Programajánló
Április 2018
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Zenei hírek
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Gitárprímás Szegeden
Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
Bulvár
9 éves kislánnyal erőszakoskodott egy férfi Somogyban
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
Kivirágzás vezényszóra
South Park Rally
Buli
HunDeep
PEAT
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Média Média
Közszolgálati felügyelőbizottság: az MTI működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak
MTI   2012 May 04, Friday  

A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága szerint az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága szerint az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak. A testület erről pénteken hozott határozatot annak kapcsán, hogy a bizottság munkavállalói tagja előterjesztésében azt kifogásolta: az MTI megsérti a médiatörvényt, mivel a hírek gyártását a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapra (MTVA) bízza, holott ez törvény szerint a távirati iroda feladata.

A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága pénteki ülésén megállapította, hogy "az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak, azt semmilyen módon nem sérti" - olvasható a testület által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
Mint írták, a napirendi pont előterjesztője, Papadopulosz Péter írásbeli előterjesztésében azt kifogásolja, hogy "az MTI Nonprofit Zrt. megsérti a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (médiatörvény) tételes rendelkezéseit akkor, amikor a hírek és hírműsorok gyártását, amit a törvény kifejezetten az MTI feladataként jelöl meg más szervezetre, az MTVA-ra bízza".
   
Papadopulosz Péter véleménye szerint "már az eddigi helyzetben is törvényellenes volt, hogy a hírgyártásban dolgoztak olyan munkatársak, akik nem az MTI alkalmazottai voltak, és még inkább azzá válik, ha az integráció jegyében ez tovább folytatódik, és még több újságírót irányítanának át az MTVA-ba".
   
A felügyelőbizottság megítélése szerint az MTI Nonprofit Zrt. a hatályos törvények és a kialakult sok éves gyakorlatnak megfelelően úgy látja el feladatát, nevezetesen a hírek és hírműsorok gyártását, hogy ahhoz - egyebek mellett - igénybe veszi olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és magánszemélyek szolgáltatásait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hírügynökségi feladatait maradéktalanul elláthassa - olvasható.
   
Mint fogalmaztak, "ez a tevékenység azonban semmilyen módon nem érinti az MTI nonprofit Zrt. médiajogi kötelezettségét és felelősségét, hiszen az a hírszolgáltatásban akként jelenik meg, hogy a keletkezett terméket az MTI nonprofit Zrt. sajátjaként jegyzi és azért immár tulajdonosként, szervezetként és hírügynökségként egyaránt jót áll".
   
A közlemény szerint az előterjesztő álláspontja szerint a közmédia integrációja nemkívánatos irányba mozdítja el az MTI Nonprofit Zrt. működését, azt hatékonyabbá nem teszi.
   
A felügyelőbizottság álláspontja szerint a közszolgálati médiumok működését szabályozó jogszabályok véleményezése, s az új szabályozási környezet és szervezeti rend kialakításának kritikája nem tartozik sem kötelességei, sem felelősségei sorába, mindazonáltal a kialakult környezetet egyértelműen a hatékonyabb, korszerűbb és ennek következtében olcsóbb működés irányába mutatónak értelmezi.
   
A testület fontosnak tartja leszögezni ezt azért, mert munkája során nemcsak az adott időpillanatban fennálló törvényes gazdálkodást tartja szem előtt, hanem kötelességének tartja azt is, hogy az átalakulás folyamatát figyelemmel kísérve a kellő időben felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a folyamat eredménye egy későbbi időpontban se legyen a tulajdonos szándékaival ellentétes.
   
Ezt a folyamatot értékelve a bizottság felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a közmédia átalakítása során ha szükséges a szabályozási környezet megváltoztatása, akkor azt az eddiginél is szorosabb integráció és ebből fakadó hatékonyabb gazdálkodás irányába tegye. Ezt indokolják a közmédia korábbi gazdálkodásából levont tapasztalatok éppúgy, mint a nemzetközi szabályozásban megjelenő trendek - olvasható a közleményben.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player