Jegyzet
Mi is az az Ulysses?
kĂ©pIsten mĂ©g mindig örömĂ©t leli az Emberben. Akkor meg szĂŒret, FelebarĂĄtim!
MegvĂĄltĂł halĂĄl
SzegĂ©nyek a hĂĄborĂșs idĂ”kben
Az Ember Ăștja
A Pokol tornĂĄca
Jön a tavasz
Magazin
AutĂłk
Bugatti EB110 SS gumifĂŒstölĂ©s
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
GyĂŒjtemĂ©ny
WebKozmo
Veresné Novåk Katalin: Kellenek a nÔk a közéletbe
KissnĂ© NovĂĄk Éva: Az ember nem magĂĄnyra szĂŒletett
Relax
Vidåm képek
FilmleĂ­rĂĄsok
Intim vallomĂĄsok
Jegyzet Jegyzet
Lehetséges-lehetetlen
TrĂĄser   2013 June 09, Sunday  
jegyzet
Jó lenne, ha lehetne pontosan definiålni a valószínû, a lehetséges és a lehetetlen fogalmåt, töpreng egy tudós. Az Ember, ha reményvesztett késésben is, de ismét elnyerné méltó helyét a Vilågban, egy majdnem elpusztított Földön.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
  JĂł lenne, ha lehetne pontosan definiĂĄlni a valĂłszĂ­nĂ», a lehetsĂ©ges Ă©s a lehetetlen fogalmĂĄt, töpreng egy tudĂłs. Ebben az esetben valĂłszĂ­nĂ»sĂ­thetnĂ©nk, netĂĄn kizĂĄrhatnĂĄnk pĂ©ldĂĄul az „Ă©lettelen" anyagi vilĂĄg Ă©lĂ”vĂ© vĂĄlĂĄsĂĄnak, a materialistĂĄk szerint „nagy ugrĂĄs"-ĂĄt, vagy kimondhatnĂĄnk a Szent ÁtvĂĄltoztatĂĄs csodĂĄjĂĄt. MegnevezhetnĂ©nk az Élet fölbukkanĂĄsa matematikai esĂ©lyĂ©t, vagy Ă©ppen kizĂĄrhatnĂĄnk magyarĂĄzhatatlan elĂ”fordulĂĄsĂĄt, Ă©s hĂłdolnĂĄnk az isteni  TeremtĂ©s elĂ”tt. Az Ember, ha remĂ©nyvesztett kĂ©sĂ©sben is, de ismĂ©t elnyernĂ© mĂ©ltĂł helyĂ©t a VilĂĄgban, egy majdnem elpusztĂ­tott Földön.
 
