Programajánló
Január 2018
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
Visszavihetik Franciaországba Ophelie holttestét
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Játék
Testreszabott száguldozás
GTR2 - Nagyszerű autóverseny
Buli
DOMYAN
PEAT
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Turizmus Turizmus
Indul a kalandtúra a Tisza völgyében
MTI   2012 June 07, Thursday  

(MTI) - Indul a kalandtúra a Tisza völgyében: az első hétvégén, péntektől vasárnapig, Tiszabecs és Záhony között 350 kerékpáros túrázó ismerkedik szervezetten a folyómente nevezetességeivel, hogy aztán felhívhassák majd a turisták figyelmét az ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Indul a kalandtúra a Tisza völgyében: az első hétvégén, péntektől vasárnapig, Tiszabecs és Záhony között 350 kerékpáros túrázó ismerkedik szervezetten a folyómente nevezetességeivel, hogy aztán felhívhassák majd a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére.

    Szücs Julianna, a rendező tiszabecsi Kalandakadémia Közhasznú Egyesület projektmenedzsere csütörtökön az MTI-nek elmondta: a Tisza menti településekről a túrára jelentkezett diákok, tanárok, családok és sportegyesületi tagok ingyenesen, teljes ellátás mellett fedezhetik fel a folyó völgyének nevezetességeit, miután a költségeket 40 millió forint összegű európai uniós pályázati támogatásból finanszírozzák.
    A résztvevők naponta 40-60 kilométert tesznek meg kerékpáron a Tisza mentén. A kialakított ellenőrzőpontokon különböző feladatokat is teljesíteniük kell, miközben megnézik a nevezetességeket. A hét végi első rendezvényen a szatmári és a beregi tájegység legháborítatlanabb részét barangolják be a résztvevők, akik pénteken Tiszabecsről indulnak.
    Útjuk során felkeresik például a híres szatmárcsekei csónakfejfás temetőt, ahol a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremléke található, s a településen megkóstolják a híres helyi terméket, a szilvalekvárt is. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond író házába látogatnak el, míg Túristvándiban a ma is működő vízimalmot nézik meg.
    Panyolán a tiszai árterek Nem tudom nevű szilvájából főzött pálinkát, a világhírű elixírt ízlelik meg a helyi manufaktúrában. Tarpán házi kenyérsütésen vesznek részt és felmásznak a romvulkánként számon tartott Nagy-hegyre is. Tákoson a paticsfalú - vesszőből vont, sárral tapasztott - templom az úti cél, amelyet "mezítlábas Notre Dame"-ként emlegetnek a helyiek. Csarodán, a Csaronda-patak által határolt dombon a középkori, fakazettás mennyezetű templom a cél, amely valamikor a falu erődjének szerepét is betöltötte. Tiszaadonyban a kecskesajt-gyárban üzemlátogatás lesz.
    Útközben, az épített kalandpályákon erejüket is összemérik a túrázók, illetve eveznek csónakkal a kanyargós, Tiszába torkolló Túr folyón, valamint vetélkedőn vesznek részt és teszik próbára tudásukat a Tisza völgyének ismeretéből.
    A Tiszavölgy Kalandtúra - Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért elnevezésű rendezvény következő túrája - szintén 350-350 résztvevővel, július 6. és 8. között Záhony-Tokaj útvonalon lesz. Utána július 27-29-én Tokaj és Tiszafüred, augusztus 24-26-án Tiszafüred és Szolnok, míg szeptember 7-9-én Szolnok és Szeged között túráznak majd a résztvevők.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player