Programajánló
Január 2022
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Minden idők legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
Választás Választás
OGY-választás - Elemzők: jelenleg a jobboldalt segítheti az előzetes feliratkozás
MTI   2012 July 27, Friday  

A jelenlegi politikai erőviszonyok mellett a jobboldalt segítheti az előzetes választási feliratkozás, mivel napjainkban ennek az oldalnak van több elkötelezett szavazója.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A jelenlegi politikai erőviszonyok mellett a jobboldalt segítheti az előzetes választási feliratkozás, mivel napjainkban ennek az oldalnak van több elkötelezett szavazója - állította egybehangzóan a Századvég Alapítvány és a Political Capital (PC) pénteken az MTI megkeresésére.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában közölte, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő azt mondta, aki a választásokon részt akar majd venni, annak előzetesen fel kell iratkoznia. Megjegyezte továbbá, arról még nagy vita van, hogy feliratkozottaknak kötelezővé tegyék-e a részvételt.
   
Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője hangsúlyozta: az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában régóta bevett gyakorlat a regisztráció, amit eredetileg azért alkalmaztak, mert nem volt államilag vezetett választói névjegyzék. Megemlítette, hogy a kötelező voksolásra is vannak példák, a kettő együttes alkalmazása azonban szokatlan megoldást jelentene.
   
Mint mondta, a feliratkozás célja elsősorban a választói tudatosság növelése lehet, a regisztrációt alkalmazó, illetve az e nélküli választási rendszerek között azonban szerinte nincs minőségbeli különbség.
   
A Political Capital pénteki elemzésében mindezt úgy közelítette meg, hogy a világ demokráciái határozottan abba az irányba tartanak, hogy minél kevesebb erőfeszítésre kötelezzék állampolgáraikat, mivel pontosan tudják, hogy a magas választási részvétel a legjobb legitimáló tényező. "Olyan demokratikus ország pedig egyáltalán nem létezik, ahol a jól működő népesség-nyilvántartás ellenére jogvesztő regisztrációhoz kötnék a választójogot" - mutatnak rá, hangsúlyozva: a körvonalazódó változásoknak legfeljebb csak egyes elemei ismertek az európai demokráciákban, összességében ilyen feltételekkel kialakított választási feliratkozásra nincs példa.
   
A PC szerint a Fidesz a bizonytalan pártpreferenciájú, politikailag inaktív választók távoltartásával igyekszik növelni saját esélyeit a soron következő választáson, bár hogy ez így is lesz, abban az intézet szerint nem lehet biztos a párt. Megjegyzik továbbá, hogy nincs olyan kényszer, amely indokolná az előzetes regisztrációt. A külföldön tartózkodó, de egyébként Magyarországon élő állampolgárok ugyanis 2004 óta sikeresen gyakorolhatják választójogukat, nekik egyfajta regisztrációban már eddig is részt kellett venniük: a magyarországiról át kellett kérni magukat a külképviseleti névjegyzékbe.
   
Lánczi Tamás szerint a jelenlegi pártpolitikai viszonyok alapján általánosságban a jobboldalnak, tehát a Fidesznek és a Jobbiknak kedvezne Orbán Viktor javaslata, mivel szerinte azon az oldalon van több elkötelezett szavazó. A PC ehhez hozzáfűzte azt is, ez könnyen csak átmeneti haszon lehet, hiszen idővel változhatnak az erőviszonyok és a kedvezményezettekből kárvallottak lehetnek.
   
Lánczi Tamás ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az új választási rendszerben még nagyobb súllyal esne latba a pártok szervezettsége, így szerinte az MSZP is előnybe kerülhetne például az LMP-vel vagy a Demokratikus Koalícióval szemben.
   
A Századvég Alapítvány munkatársa kitért arra is, hogy a feliratkozás bevezetése a választási kampányt is gyökeresen átalakítaná: egyrészt már a választásra buzdításért is komoly kampányt indíthatnak majd a pártok, amelyek ezután közvetlenebb kampányeszközökkel célozhatják meg a biztosan voksolni szándékozókat.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player