Programajánló
December 2016
H K S C P S V
2829301 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Zenei hírek
Londoni otthonában elhunyt Rózsa Vera
Gitárprímás Szegeden
Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
Bulvár
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Vonatozzunk a számítógépen
Buli
HunDeep
DOMYAN
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Média Média
Közszolgálati felügyelőbizottság: az MTI működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak
MTI   2012 May 04, Friday  

A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága szerint az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak.
Olvasói értékelés:starstarstarstarstar / 0
Értékelje Ön is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága szerint az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak. A testület erről pénteken hozott határozatot annak kapcsán, hogy a bizottság munkavállalói tagja előterjesztésében azt kifogásolta: az MTI megsérti a médiatörvényt, mivel a hírek gyártását a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapra (MTVA) bízza, holott ez törvény szerint a távirati iroda feladata.

A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága pénteki ülésén megállapította, hogy "az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak, azt semmilyen módon nem sérti" - olvasható a testület által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
Mint írták, a napirendi pont előterjesztője, Papadopulosz Péter írásbeli előterjesztésében azt kifogásolja, hogy "az MTI Nonprofit Zrt. megsérti a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (médiatörvény) tételes rendelkezéseit akkor, amikor a hírek és hírműsorok gyártását, amit a törvény kifejezetten az MTI feladataként jelöl meg más szervezetre, az MTVA-ra bízza".
   
Papadopulosz Péter véleménye szerint "már az eddigi helyzetben is törvényellenes volt, hogy a hírgyártásban dolgoztak olyan munkatársak, akik nem az MTI alkalmazottai voltak, és még inkább azzá válik, ha az integráció jegyében ez tovább folytatódik, és még több újságírót irányítanának át az MTVA-ba".
   
A felügyelőbizottság megítélése szerint az MTI Nonprofit Zrt. a hatályos törvények és a kialakult sok éves gyakorlatnak megfelelően úgy látja el feladatát, nevezetesen a hírek és hírműsorok gyártását, hogy ahhoz - egyebek mellett - igénybe veszi olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és magánszemélyek szolgáltatásait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hírügynökségi feladatait maradéktalanul elláthassa - olvasható.
   
Mint fogalmaztak, "ez a tevékenység azonban semmilyen módon nem érinti az MTI nonprofit Zrt. médiajogi kötelezettségét és felelősségét, hiszen az a hírszolgáltatásban akként jelenik meg, hogy a keletkezett terméket az MTI nonprofit Zrt. sajátjaként jegyzi és azért immár tulajdonosként, szervezetként és hírügynökségként egyaránt jót áll".
   
A közlemény szerint az előterjesztő álláspontja szerint a közmédia integrációja nemkívánatos irányba mozdítja el az MTI Nonprofit Zrt. működését, azt hatékonyabbá nem teszi.
   
A felügyelőbizottság álláspontja szerint a közszolgálati médiumok működését szabályozó jogszabályok véleményezése, s az új szabályozási környezet és szervezeti rend kialakításának kritikája nem tartozik sem kötelességei, sem felelősségei sorába, mindazonáltal a kialakult környezetet egyértelműen a hatékonyabb, korszerűbb és ennek következtében olcsóbb működés irányába mutatónak értelmezi.
   
A testület fontosnak tartja leszögezni ezt azért, mert munkája során nemcsak az adott időpillanatban fennálló törvényes gazdálkodást tartja szem előtt, hanem kötelességének tartja azt is, hogy az átalakulás folyamatát figyelemmel kísérve a kellő időben felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a folyamat eredménye egy későbbi időpontban se legyen a tulajdonos szándékaival ellentétes.
   
Ezt a folyamatot értékelve a bizottság felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a közmédia átalakítása során ha szükséges a szabályozási környezet megváltoztatása, akkor azt az eddiginél is szorosabb integráció és ebből fakadó hatékonyabb gazdálkodás irányába tegye. Ezt indokolják a közmédia korábbi gazdálkodásából levont tapasztalatok éppúgy, mint a nemzetközi szabályozásban megjelenő trendek - olvasható a közleményben.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player