt√°sok - Koszov√≥i eln√∂k: a szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©g√©nek megalak√≠t√°sa nem jelent ...
Koszovói választások - A média szerint a változásokra szavaztak a koszovóiak
Koszovói választások - Ismét szavazásra buzdította a szerb miniszterelnök a koszovói szerbeket
MTI hírek
K√ľlf√∂ld
Ukr√°n v√°ls√°g - Kijevben az orvl√∂v√©szek a nemzeti bank √©p√ľlet√©b√Ķl adt√°k le l√∂v√©seiket
Magyarorsz√°g
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukr√°n v√°ls√°g - Jacenyuk az orosz er√Ķk visszavon√°s√°t s√ľrgeti
K√ľlf√∂ld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyars√°g
Guly√°s: √≥ri√°si el√Ķrel√©p√©s, hogy n√©gy √©v alatt k√∂zel 600 ezren √©lnek a kedvezm√©nyes honos√≠t√°ssal
Sport
Versenyuszoda √©p√ľl G√∂d√∂ll√Ķn
Tudom√°ny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
K√ľlf√∂ld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Eg√©szs√©g√ľgy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdar√ļg√°s
Piturca marad a román szövetségi kapitány
B√Ľn√ľgy
V√°dat emelt a Borsod megyei f√Ķ√ľgy√©szs√©g a fojtogat√≥ saj√≥szentp√©teri f√©rfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hůnapban
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
V√°laszt√°s 2014 – Bajnai: √°prilisban hossz√ļ t√°vra eld√Ķl, az orsz√°g merre halad tov√°bb
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND M√ďDOS√ćT√ĀS!
Választás 2014 РBotka: az Orbán-kormány leváltható
K√ľlf√∂ld K√ľlf√∂ld
Koszovói választások - Véglegesítették a választási listákat
MTI   2013 October 31, Thursday  

(MTI) - V√©gleges√≠tett√©k a v√°laszt√°si list√°kat a november 3-√°n tartand√≥ koszov√≥i helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°sokra, 103 list√°n √∂sszesen 7 932 jel√∂lt van - adta h√≠r√ľl a belgr√°di t√∂megt√°j√©koztat√°s cs√ľt√∂rt√∂k√∂n.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - V√©gleges√≠tett√©k a v√°laszt√°si list√°kat a november 3-√°n tartand√≥ koszov√≥i helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°sokra, 103 list√°n √∂sszesen 7 932 jel√∂lt van - adta h√≠r√ľl a belgr√°di t√∂megt√°j√©koztat√°s cs√ľt√∂rt√∂k√∂n.

