Programajánló
Mjus 2023
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Magazin
Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
Magyarország Magyarország
Májusban adják át a Bolyai-díjat
MTI   2013 April 22, Monday  

(MTI) - Május 26-án adják át a Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémián, a díjazott személyét csak az ünnepségen hozzák nyilvánosságra - hangzott el a Bolyai Díj Alapítvány hétfõi budapesti sajtótájékoztatóján.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Május 26-án adják át a Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémián, a díjazott személyét csak az ünnepségen hozzák nyilvánosságra - hangzott el a Bolyai Díj Alapítvány hétfõi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Szabó Gábor akadémikus, a kuratórium elnöke kiemelte: a kétévente odaítélt díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsû, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés.
    A 100 ezer euróval (mintegy 30 millió forinttal) járó díjat tizennégy tagú - a magyar tudományos élet kiemelkedõ, elismert személyiségeibõl álló - bizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök.
    Mint azt Szabó Gábor elmondta, a Bolyai-díj minõségét jelzi, hogy eddigi nyertesei saját szakterületük legnagyobb nemzetközi díjaival is büszkélkedhetnek. A hagyományok szerint a díjbizottság döntése után a köztársasági elnök tájékoztatja a nyertest.
    A díjazott egyfajta nagykövete lesz a magyar tudománynak - mondta a kuratórium elnöke, hozzátéve: az alapítvány is segédkezik abban, hogy a gyõztes minél több médiaszerepléshez juthasson, ezáltal lehetõséget kapva szakterületének "népszerûsítésére".
    A 2011-es évi Bolyai-díj gyõztese, Perczel András vegyész, egyetemi tanár a sajtótájékoztatón elmondta: a díj "jót tett a kémiának". Az elismerésnek köszönhetõen ugyanis nem csupán tudóstársai és a szakterület kaptak kiemelt figyelmet, hanem a középiskolákban tett látogatások révén lehetõség nyílt az utánpótlás-toborzásra is, amely mindig nagy feladatot jelent.
    A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban hozta létre magánvagyonából Karsai Béla, Lantos Csaba, valamint Somody Imre és akkori felesége. 2001-ben csatlakozott az alapítókhoz Várkonyi Attila és Alexander Brody.
    Az alapító okirat szerint a tudományterülethez nem köthetõ díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.
    Elsõként, 2000-ben Freund Tamás neurobiológus, majd 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben Lovász László matematikus, 2009-ben Ritoók Zsigmond ókorkutató, 2011-ben pedig Perczel András vegyész vehette át a Bolyai-díjat.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player