Külföldi hírek
Megismételt polgármester-választást tartanak Kosovska Mitrovicában
Megismételt polgármester-választást tartanak Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén vasárnap, a helyiek rövid időn belül már negyedszer vonulnak az urnák elé.
További áradásoktól tartanak Írországban
Macedónia április 13-án választ új elnököt
Haiyan-tájfun - Egy hét alatt 6 millió forint gyűlt össze a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél
Nyomozás Sydneyben méltatlan körülmények között dolgozó magyarok ügyében
RÖVIDHÍR - Haiyan tájfun - Kimenekítették a Fülöp-szigeteken eltűnt magyart
Hírek
Szegedi hírek
EDF Démász: a menedzsment folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel
Kék hírek
Együtt-PM-tiltakozás - Négy embert állítottak elő
Programajánló
Július 2020
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Uccai dumák
Van ilyen
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Külföldi hírek Külföldi hírek
Tóásó-ügy - A magyar kormány a nyilvánosság erejében bízik
MTI   2013 August 25, Sunday  

Mostanra olyan nemzetközi "láthatósága" lett a Bolíviában már több mint négy éve jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd ügyének, az úgynevezett terrorista pernek, hogy a bolíviaiak már nem tehetnek meg bármit.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Mostanra olyan nemzetközi "láthatósága" lett a Bolíviában már több mint négy éve jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd ügyének, az úgynevezett terrorista pernek, hogy a bolíviaiak már nem tehetnek meg bármit - mondta a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap az MTI-nek.

    Takács Szabolcs kifejtette: a magyar kormány a nyilvánosság eszközével, erejével élve, mindenféle mechanizmuson keresztül folyamatosan felhívja a bolíviai kormány figyelmét, hogy tartsa be vállalt nemzetközi kötelezettségeit és saját törvényeit. A bolíviai jogszabályok szerint 36 hónapot követően senkit nem lehet előzetesen fogva tartani. Ehhez képest Tóásó Előd már több mint négy éve börtönben van. A magyar kormány folyamatosan kéri a bolíviai hatóságokat, hogy Tóásó Elődöt engedjék szabadon.
    "Jelenleg a leghatékonyabb eszközünk a nyilvánosság" - hangsúlyozta Takács Szabolcs. Ennek eddigi eredményei közül kiemelte például, hogy Magyarország kezdeményezésére idén márciusban már az ENSZ emberi jogi tanácsa is jelentést készített a bolíviai ügyről. Legutóbb pedig az Európai Unió fejlesztési biztosa is hangot adott aggályainak, és kérte, hogy a terrorista-pernek nevezett ügyben gyors, átlátható és igazságos döntést hozzanak.
    Nem csak a Külügyminisztérium, hanem a magyar kormány minden érintett és illetékes szereplője évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri Tóásó Előd helyzetét és a perrel kapcsolatos fejleményeket - jelentette ki. Továbbá állandó kapcsolatban állnak Spanyolországgal, Németországgal, és Tóásó Előd legutóbbi, augusztus 16-ai - Írországot is érintő - vallomásának nyomán felvették a kapcsolatot az ír kormánnyal is, egy esetleges közös fellépés ügyében.
    Mindeközben természetesen állandó kétoldalú párbeszédet folytatnak a bolíviaiakkal. Az argentin fővárosban, Buenos Airesben dolgozó magyar konzul heti szinten egyeztet valakivel Tóásó Előd ügyében, és a tervek szerint legközelebb szeptember elején személyesen is meglátogatja majd - mondta a helyettes államtitkár.
    A Külügyminisztérium szerint az is aggályos, hogy a pert és Tóásó Elődöt is időnként más-más helyszínre helyezik át. Ugyanakkor ezen a héten, mivel épp szünetelt a per tárgyalása, Tóásó Előd a La Paz-i börtönben, és nem a Santa Cruz-i Palmasola fegyházban tartózkodott a sok halálos áldozatot követelő összecsapások idején. (A fegyházban lezajlott augusztus 23-i összecsapásban - amely a hatóságok szerint a börtön ellenőrzéséért robbant ki két épület foglyai között - több mint 30 fogoly meghalt.)
    A helyettes államtitkár szerint a latin-amerikai börtönviszonyok általában nem jók. Mint mondta: jellemző, hogy a fogvatartottakról leginkább a család tud gondoskodni. Így a lehetőségekhez képest egyébként is a La Paz-i börtön a legkedvezőbb, többek között azért, mivel ott a felesége is tudja látogatni. Most viszont Tóásó Elődöt ismét visszaszállítják Santa Cruzba, mivel tárgyalása a jövő héten folytatódik - mondta Takács Szabolcs, kiemelve, abban bíznak, hogy az ügy nemzetközi transzparenciájának segítségével minél hamarabb lezárul a per.
    A Külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a tárca ismételten kérte az ENSZ emberi jogi főbiztosa helyi képviselőjének segítségét az ügyben, csakúgy, mint az Európai Unió illetékeseinek közbenjárását.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Tóásó-ügy - A magyar kormány a nyilvánosság erejében bízikContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player