Programajánló
Április 2018
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Zenei hírek
Guano Apes a SZINpadon!
!Deladap: hamisítatlan elektronikus cigányzene
Uccai dumák
Halhatatlan ősforrások
Bulvár
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Rejtélyes börtönhalál
Játék
GTR2 - Nagyszerű autóverseny
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
Bastian
The Freak Factory
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
Magyarország Magyarország
Londoni elemzők változatlan ütemű magyar inflációt várnak áprilisra
MTI   2012 May 10, Thursday  

(MTI) - Az előző havihoz képest jórészt változatlan, illetve attól legfeljebb minimálisan eltérő ütemű áprilisi magyarországi inflációt jósoltak a pénteki adatismertetés előtt az MTI felmérésébe bevont londoni felzárkózó piaci elemzők, ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Az előző havihoz képest jórészt változatlan, illetve attól legfeljebb minimálisan eltérő ütemű áprilisi magyarországi inflációt jósoltak a pénteki adatismertetés előtt az MTI felmérésébe bevont londoni felzárkózó piaci elemzők, hangsúlyozva azt a véleményüket, hogy a magyar jegybank továbbra is elsősorban inkább a kockázati környezetre összpontosítja a figyelmét az infláció helyett.

     A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai a márciusi 5,5 százalék után áprilisra 5,4 százalékos teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt várnak.
    Prognózisuk szerint az élelmiszerekben és az energiahordozókban érvényesülő erős bázishatások valószínűleg "kordában tartották" az áprilisi inflációt, a ház ugyanakkor a nyári hónapokra a drágulási ütem gyorsulását várja, szintén az akkor érvényesülő, de ellenkező irányú bázishatások miatt.
    A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a magyar jegybanki kamatkilátások szempontjából a kockázati környezetet "kritikusabb" tényezőnek tartják, mint az inflációt.
    A cég elemzői közölték, hogy "legalább" az IMF/EU-megállapodás létrejöttéig a jelenlegi 7,00 százalékos MNB-alapkamat fennmaradását várják. A ház szakértőinek megítélése szerint Simor András MNB-elnök és helyettesei képviselik a szigorításra hajló tábort a monetáris tanácson belül, de a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői azt valószínűtlennek tartják, hogy Simor András konszenzust tudna elérni egy esetleges közeljövőbeni kamatemelés érdekében.
    A cég alapeseti előrejelzése inkább az, hogy az MNB 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre az idei negyedik negyedévben, akkor, ha az év közepéig sikerül megkötni a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új finanszírozási csomagról.
    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni elemzői is 5,4 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak áprilisra. A ház szakértői szerint az általuk várt kismértékű lassulást elsősorban a változatlanul gyenge belső kereslet okozhatta.
    A Barclays Capital elemzői ugyanakkor már júniusra várnak egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és azzal számolnak, hogy a jegybanki alapkamat a negyedik negyedévre 6,00 százalékig csökken.
    A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői kissé gyorsuló, 5,6 százalékos éves inflációt várnak áprilisra, és előrejelzésükben hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy az új konvergenciaprogram egyes tervezett intézkedései a későbbiekben valószínűleg az inflációs nyomás erősödését fogják okozni.
    A Morgan Stanley szakértői szerint az infláció és a kockázati környezet egyaránt kulcsfontosságú a magyar jegybank kamatpolitikája szempontjából, és az MNB nagy valószínűséggel az IMF/EU-tárgyalások ügyében történt előrelépés ellenére "sem fog sietni" a kamatcsökkentéssel.
    A Morgan Stanley londoni közgazdászai nem zárták ki, hogy a júniusban esedékes következő inflációs jelentésben az MNB esetleg felfelé módosítja 2013-ra szóló inflációs előrejelzését, és a ház szerint emiatt - ha bekövetkezik - nehéz lenne egyidejűleg kamatot is csökkenteni.
    A cég alapeseti forgatókönyve egyelőre az, hogy a magyar jegybank nagy valószínűséggel csak a nyár végén jelzi majd a monetáris alapállás várható enyhülését, és ezután kezdődhet a kamatcsökkentés. A Morgan Stanley elemzőinek előrejelzése szerint az idei év végéig 6,50 százalékra, 2013 végéig 5,50 százalékra csökken az MNB-alapkamat.
    A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci szakelemzői változatlan, 5,5 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak áprilisra. Közölték ugyanakkor, hogy a múlt hónapra várt stabilizáció ellenére az idei év későbbi szakaszában a magyarországi inflációs ütem újbóli gyorsulására számítanak, elsősorban a nyersanyagárak és a "viszonylag gyenge" forint árfelhajtó hatása, valamint a bázishatások gyengülése miatt.
    A Goldman Sachs londoni szakértői az idei év végére mindezek alapján 6,5 százalékig gyorsuló éves inflációs ütemet valószínűsítettek előrejelzésükben, és azzal számolnak, hogy 2013 végén is még 5,3 százalékos lesz az éves összevetésű drágulási ütem Magyarországon.
    A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek prognózisa szerint áprilisban valószínűleg "marginális mértékben", 5,4 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció a márciusban mért 5,5 százalékról, elsősorban az élelmiszerek lassuló inflációja miatt. A cég szakértői ezt a várakozásukat azzal indokolták, hogy a mezőgazdasági termelői árindex, amelyet a fogyasztói szintű élelmiszerár-infláció néhány hónapos késleltetéssel követ, februárban csökkent Magyarországon. Ezt ugyanakkor várhatóan részben ellentételezte az üzemanyagárak emelkedése.
    A JP Morgan elemzői szerint a konvergenciaprogramban bejelentett adóintézkedések 2013-ban felhajtóerőt adnak az inflációnak, ugyanezek az intézkedések azonban visszafogják a keresletet is, és így enyhítik a másodlagos inflációs hatások kockázatát.
    A ház londoni szakértői közölték: várakozásuk szerint az MNB addig nem változtat 7,00 százalékos alapkamatán, amíg létre nem jön az IMF/EU-megállapodás, és tartós csökkenésnek nem indulnak a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak.
    A JP Morgan alapeseti forgatókönyve az, hogy az IMF/EU-egyezség a harmadik negyedévben megszületik, és az MNB az ezt követő 3-6 hónapban 0,5-1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajthat végre.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player