HTML
Flash VIII.
Folytatjuk a Flash megismerĂ©sĂ©t. A mai Ă­rĂĄsunkban megnĂ©zzĂŒk, hogyan tudjuk a hangokat hĂĄttĂ©rzenekĂ©nt Ă©s effektekkĂ©nt felhasznĂĄlni. Rovatunk a Merlin StĂșdiĂł segĂ­tsĂ©gĂ©vel kĂ©szĂŒlt.
Flash VII.
Flash VI.
Flash V.
Flash IV.
Flash III.
TĂĄvtan
Webesztétika
SZTE SĂĄgvĂĄri Endre GyakorlĂł GimnĂĄzium
Tech
Mi is az a HDTV Ă©s mire jĂł?
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
HTML HTML
StĂ­luslapok
munkatĂĄrsunktĂłl   2004 March 05, Friday  

A HTML nyelv fÔként a tartalom leíråsåra szolgål, irånyelveket ad a böngészÔknek a megjelenítésre vonatkozva, azonban teljességgel elképzelhetÔ, hogy pl. egy böngészÔprogram a taget félkövérrel szedi, holott te dÔltet képzeltél el oda.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(Ezt a fejezetet Cactus készítette.)

A HTML nyelv fĂ”kĂ©nt a tartalom leĂ­rĂĄsĂĄra szolgĂĄl, irĂĄnyelveket ad a böngĂ©szĂ”knek a megjelenĂ­tĂ©sre vonatkozva, azonban teljessĂ©ggel elkĂ©pzelhetĂ”, hogy pl. egy böngĂ©szĂ”program a <CITE> taget fĂ©lkövĂ©rrel szedi, holott te dĂ”ltet kĂ©pzeltĂ©l el oda. EzĂ©rt szĂŒletett meg az igĂ©ny a stĂ­luslapokra, amely pont a HTML komplementere: csak a megjelenĂ­tĂ©sre tartalmaz irĂĄnyelveket. TörtĂ©nelmi megközelĂ­tĂ©sben vizsgĂĄlĂłdva fontos lehet megemlĂ­teni, hogy az Internet Explorer a 3.0-s, a Netscape Navigator a 4.0-s verziĂł Ăłta kezeli a stĂ­luslapokat.

HasznĂĄlat

A stĂ­lus leĂ­rĂĄsĂĄt kĂŒlönbözĂ”kĂ©ppen is beĂĄgyazhatod oldaladba:

A <LINK> tag segítségével

a REL paraméter értéke természetesen "StyleSheet", a TYPE-é pedig "text/CSS" legyen! A TITLE paraméterbe beírhatsz egy címet a stíluslapról, amelyet a böngészÔk pl. arra hasznålhatnak, hogy a felhasznåló vålaszthasson, hogy az oldalad mondjuk Star Trek vagy X-Files színekkel, betûtípusokkal jelenjen-e meg (az alapértelmezett stíluslapot tedd utolsónak, mert pl. az IE 3.0 nem ajånlja fel a vålasztåst, hanem a legutolsót hasznålja). Természetesen a HREF paraméter tartalmazza a stíluslap URL-jét. Ennyi rizsa utån egy konkrét. Célszerû a <HEAD> szekcióba tenni.

A <HEAD> szekciĂłn belĂŒl,
közvetlenĂŒl a <STYLE> tag-gel

itt lĂ©nyegĂ©ben beĂĄgyazod magĂĄt a stĂ­luslapot a <HEAD> szekciĂłba. Nagy hĂĄtrĂĄnya az elĂ”zĂ” mĂłdszerrel szemben, hogy elvĂ©sz a stĂ­luslapok nyĂșjtotta dinamizmus: ha meg szeretnĂ©d vĂĄltoztatni az ĂĄltalad tervezett site arculatĂĄl, bizony mindegyik oldalt vĂ©gig kell jĂĄrnod a stĂ­lusok ĂĄtĂ­rĂĄsĂĄhoz. Hasznos lehet viszont, ha sebtiben akarsz összedobni hĂĄrom-nĂ©gy oldalt.

Az egyes tageken belĂŒl

Ez azt jelenti, hogy a tag kap egy STYLE paramĂ©tert, amelyen belĂŒl definiĂĄlod a kinĂ©zett. Ez mindhĂĄrom mĂłdszer közĂŒl a legrosszabb: egyrĂ©szt ugyanĂșgy, mint a mĂĄsodik mĂłdszernĂ©l, nem lehet központilag megvĂĄltoztatni, mĂĄsrĂ©szt elĂ©ggĂ© idegen a HTML gondolatvilĂĄgĂĄtĂłl, ugyanis összekeveri a tartalmi Ă©s a formai definĂ­ciĂłkat.

Mindent összevetve az elsĂ” mĂłdszer tĂ»nik a legjobbnak, de a kezdeti prĂłbĂĄlgatĂĄsokhoz talĂĄn a mĂĄsodik a legegyszerĂ»bb, mivel itt egy file-t szerkesztesz, de egybemarad a stĂ­luslap, tehĂĄt kĂ©sĂ”bb kiemelhetĂ” onnan kĂŒlön file-ba.

A stíluslapok felépítése

Most, hogy mår tisztåztuk, hogyan tudod majd felhasznålni a stíluslapodat, ideje megírnod. ElÔször azonban egy kis fejtågítås következik.

