VallĂĄs
Szerb ortodox kĂĄpolnĂĄt Ă©pĂ­tenek PĂ©csen
(MTI) - Új szerb ortodox kĂĄpolna Ă©s harangtorony Ă©pĂŒl, valamint ikonosztĂĄzokat bemutatĂł kiĂĄllĂ­tĂĄs jön lĂ©tre legkĂ©sĂ”bb egy Ă©ven belĂŒl PĂ©csen – jelentettĂ©k be szerdĂĄn a baranyai megyeszĂ©khelyen.
Zoltai: a Mazsihisz vezetÔsége tanulmånyozza Orbån Viktor levelét
Balog Zoltån: az egyhåzi intézmények értelme az emberség bemutatåsa
BefejezĂ”dött a hĂłdmezĂ”vĂĄsĂĄrhelyi szerb ortodox templom felĂșjĂ­tĂĄsa
Mazsihisz: nem visszalépés a miniszterelnöknek írt levél
Mazsihisz-döntĂ©s - Heisler: nem bojkottot, pĂĄrbeszĂ©det kezdemĂ©nyeztĂŒnk
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VallĂĄs VallĂĄs
ErdĂ” PĂ©ter: II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa 1991-es lĂĄtogatĂĄsa egy Ășj korszak kezdetĂ©t jelkĂ©pezte
MTI   2013 August 22, Thursday  

(MTI) - II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa 1991-es magyarorszĂĄgi lĂĄtogatĂĄsa egy Ășj korszak kezdetĂ©t jelkĂ©pezte - mondta ErdĂ” PĂ©ter bĂ­boros, prĂ­mĂĄs a pĂĄpa tiszteletĂ©re elhelyezett emlĂ©ktĂĄbla megĂĄldĂĄsakor kedden a budapesti SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂșzeum elĂ”tt.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa 1991-es magyarorszĂĄgi lĂĄtogatĂĄsa egy Ășj korszak kezdetĂ©t jelkĂ©pezte - mondta ErdĂ” PĂ©ter bĂ­boros, prĂ­mĂĄs a pĂĄpa tiszteletĂ©re elhelyezett emlĂ©ktĂĄbla megĂĄldĂĄsakor kedden a budapesti SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂșzeum elĂ”tt.

