OrszĂĄgos hĂ­rek
Parlament elĂ”tt az Ășjabb rezsicsökkentĂ©st megalapozĂł javaslat
BenyĂșjtotta a parlamentnek a Fidesz rezsicsökkentĂ©sĂ©rt felelĂ”s kĂ©pviselĂ”je az Ășjabb, 11,1 szĂĄzalĂ©kos rezsicsökkentĂ©st megalapozĂł javaslatĂĄt.
VĂĄmosszabadi menekĂŒlttĂĄbor - BÁH-fĂ”igazgatĂł: augusztusban nyit a befogadóållomĂĄs
Digitålis åtållås - A kåbeltévé-elÔfizetÔk tovåbbra is nézhetik az analóg adåst
Holttestet emeltek ki a DunĂĄbĂłl EsztergomnĂĄl
Portik-Laborc - A nemzetbiztonsågi bizottsåg honlapjån is közzétették a beszélgetések leiratait
Pénztårgépek - Megjelent a mûszaki paramétereket rögzítÔ rendelet
HĂ­rek
Szegedi hĂ­rek
FeljelentĂ©st tett egy MSZP-s kĂ©pviselĂ” a Szegedi IfjĂșsĂĄgi HĂĄz Nonprofit Kft. gazdĂĄlkodĂĄsa miatt
KĂŒlföldi hĂ­rek
További áradásoktól tartanak Írországban
KĂ©k hĂ­rek
EgyĂŒtt-PM-tiltakozĂĄs - NĂ©gy embert ĂĄllĂ­tottak elĂ”
Egyéb hír
A 10 legnépszerûbb és legkeresettebb kiberbiztonsågi ållås az online kaszinóiparban
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Az ítélet råd méretett
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Elia: ElsĂ” tuningcsomag az Ășj Renault Cliohoz
OrszĂĄgos hĂ­rek OrszĂĄgos hĂ­rek
KommunikĂĄciĂłs jelentĂ”sĂ©ge van az MSZP Ă©s az EgyĂŒtt-PM szövetsĂ©g most bejelentett összefogĂĄsĂĄnak
MTI   2013 April 27, Saturday  

PolitolĂłgusok szerint a baloldal nĂ©pszerĂ»sĂ©gvesztĂ©sĂ©re adott vĂĄlasz Ă©s az összefogĂĄspĂĄrti ellenzĂ©ki szavazĂłk megnyugtatĂĄsa a cĂ©lja az MSZP Ă©s az EgyĂŒtt-PM szövetsĂ©g szombaton bejelentett megĂĄllapodĂĄsĂĄnak.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - PolitolĂłgusok szerint a baloldal nĂ©pszerĂ»sĂ©gvesztĂ©sĂ©re adott vĂĄlasz Ă©s az összefogĂĄspĂĄrti ellenzĂ©ki szavazĂłk megnyugtatĂĄsa a cĂ©lja az MSZP Ă©s az EgyĂŒtt-PM szövetsĂ©g szombaton bejelentett megĂĄllapodĂĄsĂĄnak. MrĂĄz Ágoston, a NĂ©zĂ”pont IntĂ©zet vezetĂ”je Ă©s JuhĂĄsz Attila, a Political Capital vezetĂ” elemzĂ”je az MTI-nek egyarĂĄnt Ășgy nyilatkozott: a szombati bejelentĂ©sben nem volt semmi Ășj vagy vĂĄratlan, s szĂĄmos kĂ©rdĂ©s - közös lista ĂĄllĂ­tĂĄsa, a közös miniszterelnök szemĂ©lye, egyĂŒttmĂ»ködnek-e a GyurcsĂĄny Ferenc vezette Demokratikus KoalĂ­ciĂłval - tovĂĄbbra sem dĂ”lt el.

