Országos hírek
Parlament előtt az újabb rezsicsökkentést megalapozó javaslat
Benyújtotta a parlamentnek a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője az újabb, 11,1 százalékos rezsicsökkentést megalapozó javaslatát.
Vámosszabadi menekülttábor - BÁH-főigazgató: augusztusban nyit a befogadóállomás
Digitális átállás - A kábeltévé-előfizetők továbbra is nézhetik az analóg adást
Kommunikációs jelentősége van az MSZP és az Együtt-PM szövetség most bejelentett összefogásának
Holttestet emeltek ki a Dunából Esztergomnál
Pénztárgépek - Megjelent a műszaki paramétereket rögzítő rendelet
Hírek
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Külföldi hírek
Macedónia április 13-án választ új elnököt
Kék hírek
Együtt-PM-tiltakozás - Négy embert állítottak elő
Programajánló
Május 2020
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Politikus szerepek
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Brutális: Jöhet az 1600 lóerős Veyron Super?
Országos hírek Országos hírek
Portik-Laborc - A nemzetbiztonsági bizottság honlapján is közzétették a beszélgetések leiratait
MTI   2013 April 23, Tuesday  

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával azért, hogy a Portiktól származó terhelő információkat...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával azért, hogy a Portiktól származó terhelő információkat elsősorban a nyilvánosság előtt felhasználja - derült ki a 2008 júniusában a titkosszolgálat által rögzített hangfelvételek anonimizált leirataiból, amelyet azután hoztak nyilvánosságra a parlament.hu-n kedden, hogy a dokumentumok titkosságát az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn feloldotta. A hangfelvételek leirataiból kiderül, hogy Portik Tamás félt a kormányváltástól, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

    A találkozókra vendéglátóhelyeken került sor, amelyeken rajtuk kívül még két másik ember is részt vett.
    Az elsőn Portik Tamás azt állította, hogy az általa jobboldali rendőrségnek nevezett Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) többször is arra akarta rávenni, hogy baloldali politikusok és mások ellen valljon, "a régi olajügyek és bármi más terén". Részletesen ismertetett egy esetet, amely szerint az NNI-t korrumpálta a szervezett bűnözés. Utalt arra, hogy ezzel és a rendőrség megkereséseivel kapcsolatban kérné Laborc Sándor segítségét.
    Portik Tamás többször kitér arra, hogy elkötelezett a baloldal mellett.
    A 2006-ig tíz évig külföldön élő Portik arról is beszélt, hogy mivel tudná támogatni a baloldalt. "Erős baráti körét" és több internetoldalát felajánlja; az utóbbiakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: azokon keresztül "durván 2,5-3 millió emberhez" jut el, a kétmillió regisztrált tag "talán így választások környékén nem jön rosszul".
    Laborc Sándor a Portik Tamás kezdeményezésére létrejött találkozón azt mondta: "Szeretnénk rendet. És ha ebben közös nevezőt találunk, az nagyon jó lenne." Többször hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni, "mit lehet kihozni" ebből az együttműködésből.
    A június 23-ai első találkozón a résztvevők hosszan beszélgettek egyes befolyásos politikusokról, rendőri vezetőkről, közszereplőkről, a rendőrség állapotáról, korrupciós ügyekről, kétes üzletekről. Szóba kerültek a móri bankrabláshoz fűződő rendőrségi nyomozás ellentmondásai és Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása is.
    Laborc Sándor, miután egyedül maradt kísérőjével, megjegyezte: Portik "nagyon jól tudja, hogy ha a másik oldal győz, akkor neki annyi".
    A június 26-ai találkozón négyen vettek részt a leirat szerint. Ekkor Laborc Sándor elmondta, milyen típusú információkat vár Portiktól: "alapvetően az a felület érdekel, ahol a politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak." Portik hozzátette: "esetleg rendőrök", amivel a nemzetbiztonsági hivatal vezetője egyetértett.
    Laborc részletezése szerint bármi jó, ami "gyorsan fogható és körbejárható". Így folytatta: "ez bármelyik felület, tehát érdekes az, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat, ez a kábszerrel (...), médiafelülettel, akár kupiba elvinni (...) Minden ilyen dolog érdekel, és bárkire". Portik kérdésére, hogy készüljön-e felvétel a "kuplerájban", azt válaszolta: "ez egy jó megoldás".
    Laborc Sándor hangsúlyozta, nem abban érdekeltek, hogy az információkat "eltegyék". "Ha valamit elkezdünk, akkor végig fogjuk csinálni" - tette hozzá. Kiemelte, hogy a terhelő információkat nem saját célokra használnák fel, a cél azokat "bevinni a közéletbe".
    A megbeszélésen felmerült, hogy ha olyan információ kerül a látóterükbe, amelynek a nyilvánosságra hozatala "kockázatos" - mint az, hogy kinek ment pénz a politikai szférában -, akkor azt nem "viszik be a rendszerbe". Portik megjegyezte: "dolgozni kell, és ha bejön tízből egy, már megéri".
    Laborc Sándor elmondta: egyértelművé teszik, hogy mi az, amibe nem tudnak "belenyúlni". De, mint hangsúlyozta, "nincsenek tabuk".
    Portik Tamás a találkozón beszámolt a korábbi alkalommal is említett, az NNI és a szervezett bűnözés kapcsolatára utaló esetről, beszélt arról, hogy be akarták szervezni besúgónak. Megnevezett egy szerinte korrupt bírót, valamint megemlítette a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egy dolgozóját, akinek havi egymilliót fizetett. Hozzáfűzte: "1-1 milliót mindig adtunk rendőröknek, vámosoknak, meg hát önöknek". Arról is beszámolt, hogy ő elsősorban azért ismeri a főügyészt, mert az "világéletében hajtotta a Rákóczin a prostikat".
    Portik Tamás hangsúlyozta, nem ért egyet a jobboldallal. "Sem a szívem, sem a lelkem nem húz oda, mindig is a baloldalnak dolgoztam" - hangsúlyozta. Aláhúzta: "amit önök mondanak, én bármit százötven százalékig elhatároztam... Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg".
    Arról is beszélt, hogy ha a 2010-es választásokon nem az MSZP nyer, akkor "az első dolog az lesz, hogy engem el akarnak vinni". A titkosszolgálat vezetője erre úgy reagált: akkor lehet, hogy őt is. Portik felvetésére, hogy mi lesz akkor, ha a Fidesz győz a választásokon, Laborc Sándor azt mondja: "még mielőtt bármi lenne itt, helyre kell rakni a dolgokat."
    A találkozón Laborc Sándor megadott egy telefonszámot Portiknak, amin tarthatják a kapcsolatot, de a hivatalvezető arra utasítja Portikot, hogy csak a jövőbeli találkozókat beszéljék meg azon keresztül, vagy sürgős esetben használják, "virágnyelvet" használva.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Portik-Laborc - A nemzetbiztonsági bizottság honlapján is közzétették a beszélgetések leirataitContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player