    Az esztergom-budapesti érsek råmutatott: "ha Szent Istvån kiråly idejében a magyarsåg belépett a keresztény Európa nagy csalådjåba, 1991-ben az orszåg visszatért az európai népek eleven közösségébe".
    ErdĂ” PĂ©ter arrĂłl is beszĂ©lt: a sok nehĂ©zsĂ©g, kudarc, gazdasĂĄgi, tĂĄrsadalmi bizonytalansĂĄg, a szĂŒletĂ©sek tovĂĄbbi csökkenĂ©se, a kĂ©pzett emberek Ă©s a fiatalok jelentĂ”s elvĂĄndorlĂĄsa az Ășj idĂ”k gondjait fejezik ki. "De ahogyan nem hagyta el nĂ©pĂŒnket az isteni gondviselĂ©s mĂĄs nehĂ©z idĂ”kben, Ășgy bĂ­zhatunk benne, hogy nem maradunk magunkra napjainkban sem, hanem Istenben bĂ­zva Ă©s az Ă” kegyelmĂ©vel nĂ©zĂŒnk szembe az Ășj idĂ”k embert prĂłbĂĄlĂł kihĂ­vĂĄsaival" - fogalmazott.
    A bíboros felidézte: Boldog II. Jånos Pål påpa 1991. augusztus 20-ån a HÔsök terén mondott szentmiséjében köszöntötte Magyarorszåg ållami vezetÔit és az egybegyûlt vendégeket, és akkor megjegyezte, hogy "Istvån kiråly ezt az orszågot Ôseinknek és a magyarok minden nemzedékének építette".
    Utalt arra, hogy a påpa Szent Istvån kirålyra vonatkoztatta Krisztus szavait a bölcs emberrÔl, aki sziklåra építette håzåt. Ez a szikla pedig maga Krisztus és az Ô evangéliumånak igazsåga - folytatta - , amire Szent Istvån alapozott, s ezért kell ma is hålåt adni Istennek.
    Tarlós Istvån fÔpolgårmester arra emlékeztetett: a fÔvåros önkormånyzata a Szent Istvån Alapítvåny kezdeményezésére ållíttatta az emléktåblåt.
    Utalt arra, hogy "amikor mĂ©g Ă©rintetlenĂŒl ĂĄllt a magyarorszĂĄgi laktanyĂĄkban a megszĂĄllĂł szovjet hadsereg fegyverarzenĂĄlja, (...) a HĂ”sök terĂ©n, az 1956-os forradalom mĂĄrtĂ­rjainak temetĂ©sĂ©n, egy fiatalember, OrbĂĄn Viktor, ma MagyarorszĂĄg miniszterelnöke, a vilĂĄgot megdöbbentve, arra hĂ­vta fel a jelenlĂ©vĂ”k figyelmĂ©t, hogy ha lesz elĂ©g merszĂŒnk, akkor elĂ©rhetjĂŒk a szabadsĂĄgot".
    Tarlós Istvån råmutatott: alig több mint két esztendÔvel ezutån, és rövid két hónappal a megszållók tåvozåsåt követÔen, II. Jånos Pål påpa ugyancsak a HÔsök terén tartott szentmiséjében, éppen ennek a frissen kivívott szabadsågnak a megÔrzésére hívott fel.
    HangsĂșlyozta: 1989-ben mĂ©g csak remĂ©lte a tĂĄrsadalom, hogy ennyire közel van a szabadsĂĄg, 1991-ben Szent IstvĂĄn napjĂĄn pedig azt sem tudhattĂĄk mĂ©g, "hogy mennyi megprĂłbĂĄltatĂĄs ĂĄrĂĄn, rĂ©gi Ă©s Ășj nehĂ©zsĂ©gek lekĂŒzdĂ©sĂ©vel kell Ă”riznĂŒnk szabadsĂĄgunkat".
    MegemlĂ­tette, hogy mĂĄr neveztek el teret a fĂ”vĂĄrosban II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpĂĄrĂłl, "Ă©s öröm szĂĄmunka, hogy Budapest egyik kerĂŒletĂ©ben (...) szobra is ĂĄll".
    Az esemĂ©nyen rĂ©szt vett mĂĄsok mellett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, MĂĄdl Dalma, MĂĄdl Ferenc nĂ©hai köztĂĄrsasĂĄgi elnök özvegye, PapcsĂĄk Ferenc (Fidesz-KDNP), a XIV. kerĂŒlet polgĂĄrmestere, BaĂĄn LĂĄszlĂł, a SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂșzeum fĂ”igazgatĂłja Ă©s Zsigmond Attila, a Budapesti TörtĂ©neti MĂșzeum (BTM) Budapest GalĂ©ria igazgatĂłja.
    A magyar Ă©s angol nyelvĂ» tĂĄbla II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa (1920-2005) magyarorszĂĄgi lĂĄtogatĂĄsĂĄrĂłl, illetve a HĂ”sök terĂ©n 1991-ben ĂĄltala celebrĂĄlt szentmisĂ©rĂ”l emlĂ©kezik meg. A pĂĄpa cĂ­merĂ©nek vĂ©setĂ©t is tartalmazĂł mĂ©szkĂ” tĂĄbla a SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂșzeum elĂ”tti zöldfelĂŒletre kerĂŒlt. A tĂĄbla elhelyezĂ©sĂ©nek pĂ©nzĂŒgyi fedezetĂ©t a FĂ”vĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat biztosĂ­totta, a beruhĂĄzĂłi feladatokat a BTM Budapest GalĂ©ria lĂĄtta el.
   


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player