Akinek "szĂĄmĂ­tĂĄstechnikus agya" van, vagy foglalkozott mĂĄr pl. OOP-vel, az bizonyĂĄra Ă©rteni fogja a stĂ­lusok hierarchiarendszerĂ©t. Azonban nem mindenki Ășgy ĂŒl le, hogy bemutassa pl. a virĂĄgĂŒzletĂ©t a Weben, hogy elĂ”tte nem csak felhasznĂĄlĂłi szinten foglalkozott szĂĄmĂ­tĂĄstechnikĂĄval. A stĂ­luslapok hierarchiarendszerĂ©rĂ”l lesz ugyanis most szĂł.

A lĂ©nyeg az, hogy ha megadod egy tag kinĂ©zetĂ©t, akkor a többi, azon belĂŒli tag örökli azt, ha csak felĂŒl nem Ă­rod. PĂ©ldĂĄul ha a BODY tag-et pirosra ĂĄllĂ­tod, Ă©s a B-t alĂĄhĂșzottra, akkor mivel a B a BODY-n belĂŒl van, pirosan Ă©s alĂĄhĂșzva jelenik meg. Ha viszont a P kĂ©k, akkor kĂ©ken fog megjelenni. Ha pedig egy P tag-en belĂŒl elhelyezel egy B tag-et, akkor az kĂ©k lesz, Ă©s alĂĄhĂșzott.Emellett vastag is-vajon miĂ©rt? TermĂ©szetesen azĂ©rt, mivel a böngĂ©szĂ”k a B tag-et alapĂ©rtelmezĂ©sben vastagon jelenĂ­tik meg, Ă©s nem mondtuk meg neki, hogy vĂ©kony legyen. TehĂĄt az elsĂ” esetben a B örökölte a fĂ©lkövĂ©rsĂ©get, a piros szĂ­nt Ă©s sajĂĄt magĂĄtĂłl az alĂĄhĂșzottsĂĄgot, ebben a sorrendben. A mĂĄsodik esetben viszont örökölte a fĂ©lkövĂ©rsĂ©get, a piros szĂ­nt, a kĂ©k szĂ­nt Ă©s az alĂĄhĂșzottsĂĄgot. Mivel a piros is, a kĂ©k is szĂ­n Ă©s mivel a kĂ©k volt utĂłbb, a szöveg kĂ©kkel jelenik meg. Igen, ez elsĂ”re nem valami egyeszerĂ», de kĂ©tsĂ©gkĂ­vĂŒl logikus.

A stíluslap bejegyzése a következÔ formåban jelenik meg:

SzĂŒlĂ”k.NĂ©v {ParamĂ©ter1:ÉrtĂ©k1, ÉrtĂ©k2, ÉrtĂ©k3;
ParamĂ©ter2:ÉrtĂ©k1, ÉrtĂ©k2;...}

Ha a szĂŒlĂ”t nem adjuk meg, akkor a beĂĄllĂ­tott Ă©rtĂ©kek a szĂŒlĂ”tĂ”l fĂŒggetlenĂŒl jelennek meg, a fenti pĂ©ldĂĄban a B tag mindig alĂĄhĂșzottan jelent meg. Ha azt szeretnĂ©nk, hogy csak azok a vastagbetĂ»s szövegek legyenek alĂĄhĂșzva is, amelyek 1-es fejlĂ©cben szerepelnek, a szĂŒlĂ”t termĂ©szetesen H1-nek kell beĂ­rni:

H1.B {Text-decoration: underline}

Ekkor a kenyĂ©rszövegekben nem jelenik meg az alĂĄhĂșzĂĄs. Egy paramĂ©ternek azĂ©rt adhatsz több Ă©rtĂ©ket is, hogy pl. egy szöveg egyszerre lehessen alĂĄhĂșzott Ă©s villogĂł (mindkettĂ” text-decoration). Egy tag-en belĂŒl kĂŒlönbözĂ” gyermekosztĂĄlyokat is lĂ©trehozhatsz, amelyek szĂŒlĂ”je ugyanĂșgy a felette ĂĄllĂł tag, mint a normĂĄl tag-ek esetĂ©ben. PĂ©ldĂĄul:

.fejlec {Font-family: "StarTrekGen HV BT",
"Times New Roman", serif; Font-Size: 30pt}

Ezek utĂĄn ha szeretnĂ©l egy kenyĂ©rszövegen belĂŒl elhelyezni egy fejlĂ©cet, a DIV tag CLASS paramĂ©terĂ©nek Ă­rjad be, hogy fejlec:

<P><DIV CLASS="fejlec">Eleg jĂłl
kiĂŒt a környezetbĂ”l</DIV>, nem igaz? </P>

Ha szeretnĂ©d, hogy a H1-en belĂŒli fejlĂ©cek mĂ©g pirosak is legyenek, a .fejlec sor utĂĄn Ă­rd be, hogy

H1.fejlec {color: red}

Ekkor ha a <DIV> tag-eta H1-en belĂŒl hasznĂĄlod, akkor a standard .fejlec alstĂ­luson kĂ­vĂŒl megkapja a csak a H1-es .fejlecre jellemzĂ” piros szĂ­nt. Az A tag-nek ezenkĂ­vĂŒl hĂĄrom gyermekstĂ­lusa van: A:Link, A:Visited, A:Active. Ezekkel ĂĄllĂ­thatod be kĂŒlön a normĂĄl, a mĂĄr meglĂĄtogatott Ă©s az Ă©ppen aktĂ­v Ă©lĂ”kapocs kinĂ©zetĂ©t.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow TĂĄvtan arrow HTML arrow StĂ­luslapok



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player