Szakszervezetek
Adócsalási vád - Civilek tüntettek az áfacsalások ellen Budapesten
Civil szervezetek tüntetésen követelték a "nagy adózók által elkövetett áfacsalások" kivizsgálását szombaton a fõvárosban.
Flashmob a rasszista megnyilvánulások és a Szabadság térre tervezett emlékmû ellen
A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten
Demonstráció az Astoriánál - Befejezõdött a forgalomakadályozó megmozdulás
Demonstráció az Astoriánál - Áll a forgalom
Fidesz-székház - Panaszt tesznek az ügyészségnél a márciusi demonstráció résztvevõi
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének idõpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
Oktber 2023
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Szakszervezetek Szakszervezetek
Az "éhségmenet" képviselõi petíciót adták át az Országgyûlés alelnökének
MTI   2013 February 11, Monday  

Az "éhségmenet" képviselõi hétfõ este petíciót adták át az Országgyûlés alelnökének, a szocialista Ujhelyi Istvánnak; a demonstrálók egyebek mellett "munkát, kenyeret, tisztességes béreket" követeltek.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Az "éhségmenet" képviselõi hétfõ este petíciót adták át az Országgyûlés alelnökének, a szocialista Ujhelyi Istvánnak; a demonstrálók egyebek mellett "munkát, kenyeret, tisztességes béreket" követeltek.

    A Parlamenthez délután érkeztek meg az ország több megyéjébõl egy hete útnak indult "éhségmenet-csoportok", hogy a kormány foglalkoztatáspolitikája ellen tiltakozzanak.
    A demonstrálók az érkezésüket az Országgyûlés tavaszi ülésszakának elsõ plenáris üléséhez igazították. A Közmunkás Szakszervezet, a Munkát Kenyeret! Egyesület és a Munkásképviselet Alapítvány szervezésében útnak indult csoportokhoz több szocialista és LMP-s politikus is csatlakozott.
    Az "éhségmenetek" célállomásánál, a Parlamenttel szemközti Alkotmány utcában felállított színpadnál egy-kétezren gyûltek össze. A tömegben állók közül többen piros szakszervezeti, valamint Munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal és a megyék, települések nevét jelzõ táblákkal álltak, és azt skandálták: "Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!".
    A demonstrálókat a Parlament elõtt egy - villanyoszlopokra kifeszített - több négyzetméteres molinó fogadta azzal a felirattal: "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!".
    Korábban a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor nevezte MSZP-s "hataloméhség-menetnek" a demonstrációkat.
    A feliratot a színpadon rövid beszédet tartó Nyakó István szocialista politikus provokációnak nevezte, és azt mondta, az országnak a "sötétség erõivel" kell megküzdenie, ám szavai szerint "közel a pirkadat". A Parlamenthez érkezõ tömegbõl többen el akarták távolítani a molinót; egy férfi fel is mászott az egyik oszlopra és elvágta a egyik rögzítõ kötelet, ám a többit már nem érte el.
    A tömeg egy része a Parlament elé akart vonulni, ám a rendõrsorfalak miatt végül szinte minden demonstráló visszament a közeli színpadhoz.
    A pódiumon az "éhségmenet" képviselõi petíciót adtak át Ujhelyi Istvánnak, a parlament MSZP-s alelnökének. A "kiáltványban" egyebek mellett egyenlõ bánásmódot, igazságos közteherviselést követeltek, valamint azt, hogy a közmunkások is kapják meg a minimálbért. Kérték továbbá az elmúlt két és fél év szociális tárgyú törvényeinek felülvizsgálatát, a szakszervezetek jogainak visszaállítását és kiszélesítését.
    Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége az MTI-nek megküldött nyilatkozatban közölte: szolidaritás vállal a Budapestre érkezõ menetek tagjaival, és egyetért céljaikkal. A szakszervezeti szövetség szerint "a munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések hatására reményvesztetté váltak a nagycsaládosok, a munkanélküli, de dolgozni akaró emberek, a rokkant, de másokért még tenni akaró nyugdíjas ápolók, orvosok, bírók és tanárok." Az Autonómok a közmunkások bérének emelését, egyenlõséget, a munkanélküli ellátás folyósítási idejének meghosszabbítását és "valódi szociálpolitikát" követelnek - olvasható a nyilatkozatban.
    A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is szolidaritását fejezte ki a közmunkásokkal, az "éhségmenet" résztvevõivel. Az MSZOSZ hétfõi, MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: szükségesnek tartja a közmunkaprogram megreformálását. "A kormánynak ne a közmunka, hanem új, stabil munkahelyek létrehozásának elõsegítése legyen a legnagyobb foglalkoztatási és szociális programja. A szociális segélyért sorban állók számát így lehet a leghatékonyabban csökkenteni" - olvasható a szakszervezeti szövetség közleményében.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow HírközpontContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player