MesterhĂĄzy Attila, az MSZP elnöke szombaton a pĂĄrt vĂĄlasztmĂĄnyi ĂŒlĂ©sĂ©nek szĂŒnetĂ©ben jelentette be, hogy Bajnai Gordonnal, az EgyĂŒtt-PM szövetsĂ©g vezetĂ”jĂ©vel közös egyĂ©nijelölt-ĂĄllĂ­tĂĄsrĂłl ĂĄllapodtak meg. Az MSZP megyei elnökeinek felhatalmazĂĄst adtak, hogy kezdjenek tĂĄrgyalĂĄsokat "a demokratikus ellenzĂ©ki pĂĄrtok helyi szervezeteivel" egyebek mellett a közös jelöltek kivĂĄlasztĂĄsĂĄrĂłl. Bajnai Gordon ĂșjsĂĄgĂ­rĂłknak arra a kĂ©rdĂ©sre, hogy az ĂĄltala szorgalmazott szĂ©les ellenzĂ©ki összefogĂĄsnak a GyurcsĂĄny Ferenc vezette Demokratikus KoalĂ­ciĂł is rĂ©sze lehet-e, a volt kormĂĄnyfĂ” közölte: tovĂĄbbra is Ășgy lĂĄtjĂĄk, elĂ”ször a kĂ©t legnagyobb tĂĄmogatottsĂĄgĂș pĂĄrtnak kell egyezsĂ©get kötnie. Jelezte ugyanakkor, hogy a jogĂĄllamisĂĄg ĂŒgyĂ©ben a DK-t is partnernek tartjĂĄk, Ă­gy - mint korĂĄbban közöltĂ©k - a hĂĄrom pĂĄrt közösen hoz lĂ©tre egy alternatĂ­v vĂĄlasztĂĄsi bizottsĂĄgot, sĂ”t oda az LMP-t is vĂĄrjĂĄk.
   
MrĂĄz Ágoston, a NĂ©zĂ”pont IntĂ©zet vezetĂ”je az MTI-nek Ășgy nyilatkozott: az elemzĂ”k mindig is azt mondtĂĄk, hogy ez az összefogĂĄs lĂ©tre fog jönni. RĂĄadĂĄsul az utĂłbbi hetek-hĂłnapok hĂ­rei, a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ”tt folytatott vitĂĄk miatt a baloldali Ă©rtĂ©krendĂ» vĂĄlasztĂłk rĂ©szĂ©rĂ”l egyre nagyobb volt a nyomĂĄs, hogy törtĂ©njen valami vĂĄltozĂĄs. A korĂĄbbi idĂ”pont-egyeztetĂ©si Ă©s stratĂ©giai ellentĂ©tek ellenĂ©re ezĂ©rt jött lĂ©tre ilyen gyorsan ez a talĂĄlkozĂł. A politolĂłgus szerint a szombaton bejelentett szĂĄndĂ©knyilatkozatnak inkĂĄbb kommunikĂĄciĂłs jelentĂ”sĂ©ge van. A "forrĂłdrĂłt" indĂ­tĂĄsĂĄnak bejelentĂ©se is azt a cĂ©lt szolgĂĄlja, hogy minimalizĂĄljĂĄk a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ”tti konfliktusokat, hiszen a megosztottsĂĄg nem tett jĂłt a baloldalnak.
   
A politolĂłgus szerint a neheze viszont most következik, amikor ki kell vĂĄlasztani, hogy egy vĂĄlasztĂłkerĂŒletben kit indĂ­tanak: a szocialista pĂĄrt vagy az EgyĂŒtt jelöltjĂ©t. NĂ©ha mĂ©g egy pĂĄrton belĂŒl is nehĂ©z meghozni ezeket a döntĂ©seket, s most egy helyre mĂ©g több jelöltbĂ”l kell majd vĂĄlasztaniuk - hangsĂșlyozta a politolĂłgus, kiemelve: az a nagy kĂ©rdĂ©s, hogy baloldal szĂĄmĂĄra potenciĂĄlisan esĂ©lyes vĂĄlasztĂłkerĂŒletekben milyen arĂĄnyban osztozkodnak meg. Ha az egyĂ©ni kĂ©pviselĂ”jelöltekben sikerĂŒlt megĂĄllapodniuk, Ă©s eldöntöttĂ©k, hogy közös listĂĄt is ĂĄllĂ­tanak, akkor lehet majd beszĂ©lni a közös miniszterelnök-jelöltrĂ”l. MrĂĄz Ágoston elkĂ©pzelhetĂ”nek tartja, hogy nem tudnak megĂĄllapodni a közös miniszterelnök-jelölt szemĂ©lyĂ©ben, Ă©s ezĂ©rt Ășgy döntenek, kĂŒlön listĂĄn indulnak. A politolĂłgus szerint ez viszont az Ășj vĂĄlasztĂĄsi rendszerben kĂŒlönösen veszĂ©lyes lehet, mert Ă­gy az egyĂ©ni kĂ©pviselĂ”jelöltekre leadott, de mandĂĄtumot nem eredmĂ©nyezĂ” töredĂ©kszavazatok elveszhetnek. A politolĂłgus vĂ©lemĂ©nye szerint mind az MSZP, mind Bajnai Gordon erĂ”sen kötĂ”dik GyurcsĂĄny Ferenchez, de az tovĂĄbbra sem dĂ”lt el, hogy a baloldali összefogĂĄsnak milyen a GyurcsĂĄny Ferenchez valĂł viszonya. Azt, hogy összefognak-e nyilvĂĄnosan GyurcsĂĄny Ferenccel Ă©s pĂĄrtjĂĄval, Ă©s hogy ez esetben milyen jelentĂ”sĂ©get tulajdonĂ­tanak neki, azt mĂ©g nem tudtĂĄk eldönteni. Ugyanis mint a politolĂłgus fogalmazott: "a GyurcsĂĄny Ferenccel valĂł összefogĂĄs azt a kockĂĄzatot rejti magĂĄban, hogy a baloldal nem tudja a megĂșjulĂĄs ĂŒzenetĂ©t megjelenĂ­teni" - fogalmazott a politolĂłgus.
   
