HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerĂ©sĂ©t. A mai Ă­rĂĄsunkban megnĂ©zzĂŒk, hogyan tudjuk a hangokat hĂĄttĂ©rzenekĂ©nt Ă©s effektekkĂ©nt felhasznĂĄlni. Rovatunk a Merlin StĂșdiĂł segĂ­tsĂ©gĂ©vel kĂ©szĂŒlt.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
TĂĄvtan
Webesztétika
Móra Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Tech
Mi is az a HDTV Ă©s mire jĂł?
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
HTML HTML
StĂ­luslapok II. StĂ­luslap-beĂĄllĂ­tĂĄsok
munkatĂĄrsunktĂłl   2004 March 05, Friday  

Színek. A tag-eknek két színe van: a håttér színe (Background) és a elÔtéré (Color).
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(Ezt a fejezetet is Cactus készítette.)

SzĂ­nek

A tag-eknek két színe van: a håttér színe (Background) és a elÔtéré (Color). A színeket többféleképpen megadhatod:

  • Lehet ĂĄtlĂĄtszĂł, vagyis lĂĄtszik a mögötte lĂ©vĂ” szöveg vagy a szĂŒlĂ” tag szĂ­ne. Erre a Transparent "szĂ­n" szolgĂĄl, pl. TABLE {background: transparent} hatĂĄsĂĄra a tĂĄblĂĄzatokon ĂĄtlĂĄtszik pl. az oldal hĂĄttĂ©rkĂ©pe.

  • NĂ©vvel. A nevek listĂĄjĂĄt több helyen is megtalĂĄlhatod, keresgĂ©lj pĂ©ldĂĄul a WWW Consortium oldalain. PĂ©ldĂĄul P {color: red}

  • RGB szĂ­nekkel. A fĂ©nyszĂ­neket kikeverheted ugyanis pirosbĂłl (Red), zöldbĂ”l (Green) Ă©s kĂ©kbĂ”l (Blue). A forma ekkor: rgb (R,G,B), tehĂĄt egymĂĄs utĂĄn beĂ­rod a komponenesek Ă©rtĂ©kĂ©t.

  • KĂ©ppel. Igen, ez elsĂ”re kicsit furcsĂĄn hangzik, de megadhatunk hĂĄttĂ©rnek egy kĂ©pet közvetlenĂŒl a stĂ­luslapbĂłl is. Ilyenkor az URL "fĂŒggvĂ©nyt" hasznĂĄlod: BODY {background: URL(/Pictures/Hatter1.gif)}

  • A szĂ­neket egymĂĄs mellĂ© is rakhatod, ilyenkor ĂĄtfolyĂĄs jön lĂ©tre közöttĂŒk, mintha kĂ©t felhĂ­gĂ­tott festĂ©kcseppet egymĂĄs mellĂ© cseppentenĂ©l. A kĂ©t szĂ­nt ilyenkor / jellel vĂĄlasztod szĂ©t: TABLE {background: red / blue}A kĂ©t szĂ­n elhelyezkedĂ©sĂ©t Ă©gtĂĄjakkal adhatod meg, pl. ha S-et (mint South) adsz meg, akkor fentrĂ”l lefelĂ© folynak egymĂĄsba a szĂ­nek. LehetsĂ©ges Ă©rtĂ©kek: N, NE, E, SE, S, SW, W, NW.

Ha kĂ©pet hasznĂĄlsz, van mĂ©g egy pĂĄr beĂĄllĂ­tĂĄsi lehetĂ”sĂ©g. ElĂ”ször is termĂ©szetesen nem mindegy, hogy a kĂ©pet egyszer jelenĂ­tse-e meg vagy pedig ahĂĄnyszor elfĂ©r a böngĂ©szĂ”ablakban. Erre szolgĂĄl a REPEAT utĂłtag (nem paramĂ©ter, de valami olyasmi). Az URL utĂĄn a következĂ”ek szerepelhetnek: Repeat-X, Repeat-Y, Repeat, No-Repeat. Az elsĂ” kettĂ” csak vĂ­zszintesen illetve csak fĂŒggĂ”legesen "csempĂ©z". A mĂĄsodik az alapĂ©rtelmezĂ©s, ilyenkor mindkĂ©t irĂĄnyban folytatja az ĂĄbrĂĄt. A harmadik esetben pedig csak egyszer rakja ki a kĂ©pet.

SzĂ­nĂĄtfolyĂĄsos vagy kĂ©pes hĂĄttereknĂ©l megadhatod azt is, hogy az ĂĄbra az oldal mögĂ© "festve", vagy pedig "vetĂ­tve" jelenjen-e meg, tehĂĄt ha mozgatom a szöveget, az ĂĄbra vele egyĂŒtt mozogjon-e. Erre a scroll vagy a fixed utĂłtag szolgĂĄl.

