SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Szabó Gábor akadémikust, az egyetem jelenlegi vezetõjét javasolta az intézmény rektorának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfõi ülésén.
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Petri Tanítványok Konferenciája a SZAB-ban
Kiállítás nyílik a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl
A fiatalok mobilhasználatát vizsgáló kutatás indult Szegeden
Universitas
Tudósok és tanítók
Beszélgetés Csörgõ Sándor akadémikussal
SZTE Hírlevél
Orvosbálinvitáló
Programajánló
Janur 2023
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Universitas
SzTE hírek
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Magazin
Uccai dumák
Politikus szerepek
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
SEMA: 600+ lóerõs Elantra GT a Bisimototól
SzTE hírek SzTE hírek
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
MTI   2013 July 06, Saturday  

Mintegy 9,5 millió forint pályázati forrásból fejleszthette Egyetemi Levéltárát a Szegedi Tudományegyetem.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Mintegy 9,5 millió forint pályázati forrásból fejleszthette Egyetemi Levéltárát a Szegedi Tudományegyetem; a 2004-ben alapított levéltár az eszközbeszerzés mellett így egy helyre költözhet, és megkezdheti az egyetemmel kapcsolatos dokumentumok összegyûjtését - hangzott el Az oktató levéltárhoz szükséges virtuális pontok kialakítása a Szegedi Tudományegyetem Levéltárában címû TIOP-projekt záró sajtótájékoztatóján pénteken.

Vajda Tamás levéltárigazgató elmondta: a pályázatnak köszönhetõen a Csongrád Megyei Levéltár egyetemmel kapcsolatos dokumentumai is bekerülnek a saját rendszerbe. Az intézmény 9,47 millió forintot fordíthat informatikai fejlesztésére. Ebbõl a pénzbõl többek között szervert, kutatók számára notebookokat, multifunkciós színes lapolvasó-nyomtató-fénymásolót, illetve vak és alig látó emberek számára képernyõolvasó szoftvert és könyvszkennert szerezhettek be. Modern és nagy kapacitású eszközparkot hoztak létre a levéltári kutatóforgalom kiszolgálására, valamint a levéltár közmûvelõdési tevékenységének segítésére.
   
Az intézmény célja, hogy az érdeklõdõk megismerjék az egyetem gazdag, nemcsak Szeged, hanem az egész Dél-Alföld 20. századi történetének szerves és meghatározó részét képezõ múltját, kiváló professzorainak életútját, a városképi jelentõségû egyetemi épületek és az egyetemi ifjúsági egyesületek históriáját. A dokumentumokon keresztül nemcsak történeti, forráselemzési ismeretekre, hanem gyakorlatra tehetnek szert a diákok.
   
A pályázatból lehetõség nyílt az egyetemi hallgatók számára egy kutatói bázis létrehozására is, így a feladatokban az oktatók vezetésével õk is részt vehetnek. A munka során a Csongrád Megyei Levéltár is átadja dokumentumait, de az ország más részeirõl és például Erdélybõl is begyûjtik az egyetemhez kapcsolódó írásokat - mondta a levéltárvezetõ. Hozzátéve: ezek már csak elektronikus formában kerülhetnek a gyûjteménybe, de a digitalizálás egyébként is fontos része a munkának. A 21. században ugyanis a kutatások már az digitális formátumot követelik meg, így a szakemberek már otthonukban is dolgozhatnak, kutathatnak a forrásokban.
   
A vezetõ a késõbbi lelõhelyek közt említette Kolozsvárt, ahol Báthori István erdélyi fejedelem és lengyel király 1581-ben megalapította a Jezsuita Akadémiát, amelyet a szegedi egyetem elõdjeként tartanak számon. Emellett megkerülhetetlen Marosvásárhely, ahová Kolozsvárról átkerült források vannak. További erdélyi helyszínek is a látókörbe kerültek, így például a Román Nemzeti Levéltár Bihar megyei levéltára is. A következõ esztendõk feladatai közt szerepel ezeknek a dokumentumoknak a begyûjtése, amelyre már szintén nyertek forrásokat. Magyarországon a Pannonhalmi Apátságban, a Magyar Tudományos Akadémián és a Piarista levéltárban is vannak iratok - tette hozzá.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player