SzTE hĂ­rek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Szabó Gábor akadémikust, az egyetem jelenlegi vezetõjét javasolta az intézmény rektorának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfõi ülésén.
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol szĂĽletnek a döntĂ©sek? – A Nobel-dĂ­jas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Petri Tanítványok Konferenciája a SZAB-ban
Kiállítás nyílik a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl
Universitas
TudĂłsok Ă©s tanĂ­tĂłk
Farkas Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja
SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/8
Programajánló
Január 2023
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Universitas
SzTE hĂ­rek
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zûr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
Példátlan, 27,5 millió dolláros áron cserélt gazdát egy Ferrari Kaliforniában
SzTE hĂ­rek SzTE hĂ­rek
A vizuális kisebbségi nyelvhasználat dél-szlovákiai történetérõl nyílt kiállítás Szegeden
MTI   2012 August 30, Thursday  

A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918-2011) címmel nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában csütörtökön a 17. Élõnyelvi Konferencia egyik rendezvényeként.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918-2011) címmel nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában csütörtökön a 17. Élõnyelvi Konferencia egyik rendezvényeként.

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet gyûjteményét eddig több mint egy tucat helyen láthatta a közönség elsõsorban Szlovákiában - mondta el az intézet igazgatója a tárlat megnyitója alkalmából az MTI-nek.
   
Tóth Károly hangoztatta: Szlovákiában több éve téma a nyelvi kérdés, és mint szakmai intézmény úgy döntöttek, ehhez hozzájárulnak azzal, hogy feltárják, hogyan alakult elsõsorban a vizuális kétnyelvûség 1918 óta. Több történész, jogász dolgozott az anyagon, amelynek kurátora Orosz Örs volt.
   
A tanulmány képanyaga egy dél-szlovákiai felmérés eredménye, melynek során több mint 530 települést fotóztak végig a szakemberek, a kétnyelvûséget bemutatva. Így mintegy 20 ezer kép közül válogathatták össze a tárlat anyagát, amelyben mintegy 70 képet mutatnak be. A kiállítás tájékoztató szövege természetesen kétnyelvû.
   
A munka során összegyûlt tárgyi anyag pincék-, pajták mélyérõl, szekrények aljáról került elõ köztük régi utcatáblák, útjelzõk, egyéb feliratok. Eredetileg ez alig két tucat volt, de miután már 16 helyen bemutatták, a látogatók további darabokkal ajándékozták meg a szervezõket. Így az új tárgyak között láthatók két-három, sõt négy nyelvû utcatáblák. A legkülönlegesebb és kulturális örökség szempontjából is legértékesebb az a hármas öntöttvas útjelzõ, melynek darabjai három helyrõl kerültek elõ és a szegedi kiállításon láthatók elõször újra együtt - magyarázta Tóth Károly.  
   
A tervek szerint a jövõben tanulmánykötetet készítenek a kiállításból.     A tárlat objektív anyagot akart a látogató elé tárni, hogy mindenki maga vonja le a következtetést; az volt a cél, hogy az emberek szembesüljenek azzal, ami korábban Szlovákiában volt a kétnyelvûséget illetõen - fogalmazott Tóth Károly.
   
A szakember felidézte: a '20-'30-as években Szlovákiában 6-700 ezer magyar élt, akik nem tudtak szlovákul. A kétnyelvûség a 20 százalék feletti magyar lakta településen még a pénzek tekintetében is elengedhetetlen volt, mert másképp az emberek nem tudtak volna egymással értekezni - mondta a szakember. A tárlatról Orosz Örs kurátor elmondta: a szegedi kiállításra nem tudták az egész anyagot elhozni. Így például azt a 200 kilogramm súlyú kétnyelvû útjelzõ táblát sem, amelyet tavaly Dunaszerdahely mellett állítottak fel, és a közútkezelõ 36 órán belül eltávolított. Ezt egy eredeti méretû molinó pótolja. Láthatók azonban például kõtáblák, egyik egy magyar nyelvterületrõl származó német nyelvû emléktábla, mely egy 1838-as árvíznek állít emléket, emellett számtalan öntöttvas és fatábla.
   
A hét napig látható kiállítás eddig 16 helyen vendégeskedett és elsõ alkalommal érkezett Magyarországra. Õsszel készülnek Pozsonyba, Prágába, Brünnbe, de ahová meghívják, szívesen elviszik - mondta a kurátor.     A kiállítás a 17. Élõnyelvi Konferencia egyik rendezvénye. A legrangosabb Kárpát-medencei magyar nyelvész konferenciát 24 éve tartják meg, egyszer Magyarországon rendezik, aztán egy határon túli helyszínen. Az idei szegedi rendezvényen mintegy száz szakember vesz rész.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HĂ­rek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player