Megtalálhatták a jeges csokoládé elsõ angol receptjét
MTI
2013 September 02, Monday
(MTI) - A Leicesteri Egyetem egyik elõadója szerint megtalálhatta a jeges csokoládédesszertek elsõ angol receptjét.
|
(MTI) - A Leicesteri Egyetem egyik elõadója szerint megtalálhatta a jeges csokoládédesszertek elsõ angol receptjét.
Kate Loveman olyan kéziratok között bukkant rá a receptre, amelyek Sandwich grófjának tulajdonát képezték 1668-ban. A 17. és 18. századi angol irodalmat oktató Loveman Samuel Pepys (1633-1703) angol politikus, parlamenti képviselõ naplóját lapozgatva botlott bele egy, a csokoládénak szentelt harminc oldalas részletbe. "Egészen szokatlan, különös dologként érintett, mert soha azelõtt nem találkoztam még ehhez hasonlóval" - mondta az egyetemi elõadó. - Ez nem csokoládéfagylalt, hanem sokkal inkább egy jóval szilárdabb és sötétebb verziója azoknak a jegescsokoládé-italoknak, amelyeket ma kapni a kávézókban." Mint hozzátette, a 17. századi Angliában az ételfagyasztáshoz a legújabb technológiákra volt szükség, így ezek a jeges finomságok óriási luxusnak számítottak". A gróf receptjét nagyjából száz évvel azelõtt vetették papírra, hogy ükunokája a legenda szerint feltalálta a szendvicset. Loveman szerint amikor Sandwich grófja az 1660-as években összegyûjtötte receptjeit, a csokoládés finomságok leírásait gyakran a fogyasztásukra vonatkozó biztonsági elõírások kísérték. "A papírokon egészen komoly figyelmeztetések szerepeltek a veszélyekkel kapcsolatban. A csokoládé orvosság volt, legalább is a 17. századi emberek szerint" - mondta Loveman. Hozzátette, egy orvos például arra figyelmeztetett, hogy a forró csokoládé összetevõi álmatlanságot, túlzott nyáltermelést, vagy aranyeret okozhatnak. Az emberek attól féltek, hogy a jeges csokoládé különösen "veszedelmes", és károsíthatja a gyomrot, a szívet és a tüdõt. Loveman kutatása a csokoládé-óhirdetésekben megfigyelhetõ, évszázadokon átívelõ állandó elemek egy részére is rávilágított, úgy mint a csokoládé és a nõk, az élvezetek és a szexualitás közötti összefüggésekre - adta hírül a BBC News. A The Introduction Of Chocolate Into England: Retailers, researchers and consumers 1640-1730 (A csokoládé meghonosítása Angliában: kereskedõk, kutatók és fogyasztók 1640 és 1730 között) címû tanulmány a Journal of Social History címû folyóiratban látott napvilágot.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!