Szövegformåzås

Word-spacing

Azt ĂĄllĂ­thatod be vele, hogy a betĂ»tĂ­pus Ă©s -mĂ©ret alapjĂĄn megadott szĂłközhöz mĂ©g mennyit adjon hozzĂĄ. ÉrtĂ©ke lehet negatĂ­v is, tehĂĄt csökkentheted a szavak közti tĂĄvolsĂĄgot.

Letter-spacing

Hasonló az elÔzÔhöz, de itt a betûk tåvolsågåról van szó. Negatív értékeket szerintem csak figyelemfelkeltÔ, nagy, "sztåjlos" címeknél szabad hasznålni, mert nagyon összekutyålhatja a betûket és ezzel teljesen elveheti az olvashatósågot.

Text-Decoration

A szöveg kiegĂ©szĂ­tĂ” dĂ­szĂ­tĂ©sĂ©t hatĂĄrozza meg. Lehet none, vagyis semmi, underline, vagyis alĂĄhĂșzott, overline, vagyis "felĂŒlrĂ”l alĂĄhĂșzott", line-through, vagyis ĂĄthĂșzott, blink, vagyis villogĂł illetve ezek variĂĄciĂłja. Itt felhĂ­vnĂĄm a figyelmedet az underline Ă©rtĂ©kre, mert itt tudod ĂĄtĂĄllĂ­tani a linkek alĂĄhĂșzĂĄsĂĄt. Persze ha azt akarod, hogy azĂ©rt Ă©szre lehessen venni, hogy az a szĂł egy hivatkozĂĄs, Ă©rdemes legalĂĄbb a szĂ­nĂ©t Ă©s pl. a vastagsĂĄgĂĄt vagy a dĂ”ltsĂ©gĂ©t megvĂĄltoztatni. BĂĄr kitĂ»nĂ” mĂłka lehet tĂ­z oldalnyi fehĂ©r-alapon-fekete szövegbĂ”l kitotĂłzni, hogy melyik szĂł is a link a keresett oldalra...

Text-Transform

Átalakítja a szöveg nagy- és kisbetûit:

  • Capitalize: Minden szĂł elsĂ” betĂ»je nagy

  • Uppercase: Minden betĂ»t nagybetĂ»re cserĂ©l

  • Lowercase: Minden betĂ»t kisbetĂ»re cserĂ©l

  • None: Megmaradnak az eredeti betĂ»mĂ©retek

Text-Align

VĂ­zszintes igazĂ­tĂĄs. Lehet Left, Right vagy Center, vagyis balra, jobbra illetve közĂ©pre rendezheted a szöveget. Grafikus böngĂ©szĂ”kön a Justify lehetĂ”sĂ©g is adott, amikor a szĂłközökkel Ășgy operĂĄl a megjelenĂ­tĂ”, hogy a bal Ă©s a jobb oldalon egyarĂĄnt szĂ©lig Ă©rjen a szöveg. (ha ezt nem Ă©rted, nyiss ki egy nyomtatott könyvet Ă©s nĂ©zd meg a szöveg szĂ©leit)

Text-Indent

A bekezdĂ©sek elsĂ” sorĂĄnak behĂșzĂĄsa. NegatĂ­v Ă©rtĂ©k esetĂ©n balrĂĄbb jelenik meg, mint a többi sor--ezt fĂ”leg hierarchikus vĂĄzlatoknĂĄl Ă©rdemes hasznĂĄlni. A pozitĂ­v behĂșzĂĄst hosszabb, összefĂŒggĂ” kenyĂ©rszövegeknĂ©l szokĂĄs alkalmazni.

Vertical-Align

Vagyis magyarul fĂŒggĂ”leges igazĂ­tĂĄs. LehetsĂ©ges Ă©rtĂ©kei:

  • Baseline: ez az alap, tehĂĄt hogy a sor alja megegyezik a betĂ»k aljĂĄval.

  • Middle: A sor közepĂ©tĂ”l egyenlĂ” tĂĄvolsĂĄgra nyĂșlnak a betĂ»k fel illetve le

  • Sub: AlsĂł index

  • Super: FelsĂ” index

  • Text-Top: A szöveg teteje egybeesik a szĂŒlĂ” elem tetejĂ©vel

  • Text-Bottom: Detto, de itt az aljĂĄval esik egybe

  • Top: FelfelĂ© igazĂ­tĂĄs

  • Bottom: LefelĂ© igazĂ­tĂĄs

Ezeken kĂ­vĂŒl megadhatsz egy szĂĄmot is, ami az elĂ”zĂ” felsorolĂĄstĂłl mĂ©rt tĂĄvolsĂĄg a sor magassĂĄgĂĄnak szĂĄzalĂ©kĂĄban. A pozitĂ­v szĂĄm a felfelĂ©, a negatĂ­v a lefelĂ© eltolĂĄst jeleni.

Cactus


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow TĂĄvtan arrow HTML arrow StĂ­luslapok II. StĂ­luslap-beĂĄllĂ­tĂĄsok



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player