JuhĂĄsz Attila, a Political Capital vezetĂ” elemzĂ”je is azt hangsĂșlyozta, hogy az ellenzĂ©ki pĂĄrtok közötti nyilvĂĄnos ĂŒzengetĂ©s Ă©s az egymĂĄssal szembeni politizĂĄlĂĄs egyik ellenzĂ©ki szereplĂ”nek sem volt jĂł. A mostani megĂĄllapodĂĄs azt mutatja, hogy ezt belĂĄttĂĄk a felek. Mint kifejtette, a vĂĄlasztĂĄsi rendszerbĂ”l fakad az a kĂ©nyszer, hogy egy kormĂĄnyoldali jelölttel szemben egy jelöltet ĂĄllĂ­that a baloldali ellenzĂ©k, mĂĄs esetben nem lesz esĂ©lyĂŒk az egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒletekben nyerni. JuhĂĄsz Attila szerint a mostani bejelentĂ©s arrĂłl szĂłl, hogy megnyugtassĂĄk az összefogĂĄspĂĄrti ellenzĂ©ki szavazĂłkat.
   
A Political elemzĂ”je szerint "ĂĄltalĂĄnossĂĄgokat" jelentettek be, pĂ©ldĂĄul azt, hogy egymĂĄs ellen nem fognak elindulni. JuhĂĄsz Attila Ășgy vĂ©li, ez nem feltĂ©tlenĂŒl jelent "közös jelölteket" Ă©s közös listĂĄt. Ugyanakkor kiemelte, hogy a vĂĄlasztĂĄstechnikai rĂ©szletekben nem is lehet egyik ĂłrĂĄrĂłl a mĂĄsikra megĂĄllapodni. 106 egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒletben kell jelöltet ĂĄllĂ­tani, ki kell kalkulĂĄlni a pĂĄrtoknak, hogy ki hol tud a legerĂ”sebb lenni.
   
JuhĂĄsz Attila szerint elĂ”bb-utĂłbb muszĂĄj megĂĄllapodni a közös miniszterelnök-jelölt szemĂ©lyĂ©ben, de Ășgy vĂ©li, egyelĂ”re maguk a szereplĂ”k sem tudjĂĄk megmondani, hogy ezt mikorra tudjĂĄk eldönteni. A Political elemzĂ”je arra is kitĂ©rt, tovĂĄbbra is Ășgy lĂĄtja, hogy a DK-nak egyedĂŒl nincs esĂ©lye a vĂĄlasztĂĄsokon. Ugyanakkor kiemelte, hogy a pĂĄrt szavazĂłi erĂ”sen elkötelezett kormĂĄnyellenesek, tehĂĄt mindenkĂ©ppen a kormĂĄnyvĂĄltĂĄsra fognak szavazni. "Ha azonban a DK-val is megĂĄllapodnak a baloldali szervezetek, azzal elveszĂ­thetik a kevĂ©sbĂ© elkötelezett, GyurcsĂĄny-ellenes ellenzĂ©ki szavazĂłk egy rĂ©szĂ©t, Ă­gy korĂĄntsem biztos, hogy nagyon lĂĄtvĂĄnyosan be akarnĂĄk vonni a DK-t ebbe az egyĂŒttmĂ»ködĂ©sbe" - fogalmazott JuhĂĄsz Attila.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow KommunikĂĄciĂłs jelentĂ”sĂ©ge van az MSZP Ă©s az EgyĂŒtt-PM szövetsĂ©g most bejelentett összefogĂĄsĂĄnak



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player