SzTE hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Szabó Gábor akadémikust, az egyetem jelenlegi vezetõjét javasolta az intézmény rektorának a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfõi ülésén.
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Petri Tanítványok Konferenciája a SZAB-ban
Kiállítás nyílik a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületérõl
Universitas
Tudósok és tanítók
Dobozy Attila, a Bőrgyógyászati Klinika vezetője
SZTE Hírlevél
SZTE Hírlevél 2005/10
Programajánló
Janur 2023
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Universitas
SzTE hírek
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol születnek a döntések? – A Nobel-díjas Bert Sakmann elõadása Szegeden
Magazin
Uccai dumák
Ki fog tanulni?
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Chevrolet Matiz V8: Csöpp autó nagy "szívvel"
SzTE hírek SzTE hírek
Daganatos betegségek hatékony gyógyítását segítõ szoftverek készültek Szegeden
MTI   2012 April 01, Sunday  

A GE Healthcare (GEHC) a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttmûködve kettõ, a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítõ orvosi képfeldolgozó szoftvert fejlesztett ki egy most záruló kétéves kutatási program során.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A GE Healthcare (GEHC) a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttmûködve kettõ, a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítõ orvosi képfeldolgozó szoftvert fejlesztett ki egy most záruló kétéves kutatási program során - tájékoztatta Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetõje az MTI-t.

A korszerû duálenergiás komputertomográf (CT) berendezések két különbözõ energiájú átvilágítást használnak a felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben pontosabb lágyszövet-azonosítás érhetõ el.
   
A 2009 áprilisában elindult, 221 millió forint összköltségû uniós támogatással megvalósult kutatás-fejlesztési projekt során elkészült egy májra specializált alkalmazás prototípusa. Ez lehetõvé teszi a CT-felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fõ érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a szerv belsõ szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. A fejlesztés könnyebbé teszi a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentõsen növelve a diagnózis és a terápiatervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit.
   
Elkészült egy klinikai kutatást támogató prototípus is, amely alkalmas egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálására, az összetett szerkezetû daganatok kontúrozására, illetve duál-energiás CT-felvételek esetén a vizsgált tumorok összetételének meghatározására. E funkciók integrálása olyan bonyolult klinikai mûveletet tesz lehetõvé, mint az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, amely nagyon fontos a terápia hatékonyságának követése során, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhetõ.
   
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2008-as adatai alapján a rák világszerte a vezetõ halálok, amelybõl a májrák a harmadik leggyakoribb ráktípus. A magyarországi statisztikák szerint a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas - 2010-ben az összes halálozás 28 százalékát a daganatos betegségek okozták - ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések után. Az elhalálozásban vezetõ ráktípusok - tüdõ, vastagbél, emlõ - jelentõs arányban képeznek áttéteket a májban. Az általános kezelések mellett ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a májdaganatok diagnosztizálására.
   
A GEHC és az SZTE 2001 óta mûködik együtt sikeresen kutatás-fejlesztési projektekben. A lezárult kutatásban az SZTE részérõl a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, ezáltal segítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök minél pontosabb illeszkedését a klinikai igényekhez.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player