¬†¬†¬†¬†A 103 v√°laszt√°si lista k√∂z√ľl 38-on alb√°n, 33-on szerb, a t√∂bbin pedig f√ľggetlen vagy bosny√°k, t√∂r√∂k, roma, montenegr√≥i, horv√°t, gor√°ni √©s ask√°li jel√∂ltek szerepelnek.
¬†¬†¬†¬†A koszov√≥i k√∂zponti v√°laszt√°si bizotts√°g (CIK) a szavaz√°sra jogosultak n√©vsor√°t is j√≥v√°hagyta, eszerint 1 779 357-en szavazhatnak vas√°rnap 39 koszov√≥i telep√ľl√©s polg√°rmester- √©s k√©pvisel√Ķjel√∂ltjeire.
¬†¬†¬†¬†A v√°laszt√°sokat helyi √©s nemzetk√∂zi megfigyel√Ķk is k√∂vetik, az el√Ķzetes adatokat m√°r a voksol√°s m√°snapj√°n k√∂zz√©teszik.
¬†¬†¬†¬†A pristinai m√©di√°ban megjelent adatok szerint magas r√©szv√©telre lehet sz√°m√≠tani. A szerb t√∂bbs√©g√Ľ telep√ľl√©seken v√©gzett k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sok azt mutatj√°k, hogy 70-80 sz√°zal√©kos lesz a r√©szv√©tel. A nem korm√°nyzati szervek felm√©r√©sei szerint az esetek t√∂bbs√©g√©ben m√°sodik fordul√≥t is tartanak majd december 1-j√©n.
¬†¬†¬†¬†A nemzetis√©gi kapcsolatokkal foglalkoz√≥ f√≥rum √©s a Kosovska Mitrovica-i k√∂z√∂ss√©gfejleszt√©si k√∂zpont k√∂z√∂s projekt keret√©ben m√©rte fel a v√°laszt√°si kedvet Szerbia volt d√©li tartom√°ny√°ban. Az eredm√©nyeket ismertetve Nenad Djurdjevic koordin√°tor elmondta, hogy az √©szak-koszov√≥i szerb k√∂z√∂ss√©g politikailag megosztott. A megk√©rdezettek nagy r√©sze nem olvasta a br√ľsszeli meg√°llapod√°st, amelyben az √©szak-koszov√≥i szerb telep√ľl√©sek k√∂z√∂ss√©g√©nek megalak√≠t√°s√°r√≥l is megegyezett Pristina √©s Belgr√°d.
¬†¬†¬†¬†A felm√©r√©st szeptemberben v√©gezt√©k, a megk√©rdezettek 45 sz√°zal√©ka akkor azt mondta, hogy nem megy el szavazni, 24 sz√°zal√©kuk m√©g bizonytalan volt, 18 sz√°zal√©kuk v√°laszolta azt, hogy elmegy, 9,4 sz√°zal√©kuk pedig azt, hogy √°tfirk√°ln√° a szavaz√≥c√©dul√°t. A vizsg√°lat k√©sz√≠t√Ķi r√°mutattak arra, hogy a koszov√≥i szerbek v√°laszt√°si preferenci√°j√°ra nagy hat√°ssal van a neh√©z gazdas√°gi helyzet, a munkan√©lk√ľlis√©g magas ar√°nya √©s a hatalom√©rt folytatott harc a helyi szerbek k√∂z√∂tt.
¬†¬†¬†¬†Koszov√≥ 2008-ban egyoldal√ļan v√°lt f√ľggetlenn√© Szerbi√°t√≥l. A belgr√°di korm√°ny az√≥ta sem hajland√≥ √∂n√°ll√≥ √°llamk√©nt elismerni az egykori d√©li szerb tartom√°nyt. K√ľl√∂nb√∂z√Ķ politikai p√°rtok t√Ľzt√©k m√°r z√°szlajukra a Koszov√≥ Szerbia r√©sze jelmondatot, amelyet f√Ķleg a szerb nacionalist√°k tettek maguk√©v√°.
¬†¬†¬†¬†Annak ellen√©re, hogy Koszov√≥t Szerbia b√∂lcs√Ķj√©nek is tartj√°k, egy felm√©r√©s arra mutatott r√°, hogy Szerbia lakoss√°g√°nak mintegy k√©tharmada, eg√©szen pontosan 62 sz√°zal√©ka soha nem j√°rt m√©g Koszov√≥ban. A belgr√°di Biztons√°gpolitikai K√∂zpont felm√©r√©se szerint a megk√©rdezettek egynegyede m√©g b√©keid√Ķben, azaz az 1999-ben fell√°ngolt ellent√©tek el√Ķtt j√°rt Koszov√≥ban, 10 sz√°zal√©kuk pedig azt k√∂vet√Ķen.
¬†¬†¬†¬†A felm√©r√©sb√Ķl az is l√°tszik, hogy a szerb k√∂zv√©lem√©ny nem tesz k√ľl√∂nbs√©get az √©szak-koszov√≥i szerbek, a koszov√≥i alb√°nok √©s az alb√°niai alb√°nok k√∂z√∂tt.¬†¬†
¬†¬†¬†¬†A november 3-i v√°laszt√°sok kulcsfontoss√°g√ļak Koszov√≥ j√∂v√Ķje szempontj√°b√≥l, √©s fontos pontj√°t k√©pezik a br√ľsszeli meg√°llapod√°s megval√≥s√≠t√°s√°nak, azaz a Belgr√°d √©s Pristina k√∂z√∂tti kapcsolat rendez√©s√©nek - jelentette ki Catherine Ashton, az Eur√≥pai Uni√≥ k√ľl- √©s biztons√°gpolitikai f√Ķk√©pvisel√Ķje cs√ľt√∂rt√∂k√∂n, √©s felsz√≥l√≠totta Ivica Dacic szerb √©s Hashim Thaci koszov√≥i minisztereln√∂k√∂t, hogy s√ľrg√Ķsen egyezzenek meg a vit√°s k√©rd√©sekkel kapcsolatban.


HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow H√≠rk√∂zpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player