KĂŒlföld
LengyelorszĂĄgbĂłl tavaly Ășjabb nagy emigrĂĄciĂłs hullĂĄm indult Nyugatra
(MTI) - Több mint félmillióan hagytåk el Lengyelorszågot tavaly a jobb élet reményében, a viszonylag stabil gazdasågi helyzet ellenére - tåjékoztatott kedden egy lengyel lap a statisztikai hivatal (GUS) adataira hivatkozva.
Bombafenyegetést kapott több varsói minisztérium és kormånyzati intézmény
Ukrajnai tĂŒntetĂ©sek - Lengyel miniszterelnök: el kell kerĂŒlni a drĂĄmai forgatĂłkönyvet
The Washington Post: a CIA pénzt fizetett a titkos lengyelorszågi börtönért
A lengyel iskolåkban kétféle szexuålis nevelést vezetnének be
Stabilra javĂ­totta a lengyel bankrendszer kilĂĄtĂĄsĂĄt a Moody's
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
KĂŒlföld KĂŒlföld
Varsóban bemutattåk Igor Janke Orbån Viktorról szóló könyvét
MTI   2012 December 04, Tuesday  

(MTI) - JĂł hangulatĂș, kiegyensĂșlyozott pĂłdiumvita keretĂ©ben mutattĂĄk be hĂ©tfĂ” este VarsĂłban, a Traffic Club lengyelorszĂĄgi könyvkereskedĂ” hĂĄlĂłzat legnagyobb ĂĄruhĂĄzĂĄban nagyszĂĄmĂș Ă©rdeklĂ”dĂ” elĂ”tt Igor Janke lengyel ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, szerkesztĂ”, politikai ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - JĂł hangulatĂș, kiegyensĂșlyozott pĂłdiumvita keretĂ©ben mutattĂĄk be hĂ©tfĂ” este VarsĂłban, a Traffic Club lengyelorszĂĄgi könyvkereskedĂ” hĂĄlĂłzat legnagyobb ĂĄruhĂĄzĂĄban nagyszĂĄmĂș Ă©rdeklĂ”dĂ” elĂ”tt Igor Janke lengyel ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, szerkesztĂ”, politikai kommentĂĄtor OrbĂĄn ViktorrĂłl Ă­rott könyvĂ©t.

    Janke, a mĂĄsodik legnagyobb orszĂĄgos lengyel politikai napilap, a konzervatĂ­v Rzeczpospolita publicistĂĄja Ă©s a legnagyobb lengyel politikai blogportĂĄl, a Salon24 tĂĄrsalapĂ­tĂłja Ă©s tĂĄrstulajdonosa hosszĂș Ă©vek Ăłta foglalkozik MagyarorszĂĄggal.
    "A csatår. Elbeszélés Orbån Viktorról" címû könyvét a rangos lengyel Demart Kiadó jelentette meg.
    A vitĂĄt Czeslaw Bielecki Ă©pĂ­tĂ©sz, Ă­rĂł, publicista, volt politikus, az egykori lengyel ellenzĂ©k ismert alakja vezette, a rĂ©sztvevĂ”k között volt Krzysztof Kwiatkowski elĂ”zĂ” igazsĂĄgĂŒgyi miniszter, a kormĂĄnyzĂł PolgĂĄri Platform kĂ©pviselĂ”je, akit OrbĂĄn Viktor 2011-ben a Magyar KöztĂĄrsasĂĄgi Érdemrenddel tĂŒntetett ki, tovĂĄbbĂĄ Bronislaw Wildstein Ă­rĂł, ĂșjsĂĄgĂ­rĂł, publicista, a lengyel televĂ­ziĂł volt elnöke, ugyancsak korĂĄbbi ellenzĂ©ki szemĂ©lyisĂ©g Ă©s Adam Bodnar, a lengyel Helsinki Emberjogi BizottsĂĄg titkĂĄra.
