Programajánló
Július 2018
H K S C P S V
2526272829301
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Hétfőn ünnepli 65. születésnapját Koncz Zsuzsa
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Rejtélyes börtönhalál
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
DOMYAN
The Freak Factory
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Turizmus Turizmus
Indul a kalandtúra a Tisza völgyében
MTI   2012 June 07, Thursday  

(MTI) - Indul a kalandtúra a Tisza völgyében: az első hétvégén, péntektől vasárnapig, Tiszabecs és Záhony között 350 kerékpáros túrázó ismerkedik szervezetten a folyómente nevezetességeivel, hogy aztán felhívhassák majd a turisták figyelmét az ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Indul a kalandtúra a Tisza völgyében: az első hétvégén, péntektől vasárnapig, Tiszabecs és Záhony között 350 kerékpáros túrázó ismerkedik szervezetten a folyómente nevezetességeivel, hogy aztán felhívhassák majd a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére.

    Szücs Julianna, a rendező tiszabecsi Kalandakadémia Közhasznú Egyesület projektmenedzsere csütörtökön az MTI-nek elmondta: a Tisza menti településekről a túrára jelentkezett diákok, tanárok, családok és sportegyesületi tagok ingyenesen, teljes ellátás mellett fedezhetik fel a folyó völgyének nevezetességeit, miután a költségeket 40 millió forint összegű európai uniós pályázati támogatásból finanszírozzák.
    A résztvevők naponta 40-60 kilométert tesznek meg kerékpáron a Tisza mentén. A kialakított ellenőrzőpontokon különböző feladatokat is teljesíteniük kell, miközben megnézik a nevezetességeket. A hét végi első rendezvényen a szatmári és a beregi tájegység legháborítatlanabb részét barangolják be a résztvevők, akik pénteken Tiszabecsről indulnak.
    Útjuk során felkeresik például a híres szatmárcsekei csónakfejfás temetőt, ahol a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a síremléke található, s a településen megkóstolják a híres helyi terméket, a szilvalekvárt is. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond író házába látogatnak el, míg Túristvándiban a ma is működő vízimalmot nézik meg.
    Panyolán a tiszai árterek Nem tudom nevű szilvájából főzött pálinkát, a világhírű elixírt ízlelik meg a helyi manufaktúrában. Tarpán házi kenyérsütésen vesznek részt és felmásznak a romvulkánként számon tartott Nagy-hegyre is. Tákoson a paticsfalú - vesszőből vont, sárral tapasztott - templom az úti cél, amelyet "mezítlábas Notre Dame"-ként emlegetnek a helyiek. Csarodán, a Csaronda-patak által határolt dombon a középkori, fakazettás mennyezetű templom a cél, amely valamikor a falu erődjének szerepét is betöltötte. Tiszaadonyban a kecskesajt-gyárban üzemlátogatás lesz.
    Útközben, az épített kalandpályákon erejüket is összemérik a túrázók, illetve eveznek csónakkal a kanyargós, Tiszába torkolló Túr folyón, valamint vetélkedőn vesznek részt és teszik próbára tudásukat a Tisza völgyének ismeretéből.
    A Tiszavölgy Kalandtúra - Zöld összefogás a fenntartható Tisza-vidékért elnevezésű rendezvény következő túrája - szintén 350-350 résztvevővel, július 6. és 8. között Záhony-Tokaj útvonalon lesz. Utána július 27-29-én Tokaj és Tiszafüred, augusztus 24-26-án Tiszafüred és Szolnok, míg szeptember 7-9-én Szolnok és Szeged között túráznak majd a résztvevők.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player