***

   MikĂ©nt a spanyol, a nĂ©met, Ă©s mĂ©g sok mĂĄs eurĂłpai, Ășgy a magyar tĂĄrsadalom is kĂ©t, sĂ”t többfĂ©le, gyakran egymĂĄssal ĂŒtközĂ” törtĂ©nelmet Ă©lt meg a tragĂ©diĂĄktĂłl terhelt 20. szĂĄzadban. Gyermekkori barĂĄtom szĂŒleit a hĂĄborĂș idejĂ©n deportĂĄltĂĄk az egyik koncentrĂĄciĂłs tĂĄborba, ahonnĂ©t többĂ© nem is tĂ©rtek vissza, nagyszĂŒlei neveltĂ©k. A nagyapja mĂ©rnök akadĂ©mikus volt, valahogy tĂșlĂ©lte a szörnyĂ» idĂ”ket, bĂĄr Budapest szovjet felszabadĂ­tĂĄsa elĂ”tti utolsĂł napokban egy pincĂ©be zĂĄrtĂĄk Ă”ket. MiklĂłs errĂ”l nem akart beszĂ©lni, de mĂ©gis tudtuk: a pincĂ©ben kĂŒlön-kĂŒlön, egy-egy krĂ©takörben ĂĄlltak, Ă©s aki kilĂ©pett, lelĂ”ttĂ©k. SzĂĄmĂĄra Ă©s sorstĂĄrsainak a felszabadulĂĄst hozta a Vörös Hadsereg, bĂĄr gyerekkĂ©nt Ă©s kĂ©sĂ”bb is mĂ©ltatlannak Ă©reztĂŒk volna errĂ”l a borzalomrĂłl beszĂ©lni. MĂĄsik törtĂ©net: egy ismerĂ”söm szĂŒlei gazdĂĄlkodĂłk voltak, ameddig tehettĂ©k ebbĂ”l Ă©ltek a fölszabadĂ­tĂłk bejövetele utĂĄn is. Az '50-es Ă©vek erĂ”szakos tĂ©eszesĂ­tĂ©sekor azonban minden jĂłszĂĄgukat, gĂ©pĂŒket elvittĂ©k, földjeiket elvettĂ©k, földönfutĂłk lettek.
  SzĂŒlei mĂ©g egy darabig hĂșztĂĄk a, de amikor az apjĂĄt, mint korĂĄbbi kulĂĄkot bebörtönöztĂ©k, elvĂ©gre amikor lecsuktĂĄk, mĂĄr semmije sem volt, a kisfiĂș magĂĄra maradt, nagymamĂĄja nevelte. Valami csoda folytĂĄn hagytak nekik egy tehenet, amitĂ”l szĂŒletett egy kisborjĂș. A nagyi, meg a gyerek boldogsĂĄga hatĂĄrtalan volt. Amikor azonban egy Ă©jjel a kisborjĂșt is elvittĂ©k a tehĂ©nnel egyĂŒtt, a nagymamĂĄja ĂĄgynak esett, többĂ© nem is kelt fel. A gyereket rokonok vettĂ©k magukhoz, csak a recski bĂŒntetĂ”tĂĄbor feloszlatĂĄsa utĂĄn szabadult ki az apja, ekkor talĂĄlkoztak, jĂłszerĂ©vel ismeretlenĂŒl. És mĂ©g egy Ă©letdarab: a fiatal tiszt a Ludovika Katonai AkadĂ©miĂĄn, mĂĄr a hĂĄborĂș alatt vĂ©gzett utolsĂł osztĂĄly hadnagyakĂ©nt avatĂĄs utĂĄn rögtön kikerĂŒlt a frontra, megsebesĂŒlt, a KĂĄrpĂĄtokban fogsĂĄgba esett. SzibĂ©riĂĄba vittĂ©k, több lĂĄgert is megjĂĄrt, ĂłlombĂĄnyĂĄban is dolgozott. MesĂ©lte, hogy többen, Ă” is megkĂ­sĂ©relt megszökni a tĂĄborbĂłl, de amikor szĂĄz kilomĂ©ter utĂĄn sem jutottak lakott hely, mĂ»velt föld közelĂ©be, vagy utolĂ©rtĂ©k Ă”ket, vagy föladtĂĄk.   
    Amikor az '50-es Ă©vek közepĂ©n, a szökĂ©sekĂ©rt többszörös bĂŒntetĂ©sĂ©t letöltve hazakerĂŒlt, orosz nyelvet tanĂ­tott alföldi ĂĄltalĂĄnos iskolĂĄkban. AzĂ©rt több helyen, mert amikor mint politikailag megbĂ­zhatatlan egyĂ©nt (hadifogoly volt!) az egyik telepĂŒlĂ©s iskolĂĄjĂĄbĂłl kirĂșgtĂĄk, ĂĄtvettĂ©k a mĂĄsikba, lĂ©vĂ©n orosztanĂĄr hiĂĄny volt orszĂĄgszerte. Csak a hĂĄborĂș utĂĄn 20 Ă©vvel vĂ©gezhette el a fĂ”iskolĂĄt Ă©s lett hivatalosan is tanerĂ”. Az oroszokat ĂĄltalĂĄban jĂł embereknek tartotta, akik közĂŒl sokan mĂ©g a hadifoglyokhoz kĂ©pest is többet Ă©heztek SzibĂ©riĂĄban. MĂĄr a 80-as Ă©vekben, egyszer több nyugdĂ­jas bajtĂĄrsĂĄval egyĂŒtt, IBUSZ-Ășton szovjetben jĂĄrt, nagy marĂ©kkal szĂłrtĂĄk a vonatablakbĂłl a rĂĄgĂłgumit a kĂ©rincsĂ©lĂ”k közĂ©. Azok odalent összeverekedtek, Ă”k eleinte nevettek, kĂ©sĂ”bb abbahagytĂĄk a jĂĄtĂ©kot. NĂ©mi borozĂĄs utĂĄn, mĂ©g a '80-as Ă©vekben, egyszer kijelentette: a kommunizmus nem embernek valĂł. Szavaival akkor mĂ©lyen megdöbbentett.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Szines



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player