    A szerzĂ” az MTI-nek nyilatkozva elmondta: rĂ©gi kapcsolat fĂ»zi OrbĂĄn Viktorhoz Ă©s a Fideszhez, mert mĂ©g 1989-ben, mint a varsĂłi szĂ­nmĂ»vĂ©szeti fĂ”iskola hallgatĂłja Ă©s fĂŒggetlen diĂĄkszervezetĂ©nek (NZS) elnöke a Fidesz meghĂ­vĂĄsĂĄra több diĂĄkszervezeti aktivistĂĄval rĂ©szt vett Nagy Imre mĂĄrtĂ­r miniszterelnök budapesti ĂșjratemetĂ©sĂ©n. MĂ©lyen megrögzĂ”dött emlĂ©kezetĂ©ben a HĂ”sök terĂ©n tartott ĂŒnnepsĂ©g, OrbĂĄn Viktor ott elmondott beszĂ©de.
    "AzutĂĄn is gyakran utaztam MagyarorszĂĄgra, Ă­rtam riportokat. LengyelorszĂĄgban nem sokan Ă­rnak MagyarorszĂĄgrĂłl, de az elmĂșlt kĂ©t Ă©vben nagy Ă©rdeklĂ”dĂ©s tĂĄmadt a magyar miniszterelnök Ă©s kormĂĄnya tevĂ©kenysĂ©ge irĂĄnt, fĂ”kĂ©nt a fiatalsĂĄg körĂ©ben, ezĂ©rt hatĂĄroztam el, hogy könyvet Ă­rok rĂłla" - mondta.
    A kezdeti pĂ©ldĂĄnyszĂĄm - amelyrĂ”l egyĂ©bkĂ©nt a szerzĂ”nek pontos ismeretei nincsenek - mintegy 12 ezer lehet. ÁltalĂĄban ekkora az ilyen tĂ­pusĂș könyvek ĂĄtlagos pĂ©ldĂĄnyszĂĄma LengyelorszĂĄgban, de megfelelĂ” Ă©rdeklĂ”dĂ©s esetĂ©n - amely Janke tudomĂĄsa szerint igen jelentĂ”s - biztosan lesz, akĂĄr többszöri utĂĄnnyomĂĄs. SzeretnĂ©, ha a könyv MagyarorszĂĄgon is megjelenne, erre vonatkozĂł tĂĄrgyalĂĄsok mĂĄris folynak magyar kiadĂłkkal, Ă©s van remĂ©ny, hogy a könyvet lefordĂ­tjĂĄk Ă©s magyarul is kiadjĂĄk. "SzeretnĂ©m, ha a könyv mĂĄs, fĂ”leg nyugati orszĂĄgokban is megjelenhetne, ahol gyakran hamis kĂ©p alakult ki az OrbĂĄn-kormĂĄnyrĂłl" - fĂ»zte hozzĂĄ.
    LengyelorszĂĄgban nincs olyan OrbĂĄn-ellenes mĂ©diakampĂĄny, mint amilyen egyes nyugati orszĂĄgokban megfigyelhetĂ”, sokkal kiegyensĂșlyozottabb a kĂ©p, - folytatta - bĂĄr ott is jelennek meg nagyon kritikus Ă­rĂĄsok az OrbĂĄn-kormĂĄnyrĂłl. "Én magam is prĂłbĂĄlom kiegyensĂșlyozni ezeket a cikkeket. Rokonszenvezem a magyar miniszterelnökkel, bĂĄr nem vagyok feltĂ©tlen rajongĂłja, egyes intĂ©zkedĂ©seit kritikusan szemlĂ©lem. PrĂłbĂĄlom megmagyarĂĄzni, jobban megĂ©rtetni az intĂ©zkedĂ©seit: mire törekszik, merre tart, mi a cĂ©lja a politikĂĄjĂĄnak" - fejtette ki.
