Szakszervezetek
Adócsalási vád - Civilek tüntettek az áfacsalások ellen Budapesten
Civil szervezetek tüntetésen követelték a "nagy adózók által elkövetett áfacsalások" kivizsgálását szombaton a fõvárosban.
Flashmob a rasszista megnyilvánulások és a Szabadság térre tervezett emlékmû ellen
A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten
Demonstráció az Astoriánál - Befejezõdött a forgalomakadályozó megmozdulás
Demonstráció az Astoriánál - Áll a forgalom
Fidesz-székház - Panaszt tesznek az ügyészségnél a márciusi demonstráció résztvevõi
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Szeptember 2023
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Szakszervezetek Szakszervezetek
Tüntetés - A rendõrség Gyorskocsi utcai épületéhez indultak a Fidesz-székház elõtt demonstrálók
MTI   2013 March 30, Saturday  

Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szervezõdõ csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése elõtt a párt Lendvay utcai székházánál.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szervezõdõ csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése elõtt a párt Lendvay utcai székházánál, majd a tüntetõk néhány száz fõs csoportja elindult a rendõrség Gyorskocsi utcai épületéhez.

    A Fidesz-székház elõtti utcaszakaszt a Dózsa György útig megtöltõ tömegben többen a hajdani népköztársaság címerét viselték, amelyen a Fidesz-felirat volt olvasható. Egy táblán az állt: "Ti vagytok azok ma, akik ellen '89-ben küzdöttetek!"
    A Lendvay utcában megjelenteket a Fidesz-székházra kitett "Békés ünnepet!" feliratú molinó fogadta.
    A Facebookon szervezõdõ civil demonstráció szervezõi bejegyzésükben azt írták, arról a Fideszrõl akarnak megemlékezni, amely egykor az önkény ellen, a jogállamért küzdött, de mára az önkény pártjává vált, és kizárólagos hatalomra tör.
    A Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért! mottóval megrendezett tüntetésen emlékeztettek arra, a Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-jén pedig hatályba lép az alaptörvény negyedik módosítása. "Míg õk saját rendszerüket ünneplik, mi mutassuk meg, hogy ez a rendszer számunkra, magyar állampolgárok számára elfogadhatatlan, és harcolni fogunk ellene!" - írták a Facebookon.
    Véleményük szerint az április 1-jén életbe lépõ negyedik alkotmánymódosítás megsemmisíti a kommunizmus utáni Magyar Köztársaság összes alkotmánybírósági döntését, és megtiltja a bíróságnak, hogy szót emeljen az alkotmányozó hatalom következõ lépései ellen.
    "Mi, Magyarország állampolgárai, ezt nem hagyhatjuk. Mostantól tüntetünk és szervezõdünk, sztrájkolunk, ha kell. Mindennap fel fogjuk emelni a szavunkat az önkény ellen! Nem nyugszunk, amíg újra jogállamban nem élhetünk. Ez az aktív állampolgári ellenállás elsõ napja. Nem hagyjuk!" - fogalmaztak.
    A tüntetéshez a diákokkal való szolidaritásból, valamint az alaptörvény elleni tiltakozásul csatlakozott Schiffer András, az LMP társelnöke és más LMP-s politikusok is.
    A demonstráción a felszólalók közül többen a jövõ évi választásokon való részvételre hívtak fel, utalva ezzel egy korábbi rendezvényükre, ahol Tamás Gáspár Miklós filozófus azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a választást.
    A rendezvényen szót kért Kõszeg Ferenc, a rendszerváltás demokratikus ellenzékének egyik tagja is, aki ugyancsak úgy vélte, nem hiszi, hogy a választás bojkottjával eredményt lehetne elérni, és az inkább a jobboldalnak kedvezne. Azt hangoztatta: Orbán Viktornak mennie kell, és elõbb-utóbb menni is fog. Hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt 25 évben szinte mindenben megváltoztatta az álláspontját; szavainak alátámasztására Orbán Viktor korábbi mondatait idézte.
    A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormányfõ - visszaélve a kétharmados országgyûlési többséggel - diktatúrává változtatja az országot. Mások azt hangsúlyozták, hogy az alkotmányt elvették tõlük, és ezzel együtt a tiltakozás jogos eszközeit is.
    A tüntetõk néhány száz fõs csoportja a rendezvény végén a rendõrség Gyorskocsi utcai épületéhez indult, hogy így tiltakozzon a március 7-i "székházfoglaló" HaHa-s diákok szerintük jogszerûtlen elõállítása ellen. A menet egy "Alkotmányt" feliratú molinó mögött vonult, és "Az alkotmány nem játék!" mondatot skandálta.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player