"Burgundia fekete fehĂ©rben" cĂmmel, oktĂłber 25-Ă©n tartották az elsõ Mesterkurzust - a budapesti BorkollĂ©giumban már nagy nĂ©pszerĂ»sĂ©gnek örvendõ Borestek mintájára - Szegeden, 12 fajta burgundi bor kĂłstolása mellett - melyeket kĂĽlönös gonddal válogatott a rĂ©sztvevõk számára Dr. MĂ©száros Gabriella a budapesti BorkollĂ©gium ĂĽgyvezetõje, vezetõ oktatĂłja, Ă©s az est elõadĂłja.
Burgundia meghatározĂł borrĂ©giĂłin barangoltak a rĂ©sztvevõk MĂ©száros tanárnõ vezetĂ©sĂ©vel. Jártak a legjobbnak tartott borvidĂ©k eredetvĂ©dett termõhelyein, telepĂĽlĂ©sein, parcelláiban-dĂ»lõiben, ha csak kĂ©pzeletben is, de gyönyörködhettek, a vetĂtõn megjelenĂtett csodálatos tájakban Chablis-tĂłl Cote d'Or-on át egĂ©szen Beaujolais-ig.
Megtudták azt is, hogy miĂ©rt pont Chardonnay Ă©s Pinot Noir a meghatározĂł szõlõfajta Burgundiában. SzĂł esett a helyi terroirokrĂłl, a kĂĽlönleges Ă©s egyedi mikroklĂmárĂłl, a termelõkrõl, hagyományokrĂłl, birtok- Ă©s szabályozási rendszerekrõl, gasztronĂłmiárĂłl stb.
Hat kiválĂł fehĂ©r, köztĂĽk jĂł nĂ©hány Ă©vjáratos tĂ©tel kĂłstolása során, többekben átĂ©rtĂ©kelõdött a chardonnayrĂłl, mint szõlõ Ă©s bor fajtárĂłl kialakult kĂ©p. Az itteni (burgundiai) chardonnay-k, a világban nĂ©hány Ă©vtizede elhĂresĂĽlt ABC („anything but chardonnay" mozgalom) közepette is megõriztĂ©k, önállĂłarcukat.
A Petit Chablis, Williem Ferve (2010) fiatal kora ellenĂ©re „vitte a pálmát"! Markáns savak, ásványos, tĂ»zköves, sĂłs Ăz, tökĂ©letes egyensĂşly. MĂ©ltĂł kĂ©pviselõje a rĂ©giĂłnak. A 2002-es Bourgogne Pouilly-FuisĂ©e, Dufouleur Pere&Fils, egy másik körzetnek, Le Maconnais-nek,a zászlĂłvivõje is lehetne. A gyĂĽmölcsös aromák mellett, a hordĂłs Ă©rlelĂ©s mogyorĂłs-diĂłs Ăz jegyeit Ă©rezhettĂ©k, a mĂ©g mindig szĂ©p savak társaságában. Itt már egy kissĂ© magasabb, 13%-os alkohollal biztosĂtva az egyensĂşlyt.
És mĂ©g csak ezután jöttek a „feketĂ©k"!
SzintĂ©n hat fajta. A hozzáértõk számára nem okozott meglepetĂ©st, hogy Burgundia hagyományos kĂ©kszõlõjĂ©bõl kĂ©szĂĽlt bor, (amit nem vĂ©letlen neveznek a szõlõfajták királykisasszonyának) nem vastag hĂşzĂłs tanninjairĂłl hĂresĂĽlt el, Ă©s vĂvott ki magának dobogĂłs helyett a csillagászati áron kĂnált borok sorában. JĂłval inkább fiatalon, piros bogyĂłs gyĂĽmölcsökre; kĂ©sõbb, a bor Ă©rĂ©sĂ©vel, fĂ»szeres, csokoládĂ©s, vegetális Ă©s pikáns, animális jegyekben gazdag Ăz- Ă©s illatvilágával, melyek szĂ©pen „összesimulva" az alapvetõen savhangsĂşlyos borokban meghatározĂł illat- Ă©s Ăz Ă©lmĂ©nyben rĂ©szesĂtik a fogyasztĂłt. A Pinot Noir-ok kĂłstolása, Ă©rtĂ©kelĂ©se is hozta a „papĂrformát", voltak, akik teljes elragadtatással, Ă©s volt, aki fenntartással fogadta, de senkit sem hagyott hidegen a fiatalabb Ă©s korosabb, szĂ©p Ă©vjáratokat idĂ©zõ, Grand- Ă©s Premier Cru vidĂ©kekrõl származĂł tĂ©telek.
Az akadémisták tehát kóstolgattak, tanultak, értékeltek, iránytût kaptak a burgundik vásárlásához... vagy kedvet egy burgundiai bortúrához?
De továbbra is igaz a mondás: Szereted a burgundit? Persze, ha ajándékba kapom!
A visszajelzések alapján úgy értékelték a szervezõk,hogy hasznosan, jó hangulatban töltöttek el egy csütörtök estét, kellemes környezetben, kiváló borkedvelõ, borértõ társaságban, és új ismeretekkel gazdagodtak a résztvevõk, a világ egyik meghatározó bor régiójáról.
Már az est vĂ©gĂ©n felmerĂĽlt a kĂ©rdĂ©s: Mikor lesz a következõ? Ă–tletek is Ă©rkeztek szĂ©p számmal. A szervezõk ĂgĂ©rik lesz folytatás, számos borvidĂ©k vár mĂ©g felfedezĂ©sre tengeren innen Ă©s tĂşl.
|