    NĂ©mileg paradox helyzet - mutatott rĂĄ -, hogy miközben a Fidesz lengyel partnere a kormĂĄnyzĂł jobbközĂ©p liberĂĄlis PolgĂĄri Platform (PO) - mindketten az EurĂłpai NĂ©ppĂĄrt tagjai -, OrbĂĄn lengyel rajongĂłi többnyire az ellenzĂ©ki, nemzeti konzervatĂ­v, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök vezette Jog Ă©s IgazsĂĄgossĂĄg (PiS) követĂ”i. "Nagyon tetszik nekik, hogy OrbĂĄn egy ilyen erĂ”s pĂĄrtot Ă©pĂ­tett fel, Ă©s 2010-ben ilyen nagy arĂĄnyban nyerte meg a vĂĄlasztĂĄsokat, ami a PiS-nek nem sikerĂŒlt. A PiS is erĂ”s pĂĄrt, de nem annyira, mint a Fidesz. Többször egymĂĄsutĂĄn elveszĂ­tette a vĂĄlasztĂĄsokat, Ă©s Kaczynski egyelĂ”re csak ĂĄlmodozik egy olyan gyĂ”zelemrĂ”l, amilyet OrbĂĄn elĂ©rt MagyarorszĂĄgon. De ennek egyelĂ”re nem lĂĄtszik a valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ge, mert a PolgĂĄri Platform hĂ©t Ă©ve kormĂĄnyoz, Ă©s mĂ©g mindig jĂłk a közvĂ©lemĂ©ny-kutatĂĄsi eredmĂ©nyei" - mondta.
    Mindazonåltal a PO kiållt az Orbån-kormåny mellett, az emlékezetes európai parlamenti vitåban is, és a PO-politikusok egy része rokonszenvez a magyar miniszterelnökkel.
    A sajtĂłszabadsĂĄg lengyelorszĂĄgi Ă©s magyarorszĂĄgi helyzetĂ©rĂ”l szĂłlva Janke Ășgy vĂ©lte, hogy LengyelorszĂĄgban a sajtĂłszabadsĂĄg nincs veszĂ©lyben, de gond van a pluralizmussal. Erre utal az Uwazam Rze cĂ­mĂ» konzervatĂ­v hetilap körĂŒl kialakult helyzet is, - amelynek egĂ©szen a közelmĂșltig Janke is munkatĂĄrsa volt - ahol a fĂ”szerkesztĂ” levĂĄltĂĄsa utĂĄn szolidaritĂĄsbĂłl tĂĄvozott az egĂ©sz szerkesztĂ”sĂ©g. A nagy mĂ©diumok többsĂ©ge, mind az elektronikus, mind az Ă­rott sajtĂł erĂ”sen rokonszenvez a kormĂĄnyzĂł pĂĄrttal, közelebb ĂĄll ahhoz, mint az ellenzĂ©khez.
    "MagyarorszĂĄgon - Ă©n legalĂĄbbis Ășgy lĂĄtom - nagyobb a mĂ©diapluralizmus. MindazonĂĄltal Ășgy vĂ©lem, hogy a magyar mĂ©dia jobban fĂŒgg a politikĂĄtĂłl, vagy nagyon Fidesz-pĂĄrti, vagy nagyon Fidesz-ellenes. A pĂĄrtokhoz, egyes politikusokhoz fĂ»zĂ”dĂ” viszony szorosabb, mint LengyelorszĂĄgban" - mondta.
    A pódiumvitån élénk elméleti vita zajlott a magyarorszågi helyzet kapcsån åltalåban a demokråciåról és az alkotmånybírósåg szerepérÔl. Néhånyan bíråltåk a magyar miniszterelnököt a sajtószabadsåg vélt korlåtozåsa, az Alkotmånybírósåg hatåsköreinek szûkítése vagy a bíråk korai nyugdíjazåsa miatt. A hallgatósågtól érkezÔ kérdések egyebek között a szomszéd orszågokkal - Szlovåkiåval, Romåniåval - fennålló kapcsolatokra, a Fidesz és a Jobbik viszonyåra, a multinacionålis vållalatok megadóztatåsåra vonatkoztak.
    ElismerÔ vélemények hangzottak el arról, hogy a Fidesz képviselÔje jelen volt az egyik jobbikos képviselÔ parlamenti felszólalåsa ellen tiltakozåsul rendezett budapesti nagygyûlésen.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player