Programajánló
Jnius 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Jégesõ, világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Nagyon menõ: 570 lóerõs Lambóval jár suliba egy 15 éves lány
Zöld hírek Zöld hírek
NYÁRY-PÁLYÁZAT
munkatársunktól   2002 March 19, Tuesday  

Népnyelvi kifejezések és tájszavak, valamint ezek teljes néprajzi ágyazatának gyûjtésére állat-, növény-, és gombanevek témájában.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
Népnyelvi kifejezések és tájszavak, valamint ezek teljes néprajzi ágyazatának gyûjtésére állat-, növény-, és gombanevek témájában.
Dr. Nyáry Szabó László és a Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület (CSEMETE) állat-, növény-, és gombanevek magyar népi alakjainak gyûjtésére, eredetük felkutatására pályázatot ír ki diákok, illetve természetes és belföldi jogi személyek részére.
A pályázaton 1-3 fõs csoportok vehetnek részt, a következõ életkori kategóriákban:
Általános iskolai korosztály, illetve fiatalabb: 14 éves korig
Középiskolai korosztály: 14-18 évesek
Felsõoktatási hallgatók, illetve idõsebbek: 18 éves kor felett.
A pályázó/pályázók adatait, valamint a gyûjtések eredményeit a mellékelt pályázati adatlapon kérjük benyújtani, ez elektronikus formában a www.nexus.hu/nyarypaly honlapról is letölthetõ. Emellett ettõl eltérõ gyûjtési formákat is elfogadunk, amennyiben az tudományosan értékelhetõ tartalommal bír, így akár a pályázat tartalmi részeként, akár mellékletként benyújtható hang, illetve videofelvétel is. Sõt, ez utóbbi kettõt, ha igényes, néprajzilag, tájnyelvileg értékes anyag, külön is értékeljük, díjazzuk. Élõlények nevein túl, ezek testtájainak, testrészeinek nevei gyûjtésére külön gyûjtõlapot nem készítettünk, de természetesen e témakör is a pályázat értékelhetõ részét képezi. Az egyes fajok azonosítása érdekében kérjük megadni a határozásához használt irodalmat, ennek hiányában a faj azonosításához jó minõségû fénykép mellékelendõ.
E tudományág, az „ethnobiológia”, a népi lényismerettel foglalkozó tudomány három alaplábon áll: élettudomány (biológia), néprajz (ethnographia), és tájnyelvészet (dialektologia). A tárgy bármely irányból való megközelítését a pályázatban egyformán értékesnek tekintjük. Természetesen csak eleddig tudományos fórumon, ill. közlésben meg nem jelent kutatások eredményeit várjuk!
A pályázat beadási határideje 2002. június 05.
Postacímünk: Szeged, 6720 Stefánia 6.
Legeredményesebb pályázóinkat korcsoportonként és lénycsoportonként szakkönyvekkel, ajándéktárgyakkal, illetve 2002. augusztusában székelyföldi kirándulással díjazzuk, ahol helyi gyûjtõk kalauzolásával ismerkedhetnek meg a tájegység értékeivel. Az eredményes pályamunkákat egy közös kötetben tervezzük megjelentetni.
Az eredményhirdetésre és a vele egybekötött ebédre és mulatságra minden pályázót szeretettel várunk elõre láthatólag június utolsó hétvégéjén, Szegeden.
A pályázattal kapcsolatos további információk, az ajánlott szakirodalmak jegyzéke megtalálhatók a folyamatos frissítésû www.nexus.hu/nyarypaly honlapon, valamint tájékoztatás kérhetõ tartalmi kérdésekben a 30/2074-170, formai problémák esetén a 62/424-392 telefonszámon, valamint a csemete@mail.tiszanet.hu táltosposta (e-mail) címen.

Pályázati honlap Letölthető adatlap

Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player